Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (War Thunder)  (Przeczytany 87265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (War Thunder)
« Odpowiedź #150 dnia: Października 17, 2015, 23:38:29 »
Odpowiedzią na Twe martwe zarobki jest to, że głupie ruski z gadzin nie podbili zarobków proporcjonalnie dla trybów trudności i najefektywniej zarabia się na AB. Ale co się dziwić. Ten półprodukt od 3-4 patchy sukcesywnie się uWoTawia. Jedyna nadzieja w pokazanej niedawno zajawce z BoSa. WT jest martwe dla kogokolwiek szukającego czegoś więcej niż znajdzie w World of Tanks.

« Odpowiedź #151 dnia: Października 18, 2015, 00:33:33 »
Nie wiem jak wam idzie z tą kasą. Pewnie jesteście po prostu o rząd wielkości lepsi, jedyne wytłumaczenie.

Ja trzepałem kasę w sim eventach na samolotach. Każda ofiara to 10.000 sreberek, z premium było chyba 15.000. Większość która lata w bitwach z czołgami ma problemy w wystartowaniem. Jak już im się to cudem uda to lecą po prostej. Jeszcze jak wsiądą do Il-2 albo P47 to już w ogóle jak strzelanie do balonu. Wystarczy krążyć nad polem bitwy na wysokości 1500-2000m i boom&zoom. Jedyny problem to cuda radzieckiej techniki typu LaGG czy Yak.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #152 dnia: Października 18, 2015, 13:16:02 »
O! I to jest może pomysł. Ja na tych bitwach po przejażdżce czołgiem latam, głównie Ju-87, i jestem od pewnego czasu głównie mięsem armatnim, nota bene w większości w powietrzu i z powietrza ginę ostatnio właśnie od P-47, których jest duża nadreprezentacja...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #153 dnia: Października 18, 2015, 15:44:03 »
Mówiąc o ofiarach miałem na myśli samoloty przeciwnika. Zbombienie czołgu jest tak samo słabo płatne jak walka czołg vs czołg. Wskocz do jakiegoś Mietka, najlepiej G10, podwieś gun pody i wio. Iły i P47 kończą w glebie po 1 sekundowej serii. Ja na swoim Bf 109 miałem K/D ratio 5:1.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #154 dnia: Października 18, 2015, 20:33:07 »
OK, będę miał na uwadze. Sprawdziłem, i "Mietka" musiałbym mieć zwykle w wersji G, dość daleko dla minie w drzewku rozwoju, o jeden krok mam Fw 190 A-5, on też jest najczęściej w bitwach symulacyjnych.No i powinien mieć możliwość podpięcia bombek. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #155 dnia: Lutego 01, 2021, 22:14:11 »
Od pewnego czasu pogrywam w War Thunder-a i mam problem z trafianiem w cel... Oczywiście wymaga to wprawy i ciężko mi się przyzwyczaić do innego widoku niż z kabiny. Generalnie najbardziej odpowiada mi tryb symulacyjny, ale kolega z pracy gra na niższych. Mam joya thrustmastera warthoga i może Ktoś by mi podał swoje ustawienia czułości osi i ich modyfikacji. Oglądałem na YT różne poradniki odnośnie ustawień i tam są skrajnie różne od 0 na osiach aż do 100%. Albo lotki na 100% a ster wysokości na połowę lub mniej?

« Odpowiedź #156 dnia: Lutego 06, 2021, 00:30:19 »
Oglądałem na YT różne poradniki odnośnie ustawień i tam są skrajnie różne od 0 na osiach aż do 100%. Albo lotki na 100% a ster wysokości na połowę lub mniej?
Moja rada na przyszłość - jeżeli chcesz uzyskać szybko odpowiedź na pytanie to zadawaj je w miejscu odpowiednim. Dla War Thunder'a tym miejscem jest Forum WT PL ("Społeczność polskojęzyczna").
Tam są odpowiednie działy poświęcone trybom gry w tym dział Bitwy Symulacyjne, a w nim z kolei przypięty temat:   Chcesz zacząć latać w SB? Pomożemy!  czy temat Jaki joystick?  a w dziale "Dyskusja o grze" poddział "Akademia".

Były tam już pytania podobne jak twoje i odpowiedzi tak samo niejednoznaczne - większość radziłaby ustawić na 100%. Ale w WT są setki modeli, dziesiątki rodzajów FM, gracze preferują różne maszyny, inne style gry... Nikt nie da ci gotowego szablonu - musisz go sobie wypracować sam. Dojdziesz do tego tylko metodą prób i błędów - czasochłonne.
Używam T16000M Hotas i mam ustawione tak osie dla tzw. trybu symulacyjnego : Roll - 49, Pitch - 36, Yaw - 17. Co prawda asem nie jestem ale jakoś sobie radzę na SB EC z tymi ustawieniami.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - chcesz używać dżoja na RB czy nawet AB? W widoku zza samolotu dżoj to zły wybór, powiem po prostu masochizm. Na AB i RB dla tego widoku (widok trzeciej osoby?) najlepiej używać do sterowania mysz i klawę.
Ale możesz spróbować i dżoja - Twój wybór :)

Dla treningu strzelania polecam skorzystać z tych misji - autorem jest jeden z najlepszych graczy SB:
https://live.warthunder.com/post/628021/en/
https://live.warthunder.com/post/657828/en/
Po rozpakowaniu umieść folder "UserMissions" w głównym katalogu War Thunder'a. W grze rozwijasz menu "Battles"->"User Missions" i z Practice missions wybierasz swój ulubiony samolot. AI-k pojawia się natychmiast po odpaleniu misji, po zestrzeleniu pojawia się następny i tak do 11 zestrzeleń. Przyspieszony kurs strzelania - bez tracenia czasu na puste przeloty - polecam.

