Autor Wątek: Okulary VR/Gogle VR, akcesoria. Informacje o rynku.  (Przeczytany 112636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Okulary - czy istnieje w ogóle coś takiego w sprzedaży
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpnia 01, 2014, 12:40:50 »
Oculus Dev.2, który mam być znacznie niby lepszy: https://www.youtube.com/watch?v=-HoHkFgslJc#t=270 .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

_michal

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpnia 01, 2014, 19:40:49 »
Oculus Dev.2, który mam być znacznie niby lepszy

Możesz to przetłumaczyć na polski? ;)

Trochę technikaliów - dev kit 1 vs dev kit 2:

http://www.gamasutra.com/blogs/SergioHidalgo/20140729/222140/

« Odpowiedź #123 dnia: Sierpnia 07, 2014, 12:21:04 »
Niektórym DK2 bardzo przypadł do gustu: https://www.youtube.com/watch?v=MeKjVWIbwzE :)

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: Sierpnia 07, 2014, 21:24:50 »
Mój ulubiony Live for speed! Cieszę się, że jest na to support do oculusa.

« Odpowiedź #125 dnia: Sierpnia 08, 2014, 09:20:14 »
Ciekawe jakby mu szło gdyby cisnął na maxa? Na filmie wygląda jakby jechał rano po bułki. Kiedyś próbowałem jeździć z TrackIRem i nie czułem się pewnie w zakrętach. Lepiej mi się jeździ mając widok ustawiony na sztywno. Do wyścigów IMO bardziej przydatne są trzy monitory.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpnia 08, 2014, 10:16:56 »
Miałem podobnie - w profilu wyłączyłem sobie wszystkie ruchy oprócz lewo-prawo, z dużym deadzone'm, tak, żeby się nic nie ruszało a można było spojrzeć większym ruchem głowy w lusterka i na boki... Z okularkami może jednak być inaczej gdy widok rusza się 100% zgodnie z ruchami głowy.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #127 dnia: Sierpnia 08, 2014, 23:30:01 »
A pamiętacie to, Kosiarz umysłów z 1992r. :) np. od 0:40 https://www.youtube.com/watch?v=3LNvXjb44-U .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: Sierpnia 09, 2014, 11:42:22 »
Yoyo, gdybym nie pamiętał tego filmu, to nie wiedziałbym co to jest Oculus :D
Aż dziwne, że tak dużo czasu mija zanim technologia pozwala spełnić to marzenie.

« Odpowiedź #129 dnia: Sierpnia 09, 2014, 12:00:07 »
Ciekawe jakby mu szło gdyby cisnął na maxa? Na filmie wygląda jakby jechał rano po bułki. Kiedyś próbowałem jeździć z TrackIRem i nie czułem się pewnie w zakrętach. Lepiej mi się jeździ mając widok ustawiony na sztywno. Do wyścigów IMO bardziej przydatne są trzy monitory.
Według mnie to kwestia przyzwyczajenia. Jak na prawdziwego nerdziucha przystało mam trzy monitory i TrackIRa. :P Na początku jeździłem z obrazem rzuconym na trzy ekrany i nawet nie uruchamiałem TIR w symulatorach jazdy. Potem sprawdziłem TIR i było... dość dziwnie. Wystarczyło jednak jakieś pół godzinki zasuwania po SPA i TIR "w samochodzie" zaczął mi się podobać. Dzisiaj już nie wyobrażam sobie jazdy bez TrackIRa a, co dziwne, bez trzech monitorów spokojnie przeżyję. Trzy ekrany bardzo przydają się podczas wyścigów z innymi autami, wtedy kątem oka widzi się samochody zasuwające z boku, można też szybko zerknąć w lusterka. Przy time attackach czy nauce toru lub samochodu spokojnie starcza mi TIR.
Tak to u mnie wygląda w praniu i zaznaczam, że podczas jazdy w ogóle nie myślę o tym gdzie patrzeć itd - wszystko wychodzi naturalnie. Za to jak siadam do GT6 albo Forzy 5 gdzie nie mam możliwości kręcenia dynią wirtualnego kierowcy to kompletnie tracę wyczucie i momentami szybko się frustruję. ;)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #130 dnia: Sierpnia 09, 2014, 13:43:41 »
Mi to nie wyszło, ale może za mało praktyki. Teraz sobie pomyślałem, że może ustawienie 1:1 wychyleń głowy w zakresie +-30 stopni byłoby OK? Albo i +-15 stopni. Takie pełnie przeniesienie ruchu głową, nie skalowane, jak przy samolotach. Zakres mały, ale bardziej naturalny?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #131 dnia: Sierpnia 09, 2014, 14:11:38 »
Teraz sobie pomyślałem, że może ustawienie 1:1 wychyleń głowy w zakresie +-30 stopni byłoby OK? Albo i +-15 stopni. Takie pełnie przeniesienie ruchu głową, nie skalowane, jak przy samolotach. Zakres mały, ale bardziej naturalny?
Dużo zależy od tego jaki masz FOV w konkretnym symulatorze, jaki monitor i jak daleko od niego siedzisz. No i oczywiście zasadniczą rolę odgrywają indywidualne preferencje. Nie ma też co ukrywać, że trzeba się po prostu przyzwyczaić do kręcenia głową "w samochodzie". :)
Zmontowałem na szybko obrazek, na którym widać jak mam poustawianego TIR w przypadku Project CARS i Assetto Corsy:

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #132 dnia: Sierpnia 09, 2014, 18:50:30 »
N lat temu, mniej więcej na początku tego wieku,  myślałem że mniej więcej teraz to gry będą hiper realistyczne, wszyscy będą mieli wirtualne okulary etc. etc. Wybitnie się pomyliłem. Wszystko wygląda lepiej niż dawniej, ale w sensie ogólnym tak samo, takoż i sterowanie. Gdzie te zapowiadane rewolucje? Żal.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: Sierpnia 09, 2014, 19:21:30 »
Masz do kogoś pretensje, że miałeś wygórowane oczekiwania? ;)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #134 dnia: Sierpnia 09, 2014, 19:48:48 »
Nie, nie... Trzymajmy kciuki za tego Oculusa i inne projekty, może za następne N lat będzie to powszechna sprawa. Może jeszcze przed moją emeryturą? ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.