Autor Wątek: ARMA 3  (Przeczytany 65315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mmaruda

• Gość
Odp: ARMA 3
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 15, 2013, 01:17:39 »
Wszyscy dziś dostali po 3 gifty do rozdania, ale trzeba pamiętać, że Invite Alpha nie ma multi i wsparcia modów.

Ja nastomiast pozwolę sobie skomentować nieco moje poczynania w multi. Nigdy nie byłem członkiem żadnej grupy, jeśli w ogóle grałem w jakąkolwiek Armę online, to tylko z kimś ze znajomych raczej dla beki. Z Alphą jest prościej, bo nie trzeba się martwić o mody, kompatybilność z serwerem, wiadomo - można po prostu coś znaleźć w browserze i grać. Niestety publiki mają fatalne pingi i najmniej ile mi się udało znaleźć to 109 i niestety muszę powiedzieć, że kod sieciowy wymaga tutaj sporo pracy. Początkowo myślałem, że FPSy są słabe, ale odpaliłem frapsa i było 30-40. Wniosek jest jeden - kosmiczne lagi. Wiadomo, że z takim pingiem nie ma się co spodziewać szału, ale o ile w typowej strzelance efekty widać poprzez brak rejestracji trafień, czy okazyjne warpowanie graczy, tutaj po prostu gra skacze, ewentualnie my sami warpujemy. Nie wiem, może to moje łącze, ale grać się nie da.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #46 dnia: Marca 15, 2013, 07:21:49 »
To twoje łącze.

Ja mam zupełne inne doświadczenia i gra chodzi płynniutko poza pewnymi momentami, a gram z kolegą codziennie od momentu premiery.

Serwer też liczy AI, więc musi być postawiony na odpowiednio mocnej maszynie - to zapewne ulegnie zmianie, gdy dostępny będzie mod "headless client", który zrzuca całą AI na inny komputer łączący się z serwerem jako klient. Jest wiele rzeczy do poprawienia, ale kod sieciowy wygląda bardzo stabilnie - na 20 godzin gry online, nie mieliśmy ani jednego przypadku utraty łączności, żadna inna gra tym pochwalić się nie może - Planetside 2, Tribes: Ascend, Mechwarrior: Online, Path of Exile - każda raz na kilka godzin zrzuci z jakiegoś powodu połączenie.

« Odpowiedź #47 dnia: Marca 15, 2013, 08:57:25 »
Gdyby ktoś miał ochotę wypróbowywać jak działa ARMA 3 to mam do oddania 3 zaproszenia (steam gift) do wersji lite. Chętnych proszę o PM z adresem mailowym.

Zaproszenia już rozdałem. Gdyby ktoś nadal szukał to może spróbować pod na forum ARMA 3 http://forums.bistudio.com/showthread.php?147430-Looking-for-Arma-3-Free-Alpha-invites-Look-here!
Pomimo mojego dość leciwego sprzętu ARMA 3 w wersji Alpha chodzi płynniej od ARMA 2. Zobaczymy czy będzie tak samo na dużej mapie która ma mieć około 270 km2.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Marca 21, 2013, 17:19:55 »
No i się uciszyło... W Battlefielda grają czy jak? Anyway, też chciałem pochwalić się, że mam 3 invity do Alphy do rozdania na Steamie. Jeśli ktoś chce zobaczyć jak to wygląda, to szukajcie mnie na parówce przez forumową grupę.

Co do samej Army 3, to wychodzą update'y, ale niestety dev buildy są potwornie spaskudzone i cierpią na stuttering, który uniemożliwia grę (na forum BIS twierdzą, że jakichś dźwięków biegania po piachu brakuje, więc się tnie jak wleziemy na ten piach).

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #49 dnia: Marca 22, 2013, 07:27:47 »
Gramy w Arma3, gramy, tylko modyfikacje za małe, by było o czym dyskutować.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Marca 22, 2013, 12:31:13 »
Masz na myśli zmiany w samej Armie, czy mody? Wiadomo, to wciąż Alpha, mało contentu i całość w zasadzie raczkuje. Zmiany jednak są, przede wszystkim movement (niech no tylko jeszcze coś zrobią z tą animacją przeskakiwania płotków). Do tego edytor został nieco poprawiony, nigdy nie bawiłem się jakoś szczególnie w A2, ale tutaj pewne rzeczy można prościej. Polecam filmiki:

http://forums.bistudio.com/showthread.php?148594-ArmA-3-Editor-Tutorials-Building-Simple-Missions

No i pojawiło się jeszcze to cudo:
http://www.armaholic.com/page.php?id=19633

Dodam, że problem ze stutteringiem został poprawiony wczorajszym buildem, a dziś a wyjść update wersji stabilnej. Można by wieczorkiem śmignąć online i się nieco powygłupiać, zobaczymy jak to chodzi...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #51 dnia: Marca 22, 2013, 12:56:27 »
Chodzi mi o patche beta w Arma 3 Alpha, praktycznie codziennie coś się pojawia, ale to musi być drobnica - bo nie widać dużych zmian w trakcie rozgrywki.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Marca 22, 2013, 13:30:51 »
To są na razie bugfixy - latające króliki, poprawki fizyki i inne takie. Performance też wzrósł, coś tam z dźwiękiem poprawili. Sam gameplay myślę na razie się nie zmieni zbytnio. Dostaliśmy małą porcję tego co ma nadejść i póki co naprawiane są najbardziej palące problemy, które przeszkadzają w normalnej rozgrywce.

Mnie osobiście przeszkadza na razie to, że pewne rzeczy przy tworzeniu misji wciąż trzeba załatwiać zewnętrznie i brakuje do tego interfejsu (np własne skrzynki ze sprzętem, czy własny loadout).

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #53 dnia: Marca 22, 2013, 17:02:44 »
Na jakieś pobieganie w coopa bym też się chętnie ustawił. Ale po meczu ;).
That's Vietnam music... can't we get our own music?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #54 dnia: Marca 22, 2013, 19:29:53 »
Jeśli po meczu to i ja się może wyrobię.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Marca 22, 2013, 20:13:51 »
No ja również się piszę... Po meczu oczywiście. :D

« Odpowiedź #56 dnia: Marca 29, 2013, 13:53:51 »
Wczoraj dostałem prezent do żony - ARMA 3 :) Milusia niespodzianka. Pytanie gdzie gracie online? Na jakich serwerach, lub gdzie się umawiacie na coopy? Chętnie dołączę.
Kostek
JG300

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Marca 29, 2013, 15:06:57 »
Najprościej zgadać się na Steamie, ktoś postawi serwer i reszta dołącza...

« Odpowiedź #58 dnia: Marca 29, 2013, 19:01:33 »
Dajcie wasze nicki na steamie, albo dodajcie mnie do przyjaciół, mój nick ten sam co na forum.
Kostek
JG300

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Marca 29, 2013, 19:10:50 »