« Odpowiedź #157 dnia: Lutego 07, 2021, 12:21:07 »
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Faktycznie w trybie symulacyjnym mam najmniej problemów z celowaniem, ale kolega z pracy gra na AB i RB i nie chce się namówić na tryb symulacyjny. Ale masz rację, też już doszedłem że dżoj do AB i RB to zły wybór, i najczęściej i tak latam z kabiny, tyle że pole widzenia jest za małe. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Bartek

« Odpowiedź #158 dnia: Lutego 07, 2021, 13:19:46 »
W AB i RB wszyscy grają na myszkach (w RB może nie wszyscy, ale większość) więc na starcie już jesteś na straconej pozycji używając joysticka. Na twoim nauczyłbym się grać na myszce żeby pograć z kumplem w AB/RB. Jak z nim nie grasz to joystick w SB.

« Odpowiedź #159 dnia: Stycznia 03, 2024, 18:07:16 »
Czołem!

Wróciłem do zabawy samolocikami po parunastu latach przerwy. Lata temu bawiłem się il2 FB. Teraz zaś, na konsoli X, wrzuciłem sobie WT z pewną taką nieśmiałością. No i skusiło mnie, by spuścić coś na glebę. Pogrywam, jednak gra na padzie to masakra. Kombinuję z ustawieniami, może do czegoś dojdę ;) Na razie, to ja gryzę glebę...

Ale do sedna. Próbuję latać w trybie RB. Łomoczą mnie straszliwie. Odwykłem od tego (15 lat przerwy), ale próbuję tym Bf109B1 coś w trybie BnZ powalczyć. Słabo to idzie. Postanowiłem więc pooglądać poradniki na YouTube. I jedna rzecz przykuła moją uwagę. Może to kwestia, że nie ogarniam nowych technologii (nagrywania tych filmów), ale czy w tej grze nie lata się siedząc w kokpicie? Większość tych filmików pokazuje samolot "z zewnątrz". Czy tak się w to gra?

Ouendat
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2024, 18:38:13 wysłana przez KosiMazaki »
"Ouendat" aka. "Jasta12_Blitz"

« Odpowiedź #160 dnia: Stycznia 03, 2024, 19:10:55 »
Gra ma kilka trybów. Jeżeli oglądasz filmiki z widokiem z zewnątrz, to są to zapewne bitwy w trybie arkadowym. W tym trybie latasz myszką. Ale nie na takiej zasadzie jakby myszka była stick-iem, tylko pokazujesz samolotowi gdzie ma lecieć, ew wspomagasz się WSAD-em (na PC). O takich detalach jak przeciągnięcia zapominasz w tym trybie.

« Odpowiedź #161 dnia: Stycznia 03, 2024, 21:23:40 »
To rozumiem w trybie zręcznościowym. Ale to mnie nie interesuje. Zacząłem grać w Bitwach Realistycznych. Czy tu też gra się bez joysticka i na zewnątrz?

« Odpowiedź #162 dnia: Stycznia 03, 2024, 22:14:31 »
Tylko tryby "Powietrzny Symulacyjny" i "Połączone bitwy naziemne symulacyjne" (dostępne w zakładce "wydarzenia i turnieje") mają wymuszony widok z kokpitu. W pozostałych trybach możesz grać jak ci się podoba, ale chyba przewaga jest z widokiem zza samolotu. Natomiast, masz drobną przewagę korzystając ze schematu sterowania bez instruktora. Możesz wykonywać "ciaśniejsze skręty" sterując wirtualnym dżojstikiem, przeciwko tym którzy używają myszki żeby wskazać gdzie samolot ma lecieć :P
Nie przypominam sobie żebym trafił na kogoś, kto nagrywa filmy o walkach w trybie symulacji WT.

« Odpowiedź #163 dnia: Stycznia 04, 2024, 13:34:28 »
Dziękuję. Ja próbuję latać trybie Realistic Battles. Siedzę jak przykazano w kokpicie. Próbuję sterować padem (mam xbox'a). Słabo to mi wychodzi. Generalnie najtrudniejsze jest celowanie.

Nie wiem, czy w tym układzie nie będzie lepiej po prostu grać od początku w trybie symulacyjnym. Choć tu pewnie grają same asy :)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #164 dnia: Stycznia 04, 2024, 19:21:46 »
Nie wiem jak teraz, ale dawniej znikoma ilość graczy bawiła się w trybie symulacyjnym. Niektóre misje wyglądały smutno i pusto jak na serwerach Iłka. Może teraz jest inaczej, nie wiem, dawno nie grałem. BTW Tryb symulacyjny i realistyczny nie zmienia tego, że np. wszelkie nacje są zmieszane dowolnie. To ustawienia serwera/misji. Dawniej szlag mnie trafiał, jak np. zobaczyłem nad Pacyfikiem niemieckie maszyny. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.