Chciałbym dodać kilka uwag do tematu legalności stosowania softu oraz hardware. Sprawa dotyczy głównie tych, którzy reprezentują instytucje np. uczelnie, biorą udział na zawodach, reklamują swoje rozwiązania lub je sprzedają. W naszym przypadku dotyczy to Drejku, Macieja oraz Raidera. W przypadku budowy kokpitu do F16 to pierwsza sprawa dotyczy dokumentacji związanej z wymiarami poszczególnych części kokpitu. Można to zrobić samemu, ale trzeba mieć dane wejściowe. Z tego co wiem to Drejku kupił te plany na Viperpits. Kolejna sprawa to soft oraz elektronika. W przypadku OpenCockpits można to u nich kupić, ale można też zrobić płytki samemu. Udostępniają pełną dokumentację. Podobnie u nas na forum Damos oraz Codeking też udostępniają dokumentację. Nie wszyscy tak robią.
Największy problem stanowi sam symulator. Koledzy z 13 WELT mogą ten temat rozwinąć, ja tylko wspomnę o kilku faktach. Na początku był Falcon 4.0 MICROPROSE, później pojawił się AF LEAD PURSUIT. Kto jest teraz właścicielem tego symulatora nie wiem. BMS4 podobnie jak OF jest zrobiony na bazie Falcona 4.0 i nie ma nic wspólnego z AF.
Na stronie BMS4
http://www.benchmarksims.org/forum/search.php?searchid=3754258 poruszane są tematy związane z tym symulatorem. Jednym z moderatorów jest RedDog, który jest też jednym z twórców BMS4. Właśnie on usunął wątek związany z zakupem kopi Falcona 4.0. Powstaje pytanie czy twórcy BMS4 w tym RedDog mają zezwolenie na promocję swojego dzieła od aktualnej firmy, która przejęła prawa autorskie Falcona 4.0. Może mają, ponieważ ich strona istnieje.
Był taki moment w historii Falcona, zę zawieszono na jakiś czas stronę
http://www.xflight.de/ , ale później znowu powróciła. Wracając do pytania AF czy BMS4 to odpowiedź jest oczywista tylko ten drugi. Oczywiście można zrobić dwie dokumentacje pod oba symulatory, ale jest to podwójna praca, ponieważ są to dwa różne symulatory. W przypadku AF można zapomnieć o MFD (wyświetlanie w 2D nie ma sensu). Moja rada to zakup z własnej kieszeni Falcona 4.0 w internecie. I tak jesteście w dobrej sytuacji, ponieważ uczelnia Was wspomaga.