Autor Wątek: F-16 MFS – kokpit miłośników symulatorów i technologii lotniczych  (Przeczytany 72196 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: F-16 MFS – kokpit miłośników symulatorów i technologii lotniczych
« Odpowiedź #270 dnia: Października 21, 2014, 12:13:35 »
Koledzy, i ja dodam coś od siebie.

Na prawdę miło widzieć ludzi z pasją - to mi przywraca wiarę w nasze społeczeństwo:)
Poza tym, można się od Was wszystkich wiele nauczyć.
Fajnie, że są kolejne miejsca, w których rozwijają się tak zaawansowane projekty i to przy nie dużych budżetach.

Trzymajcie się i powodzenia!!

Pozdrawiam
Leszek

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #271 dnia: Października 30, 2014, 21:54:06 »
Może w końcu więcej osób zainteresuje się niszą lotniczą :)
https://www.youtube.com/watch?v=NmM4IAnIBXI&feature=youtu.be

« Odpowiedź #272 dnia: Października 30, 2014, 22:20:42 »
Ja się trochę pogubiłem.
Maciej, wasz projekt i projekt Drejku to dwa różne symulatory?

« Odpowiedź #273 dnia: Października 30, 2014, 23:03:16 »
EGHI w Krakowie buduje Drejku, projekt mojej grupy powstaje w Warszawie na WAT :)

« Odpowiedź #274 dnia: Października 31, 2014, 00:44:39 »
Jak już zbudujecie swoje kokpity, wy i grupa Drejku, coś wam zaproponuję. Fajnie byłoby zrobić ramp-start w Krzesinach czy Łasku? :)

« Odpowiedź #275 dnia: Października 31, 2014, 09:08:09 »
Fajnie byłoby zrobić ramp-start w Krzesinach czy Łasku?
Pamiętam starty i lądowania w Krzesinach, domyślam się co to za niespodzianka.
Maciej proponuję jeśli masz czas założyć na naszym forum wątek dotyczący projektu Waszej grupy. Faktycznie tylko w jednym miejscu jest link do Waszej strony i można to przeoczyć. 

« Odpowiedź #276 dnia: Listopada 03, 2014, 22:16:38 »
No i powstał :D
EGHI - tak teraz jedziemy na dwa wątki, bo to i dwa różne symulatory. Ale są, i rzeczywiście coś zaczyna się dziać :D

« Odpowiedź #277 dnia: Listopada 06, 2014, 22:41:48 »
drejku czy korzystacie z BMS ? Jak rozwiązaliście zakup F4.0 ? Czuję, że nasze starania oprą się na F4.0: AF

« Odpowiedź #278 dnia: Listopada 07, 2014, 08:46:15 »
AF w przypadku posiadania kokpitu nie ma sensu z kilku powodów. Najważniejszy z nich to ten, że BMS umożliwia korzystanie z wyświetlania obrazów na MFD (w AF jest taka możliwość w opcji 2D, ale to nie ma sensu). F4.0 oryginał trzeba zdobyć pytając w internecie. Wątek o którym wspomniałem został usunięty, ponieważ była tam mowa o linkach gdzie można kupić kopie, które prawdopodobnie są nielegalne. Sprawa legalności Falcona jest pogmatwana, ponieważ zmieniały się firmy a BMS4 jest oparty na oryginale i pozostaje problem.

« Odpowiedź #279 dnia: Listopada 07, 2014, 21:45:33 »
Posiadamy oryginalny, pudełkowy Falcon 4 z pełną dokumentacją i mapą Korei. Jedyna droga na znalezienie Falcon-a to ebay. Jako, że nasze projekty są "oficjalne" to trzeba mieć w pełni legalną dystrybucję.
Na dowód zrobię zdjęcia i wkleję po weekendzie ;)

« Odpowiedź #280 dnia: Listopada 07, 2014, 22:20:44 »
Jako "wisienka na torcie" CRU:

Powstaje zabudowa paneli z L/R MFD, wiec wkrótce umieścimy zdjęcia.

« Odpowiedź #281 dnia: Listopada 07, 2014, 23:21:21 »
Właśnie w tym rzecz :) U nas wszystko musi być zafakturowane więc może być z tym problem, bo większość to używki od prywatnych osób, chyba zostanie opcja zakupu za własne pieniądze i udostępnienie tego uczelni. Póki co pozostaje F:AF z którym nie ma problemów w PL.

« Odpowiedź #282 dnia: Listopada 08, 2014, 14:06:05 »
Chciałbym dodać kilka uwag do tematu legalności stosowania softu oraz hardware. Sprawa dotyczy głównie tych, którzy reprezentują instytucje np. uczelnie, biorą udział na zawodach, reklamują swoje rozwiązania lub je sprzedają. W naszym przypadku dotyczy to Drejku, Macieja oraz Raidera. W przypadku budowy kokpitu do F16 to pierwsza sprawa dotyczy dokumentacji związanej z wymiarami poszczególnych części kokpitu. Można to zrobić samemu, ale trzeba mieć dane wejściowe. Z tego co wiem to Drejku kupił te plany na Viperpits. Kolejna sprawa to soft oraz elektronika. W przypadku OpenCockpits można to u nich kupić, ale można też zrobić płytki samemu. Udostępniają pełną dokumentację. Podobnie u nas na forum Damos oraz Codeking też udostępniają dokumentację. Nie wszyscy tak robią.
Największy problem stanowi sam symulator. Koledzy z 13 WELT mogą ten temat rozwinąć, ja tylko wspomnę o kilku faktach. Na początku był Falcon 4.0 MICROPROSE, później pojawił się AF LEAD PURSUIT. Kto jest teraz właścicielem tego symulatora nie wiem. BMS4 podobnie jak OF jest zrobiony na bazie Falcona 4.0 i nie ma nic wspólnego z AF.
Na stronie BMS4 http://www.benchmarksims.org/forum/search.php?searchid=3754258 poruszane są tematy związane z tym symulatorem. Jednym z moderatorów jest RedDog, który jest też jednym z twórców BMS4. Właśnie on usunął wątek związany z zakupem kopi Falcona 4.0. Powstaje pytanie czy twórcy BMS4 w tym RedDog mają zezwolenie na promocję swojego dzieła od aktualnej firmy, która przejęła prawa autorskie Falcona 4.0. Może mają, ponieważ ich strona istnieje.
Był taki moment w historii Falcona, zę zawieszono na jakiś czas stronę http://www.xflight.de/ , ale później znowu powróciła. Wracając do pytania AF czy BMS4 to odpowiedź jest oczywista tylko ten drugi. Oczywiście można zrobić dwie dokumentacje pod oba symulatory, ale jest to podwójna praca, ponieważ są to dwa różne symulatory. W przypadku AF można zapomnieć o MFD (wyświetlanie w 2D nie ma sensu). Moja rada to zakup z własnej kieszeni Falcona 4.0 w internecie. I tak jesteście w dobrej sytuacji, ponieważ uczelnia Was wspomaga.

« Odpowiedź #283 dnia: Listopada 08, 2014, 14:21:15 »
Ja tylko tak wtrącę, na allegro jest za 54,77zł: http://allegro.pl/najtaniej-falcon-4-0-allied-force-nowa-wys-24h-i4749063521.html
Jeśli to ta wersja to może wystarczy faktura do rozliczenia.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #284 dnia: Listopada 08, 2014, 15:03:42 »
To Allied Force, maciej do BMS potrzebuje gołego Falcona 4.0.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT