Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (War Thunder)  (Przeczytany 87176 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (War Thunder)
« Odpowiedź #165 dnia: Stycznia 05, 2024, 10:59:22 »
Rzeczywiście jest mało - szczególnie jeśli jest się na wczesnym etapie rozwoju (Era 1).
Co do filmików o trybie symulacyjnym znalazłem coś takiego. Dobrze się ogląda :)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLc4tmHaPyjwx0enI_7mfuLr8nkiqergwm
"Ouendat" aka. "Jasta12_Blitz"

« Odpowiedź #166 dnia: Stycznia 06, 2024, 11:38:24 »
Polatałem w tym trybie symulacyjnym. Podoba mi się. Jest klimat. Nie ma tych czerwonych napisów/oznaczeń nad samolotami przeciwnika. Wydaje się, że ludzie latają rozważniej i całość rozgrywki daje poczucie gry symulacyjnej, a nie stada much kręcących się chaotycznie nad kupą łajna (tryb zręcznościowy i realistyczny).

Natomiast, wcale nie jest to taka fajna sprawa - finansowo. Żre ten tryb symulacyjny straszliwie srebrniki. I tu chyba jest der Hund begraben... Trzeba mieś gruby portfel by się w to bawić, albo latać w tych trybach arkadowym i realistycznym, tam zarabiać i potem sobie troszkę polatać w trybie symulacyjnym. Przy ograniczonym czasie na zabawę (starzy ludzie tak mają), to jest trudne. No i trzeba by nauczyć się grać w to jak w Doom'a by potem przez chwilę polatać "symulacyjnie". Myślę, że to jest tak specjalnie zaprojektowane by kierować ludzi do trybów zabawowych, by tam było dużo graczy, sporo "zabawy" i wielu "experten" z ładnymi statystykami i odznaczeniami (co nowych ma wciągnąć "by też tak mieć").

Czy macie podobne obserwacje?
"Ouendat" aka. "Jasta12_Blitz"

« Odpowiedź #167 dnia: Stycznia 06, 2024, 13:32:46 »
Dawno już nie grałem w WT ale swego czasu sporo bawiłem się w trybie realistycznym i z tego co pamiętam to było na odwrót. Więcej można było tam zarobić i nabić sobie punktów. Chyba specjalnie by zachęcić ludzi. Teraz nie zdziwiłbym się jakby było na odwrót, ekonomia w pewnym momencie tak siadła że nawet z kontem premium, odblokowanie nowego sprzętu to była masakra! Ale przyznaje, był tam niezły klimat a sama rozgrywka trwała dość długo.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #168 dnia: Stycznia 06, 2024, 21:18:01 »
Żre srebrniki? A na co? Nie zauważyłem, choć też prawda, że dawno już WT nie odpalałem. Mam, update robię, ale jakoś nie mam siły wrócić...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #169 dnia: Stycznia 14, 2024, 19:05:49 »
@Ouendat Może to jest trochę z drugiej strony, ale gostek nagrywający filmy z DCS-a - Growling Sidewinder, walczył 1 na 1 z graczem, który używa kontrolera do sterowania samolotem. Tuuvas ma swój kanał na którym daje rady, jak konfigurować urządzenie, żeby było łatwiej latać. Sprawdź sobie. https://www.youtube.com/watch?v=im8kjnDxOmU
Generalnie, to chyba nieco łatwiej jest z dłuższym drążkiem, żeby wychylenia nie były tak krótkie i gwałtowne. Nie pamiętam dokładnie, który film dawał poradnik od zera, ale na pewno warto zajrzeć.
Jeżeli chodzi o ekonomię w WT, to być może łatwiej będzie ci zarabiać w trybie symulacji połączonych z bitwami naziemnymi. Nie musisz używać jednostek naziemnych, ale ogarniając latanie przelicznik punktów zwykle plasuje pilotów na czele stawki. To znaczy czołgista z pięcioma zniszczeniami może mieć mniej punktów od pilota z dwoma zestrzeleniami.. Tryb ten to taka arena, więc jest inaczej.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2024, 19:55:12 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #170 dnia: Stycznia 25, 2024, 00:48:35 »
Nie wiem, czy w tym układzie nie będzie lepiej po prostu grać od początku w trybie symulacyjnym. Choć tu pewnie grają same asy :)

Bez przesady - sam gram w tzw. Trybie Symulacyjnym WT Air od 10 lat i nie uważam się za asa. "Raz na wozie raz pod wozem" - zależy na jakie składy trafię akurat w bitwie.
Są naprawdę gracze bardzo zaawansowani, którzy potrafią ustawić w szeregu i doprowadzić człowieka do stanu frustracji. Ale można też spotkać przeciwników o zróżnicowanym stopniu zaawansowania w wirtualnych bojach.
Niestety, ostatnio zaobserwowałem niepokojący trend w bitwach WT SB Air - prawie wszystkie bitwy są mieszane, niehistoryczne...

Zwykle grywam "myśliwcami", ale ostatnio w nudnej bitwie wyciągnąłem z kąta hangaru A-20G. Lotem koszącym, przy pomocy bombek i przednich półcalówek nakosiłem 25 wrogich pojazdów i zarobiłem ponad 40 tys.srebrników.
Można i tak...

Rzeczywiście początkujący gracz musi mieć dużo samozaparcia, na początku przygody w tym trybie, żeby się nie zniechęcić. Szczególnie grając na 1-szej erze...
Ale czy to tylko w tym trybie, tylko w tej grze są trudne początki? Chyba nikt nie urodził się z umiejętnością wirtualnego latania. Zanim nauczyliśmy się chodzić, trzeba było przejść etap raczkowania :)

Gracze WT SB Air używają nie tylko dżoja, ale i pada a i nieliczni próbują grać myszką i klawiaturą.
Sam spróbowałem tak  i nagrałem nawet filmik instruktażowy "War Thunder SB Air - Mysz jako joystick, konfiguracja i lot testowy." dostępny pod adresem:
https://www.youtube.com/watch?v=voEfnsatJXY  Ale to była tylko próba - zostałem przy sterowaniu "kijkiem".
Po otwarciu mojego filmu, na prawym pasku pojawiają się propozycje innych filmów instruktażowych różnych graczy. Np: "Start i Lądowanie - Poradnik Symulacji SB #1". 

@huguberhart
Nie przypominam sobie żebym trafił na kogoś, kto nagrywa filmy o walkach w trybie symulacji WT.

Wystarczy wpisać frazę "WT SB Air Gameplay" i wyskoczy lista filmów ... Wpisałem i się zdziwiłem - na liście również moje filmy :)
Od 2013 roku umieszczam na YT filmy z SB Air WT dla kolegów z mojego klanu Polishseamen. Nazbierało się tego ponad 20 - nie tak dużo.   
Moja lista na YT jest dostępna pod adresem: https://www.youtube.com/watch?v=nVpunPPPz24&list=PLYonRPKkDvdk-XRDBmxV8WV7Qju0gZLxr&pp=iAQB

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #171 dnia: Stycznia 25, 2024, 08:55:41 »
Odpałiłem wczoraj WT i niestety ilość ludzi na SB jest o rząd lub dwa mniejsza niż w innych układach. Do tego wszystkie były "ahistoryczne", i skład nacji dowolny - a nic mnie nie wkurza bardziej niż np. Japończyk nad Polską albo Niemiec na Pacyfiku. Wielki zawód.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #172 dnia: Stycznia 25, 2024, 09:45:13 »
Nie latam w WT, tylko czołgi i gram 80% w RB, reszta w SB. Niestety, już jest tak od kilku lat taka mieszanka. Mocno to uderza w fun z rozgrywania walk. Nic nie psuje tak zabawy jak walka z czołgami tej samej nacji.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #173 dnia: Stycznia 26, 2024, 10:26:44 »
Wystarczy wpisać frazę "WT SB Air Gameplay" i wyskoczy lista filmów ...

Twoje filmiki są bardzo przydatne! Tak jak Air Combat Tutorial do Ił 2 (wydaje mi się, że ten kanał nazywał się kiedyś inaczej jak z niego korzystałem, żeby szkolić się w Iłku)
Chodziło mi o to, że na głównej stronie youtube, z wyświetlonych propozycji prędzej wpadnie mi na przykład PhlyDaily, OddBawz, SmigolTime, Bo Time Gaming (który miał przezabawną serię filmów z Bismarckiem - Military Aviation History w Il2) lub ZoltanSultan. Ten ostatni zrobił filmik o różnicach w trybach sterowania. https://www.youtube.com/watch?v=ycM5Z6WOoyQ RB jest dużo bardziej popularny. Ja włączam sobie filmiki z tych kanałów w tle, żeby zerknąć w trakcie wznoszenia lub powrotu do bazy. Z takich typowych graczy z trybu symulacji, to kiedyś "oglądałem" CptToastman. On teraz zaczął szkolenie w DCS.

Gaijin nie obchodzi autentyczność starć, tylko sprzedaż pojazdów i samolotów. Pomimo że bitwy mogły być lepiej odwzorowane, to jest coś satysfakcjonującego w niszczeniu pojazdów przeciwnika z dużej odległości. Albo przyjmowanie strzałów na pancerz w mieście i próba skutecznej odpowiedzi ognia do wroga równie mocno opancerzonego.

« Odpowiedź #174 dnia: Października 07, 2024, 22:50:30 »
WT FRB (teraz sim) to był fajny tryb 10-11 lat temu. Teraz niehistoryczne składy i mało graczy.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #175 dnia: Października 09, 2024, 23:34:30 »
WT FRB (teraz sim) to był fajny tryb 10-11 lat temu. Teraz niehistoryczne składy i mało graczy.

Właśnie wtedy chyba latałem. Było całkiem nieźle i niezły fan, a do tego jakiś tam kompromis. Odpaliłem WT ze 3 lata temu i już kompletnie nie mogłem się tam odnaleźć, szybko wyleciał z dysku, a testowałem tylko ten tryb właśnie. Zrobił się z tego straszny syf, chociaż filmiki fajne do tej pory kręcą ;) maszyny mają ciekawe ale ilość nie znaczy tu na pewno jakość.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #176 dnia: Października 10, 2024, 06:55:00 »
Nie latam bitew powietrznych w WT. Gram tylko czołgi i tak samolotami latam ale wybieram tylko szturmowiec z reguły, lub myśliwskie z bombami. Latanie w WT jest bez sensu, od tego mam Iłka. Za to czołgi, lodzio-miodzio

Wysłane z mojego SM-A155F przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM