Autor Wątek: F-16 MFS – kokpit miłośników symulatorów i technologii lotniczych  (Przeczytany 72182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: F-16 MFS – kokpit miłośników symulatorów i technologii lotniczych
« Odpowiedź #300 dnia: Kwietnia 21, 2015, 22:13:40 »
Nie znalazłem opisu tego urządzenia na żadnym portalu i w dokumentacji.

Ja też pierwszy raz to widzę a przejrzałem sporo materiałów w tym temacie. Nie jest to na pewno element Aces'a, więc na próżno szukać informacji w jego dokumentacji. W sumie to kolor tego box'a sugeruje że to jakieś dodatkowe urządzenie kokpitu, montowane w razie potrzeby w trakcie eksploatacji samolotu (w konkretnym celu). Na fotkach poniżej widać jak i do czego jest przymocowane i że jedynie znajduje się w bliskim sąsiedztwie Aces'a. Można też zauważyć że czasami pomimo przewidzianego miejsca nie zawsze jest to montowane.

Jak bardzo Ci na tym zależy to możesz zapytać jednego człowieka, który wydaje się być ekspertem od foteli wyrzucanych. Może ma jakieś informacje na ten temat i będzie chciał się nimi podzielić. Poniżej link do jego serwisu i zarazem kontakt.

http://www.fotelkatapultowy.pl/

P.S. Może nie ma co przesadzać z tą ilością detali, jeden FDR w kokpicie wystarczy. A na zasilacz do podświetlenia też pewnie znajdzie się nie jedno odpowiednie miejsce :)

« Odpowiedź #301 dnia: Kwietnia 22, 2015, 16:51:52 »
Z wykonaniem tej skrzynki specjalnych problemów nie było, wymiary orientacyjne, bardzo prosta konstrukcja - szybka sprawa.
Ale pytanie pozostaje ;)

Zasilacz zabudowany w skrzynce:

Ze zdjęcia F-16, które zrobiłem w Radomiu udało mi się odczytać napis przy złączach, ale nic kompletnie on nie sugeruje. Czekam na pomysły co to może być (ja obstawiam rejestrator lotu).

« Odpowiedź #302 dnia: Kwietnia 22, 2015, 18:41:38 »
Postaram się dopytać jutro u pewnego źródła :)

« Odpowiedź #303 dnia: Maja 06, 2015, 18:30:24 »
Skrzyneczka okablowana i skończona.
To chyba była najprostsza i najszybsza robota jaką zrobiliśmy przy symulatorze :) Całość okablowana, podłączona, w środku zasilacz ATX do zasilania podświetlenia LED.
Tylko dalej nie wiemy do czego to jest. Stawiam na Rejestrator parametrów lotu lub dodatkowe urządzenie do aparatury używanej tylko czasami np. "uzbrojenie szkoleniowe" albo coś do ECM. Liczę na Twoją odpowiedź @maciej ;)

« Odpowiedź #304 dnia: Maja 06, 2015, 20:17:41 »
drejku podpytywałem ale niestety nie udało się dotrzeć do informacji do czego to konkretnie służy.

« Odpowiedź #305 dnia: Czerwca 20, 2015, 23:37:30 »
Roboty dużo, czasu mało, stąd i w naszym wątku trochę sennie, co nie znaczy, że nic nie poszło do przodu. Przynajmniej udało się zamknąć mechanikę nowego FCC razem z @vito ;)

Nasadka maskująca yojsticka w trakcie budowy:

« Odpowiedź #306 dnia: Czerwca 20, 2015, 23:41:37 »
ACESII - Napinacze pasów:

Szekle Martin-Baker od EF:

Po prostu działają ;)

« Odpowiedź #307 dnia: Czerwca 20, 2015, 23:50:24 »
HUD

HUD według planów Pani Joasi i mojej inwencji twórczej i pomocy "ekipy" ;) :

Skrzynka w trakcie klejenia:

« Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2015, 20:13:35 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #308 dnia: Czerwca 20, 2015, 23:54:57 »
HUD - skrzynka ICP

cdn.

« Odpowiedź #309 dnia: Czerwca 21, 2015, 07:53:04 »
Gratuluję postępów w pracach, faktycznie przy kokpicie jest dużo pracy. Zastanawiałem się jak wykonać nasadkę dla joysticka. Chciałem zrobić coś podobnego, ale nie miałem odpowiednich narzędzi, dlatego kupiłem w Praktikerze jakiś detal i go odpowiednio zmieniłem do swoich potrzeb. HUD box trochę podobny do mojego, jeszcze raz gratuluję i życzę sukcesów.

« Odpowiedź #310 dnia: Czerwca 23, 2015, 22:53:57 »
HUD pomalowany, składamy kamerę i osadzamy soczewkę. Jutro ICP :)

« Odpowiedź #311 dnia: Czerwca 23, 2015, 23:07:13 »
W poniedziałek 22.06.2015, ze wsparciem Stowarzyszenia Na Rzecz Osób z Zespołem Aspergera i ich Rodzin „jestem ZA”, mogliśmy zająć się grupą dzieci (i ich rodziców) przygotowując zajęcia manualne. Przedmiotem zabawy było sklejenie samolotów Su-22 i mamy nadzieję, że się udało :D

Dziękuję wszystkim osobom, które pomagały w przygotowaniu sali, wycięciu części z wyprasek i we wszelkich zajęciach, których nie widać, a przede wszystkim dziękuję Ekipie za opiekę nad dziećmi - JESTEŚCIE WIELCY!

« Odpowiedź #312 dnia: Lipca 02, 2015, 19:42:20 »
"Ciśnienie" po Pikniku Lotniczym już opadło więc można się na spokojnie wyspowiadać z prac ;)

Nowiutkie naklejki na burtach, w tym porty pomiaru ciśnienia, HUD - w trakcie realizacji, brak kamery i szybki, brak osłon pyłowych od spodu burt, dlatego wychodzi jeszcze surowy MDF na dole, do ponownego przeskalowania klucz na grzechotkę do awaryjnego otwierania, reszta napisów wydaje się być już docelowa - wszystkie napisy z naszego F-16, na podstawie zdjęć z Radomia:

Piękny widok :D :

Ekipa z niedzieli:

Podziękowania dla wszystkich, którzy w czwartek, piątek, sobotę i niedzielę towarzyszyli mi przy symulatorze :).

« Odpowiedź #313 dnia: Lipca 02, 2015, 22:37:52 »
Gratulacje, prawie koniec prac przy kokpicie.

« Odpowiedź #314 dnia: Lipca 02, 2015, 22:39:18 »
Pięknie się prezentuje. :)