... No i wychwalane tu dźwięki są dobre dla czołgów, ale dla samolotów to jakiś krok wstecz - silnik zdecydowanie za cicho, broń i odgłosy kół też. Tu iłek chyba robi to lepiej. Albo ja się przyzwyczaiłem...
Dźwięki można regulować wg własnych preferencji w menu "Options" zakładka "Sound":

W tym najbardziej kontrowersyjna opcja - możliwość regulacji głośności silników innych graczy. To jest chore i to co najbardziej mnie denerwuje w tej grze.
I moja prywatna ocena - ostatni patch, przyniósł również dużo błędów w tym i w dźwiękach. Jest to chyba najbardziej "zbugowany" z dotychczas wydanych - zbyt dużo zmian nie tylko grafiki.
Potrzeba kilku tygodni aby GJN ogarnął ten chaos
Co do wyboru maszyn - wszedłem dziś w Simulator Battles dla samolotów, była mapa z jakąś linią frontu, walka, wszytko OK. Nawet było tak po 5-8 osób ale chyba wszyscy - i niebiescy i czerwoni - mieli niemieckie samoloty! W każdym bądź razie tak mi się pokazywało w rogu jak ktoś coś zniszczył, wszyscy czerwoni mieli faszystowskie samoloty. 
Wg mnie są dwie możliwosci:
1. Wszedłeś do bitwy, którą opisałem w moim poprzednim poście, na obrazku (2) - "Rooms created by players" - i to całkiem "porąbaną" bitwę, tzn. dopuszczającą po obydwu stronach wszystkie nacje - takie też się zdarzają - tak jak na obrazku poniżej. Nigdy nie wchodzę do takiej bitwy.

2. Wszedłeś do "historycznej" bitwy w której gracze strony Alies nagminnie używają maszyn zdobycznych GER. I to jest również możliwe - moim zdaniem, po ostatnim patch'u germańska broń dostała buff'a, a półcalówki nerf'a.
Stąd częstsze niż zwykle korzystanie z maszyn zdobycznych GER - bo są obecnie dużo lepsze, skuteczniejsze...
Oto przykład z poprzedniego tygodnia. Po osiągnięciu we wtorek stroną GER b. dobrego jak na moje możliwości wyniku K/D 9:0, zrobiłem sobie dzień przerwy.
W czwartek zagrałem dla odmiany USA II tier... W niecałe pół godziny tylko 1 kill i 4 KIA w tym 3 razy przez AI snajperów (2x Dornier i Bf 110 C-7). Krótka seria AI, mój samolocik pali się i gleba... Karabinki 7 mm GER AI strzelców są obecnie (szczególnie w weekend'y

) lepsze niż półcalówki gracza. Zresztą to nie pierwszy raz tak jest. Zależy w którą stronę Ivan przesunie suwak odpowiedzialny za celność danej broni, danej nacji...
Po ostatnim patch'u, gra inną nacją niż GER to pewna przegrana (z małymi wyjątkami)...