Autor Wątek: DCS: Mi-8MTW2  (Przeczytany 84105 razy)

Odp: DCS: Mi-8MTW-2
« Odpowiedź #120 dnia: Września 08, 2013, 20:50:46 »
Pierwsze pytanie: Wydaje mi się, że TAK. Drugie pytanie: Tak, spokojnie się da (nie wiem co rozumiesz przez "standardowe kontrolery"). Łatwiej niż w UH-1, trudniej niż KA-50. Latam sobie na TM HOTAS X mocno, ale to naprawdę mocno wysłużonym. Do tego stopnia wysłużonym, że ustawiam sobie deadzone na rudderze (oś - slider) coś koło 6-10, inaczej mi wariuje (wyrobione "gniazda" sprężyn na lewą stronę + moja własna modyfikacja typu "pilnik", żeby w ogóle sprężyna siedziała w "gnieździe"- gniazdo to za dużo powiedziane, kto ma ten wie.). Po kilku ćwiczeniach i w totalnym skupieniu jestem w stanie  podnieść się bez jakichś odpałów, prosto jak po sznurku. Naprawdę o wiele łatwiej się lata niż Hueyem.
Dzięki, jutro kupuję!

« Odpowiedź #121 dnia: Września 09, 2013, 13:59:00 »
Nie widzę opcji edycji poprzedniego posta, w każdym razie kupiłem. Lata się bardzo przyjemnie- czuć bezwładność i ciężar śmigłowca. Jest też bardzo stabilny, tak na prawdę po 20 sekundach udało mi się utrzymać niemal perfekcyjny zawis. Chwilę później jednak wpadłem w VR i tylko cudem udało mi się przeżyć nabierając nieco prędkości (tylko śmigła i tylny masz złamane :D). W każdym razie szkoda, że Belsimtek nie może dać nam podobnych doznań w Hueyu- mam tutaj na myśli fakt, że w Mi-8 gram na linearnych ustawieniach osi bez żadnej saturacji, a w Hueyu 1mm ruchu krótkiego joysticka (ja akurat mam Top Gun Afterburner II) równa się 1cm odchyleniem drążka w kabinie i dlatego bez manipulacji ustawieniami, bądź użycia pełnowartościowego kontrolera montowanego w podłodze na długim drążku nie da się latać. Hyzio bowiem tańczy jak oszalały, a mniejsze ruchy joysticka nic nie dadzą bo potencjometry nie są dostatecznie precyzyjne. Do lotu Mi-8 polecam jeden z moich ulubionych utworów rosyjskich bardów http://www.youtube.com/watch?v=9Uiom8VfslI !

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #122 dnia: Września 09, 2013, 17:11:36 »
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #123 dnia: Września 10, 2013, 09:04:34 »
Tak z ciekawości, widzę, że z Mi-8MTV-2 jest tak z -10fps przy takiej samej scenerii w porównaniu do Huey'a. Huey: 42-50, Mi-8: 32 - 39. Podobnie co dziwne na externalu, zresztą jest nawet temat na Forum ED o tym.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Września 10, 2013, 12:07:42 »
Ciężko mi powiedzieć YoYo. Po ostatnim paczu loadingi mi się zwiekszyły drastycznie. Spadku FPS nie zauważyłem, tylko czasem, gdy załaduje się misja, dysk wariuje i tak coś miele, że  mam jeden wielki freeze. Ale to tylko czasem. W większości przypadków niezależnie od miejsca startu MI-8 wszystko działa tak jak kiedyś (może raz na jakiś czas coś doczyta), a nawet lepiej, bo spokojnie mogłem podnieść Civilian Traffic, krzaczki, drzewka i nie mam spadku FPS na Szkwale w Ka-50 i przy strzelaniu w P-51. A latam sobie spokojnie na starociu (1680x1050 z zasadzie wszystko max, poza lusterkami) q6600 podkręcony lekko, 4 gb ramu i GTX 275.

« Odpowiedź #125 dnia: Września 10, 2013, 13:20:22 »
Wczoraj zakupiłem Mi-8 i jestem już po pierwszych lotach. Wrażenia bardzo pozytywne, na początek brakuje jednak trochę manuala. Maszyna mimo masy ochoczo reagująca na stery, jestem po wstępnych ustawieniach funkcji na joyu i przepustnicy. Delikatnie spłaszczyłem też krzywe, bo liniowe jakoś mi nie pasowały, śmiglak był za nerwowy. FPS'y z kokpitu są ok, czasem dochodzi do sytuacji, że spadną poniżej 15 ale tylko jeśli spoglądam na lecące lub stojące obok Mi-8. Widać, że model zewnętrzny przez swoje detale zabiera klatki. Model lotu mogę ocenić jako bardzo 'wiarygodny' jakkolwiek może to brzmieć od osoby która nigdy czegoś podobnego nie pilotowała. Czuć masę, bezwładność, wpływ wiatru, efekt przy ziemii itp. Panel uzbrojenia muszę dokładniej przeanalizować, na szczęście można włączyć wyświetlenie statusu konfiguracji. Podobnie jak w przypadku Huey'a zabawa nabierze rumieńców jedynie w momencie dodania możliwości transportu ładunków/piechoty, podejmowania zestrzelonych pilotów itp. Do tego te maszyny stworzono i takie powinno być ich zadanie w DCS World. Dla mnie była to pozycja obowiązkowa szczególnie że nasza armia takie właśnie śmigłowce użytkuje.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #126 dnia: Września 10, 2013, 17:22:09 »
Polatałem trochę z nagrzanym już silnikiem i czającym tylko na mnie (check lista na kiedyś tam do poduchy). Toż on sam lata! W porównaniu do Hueya wygląda jak model z FM z ArmA II. Różnice są kolosalne. FM UH-1H bardzo mi przypasował, jest wymagający ale daje dużo radochy. Tutaj jest dość prosto. Też trzeba go ogarnąć, ale maszynką naprawdę się steruje dosyć łatwo.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #127 dnia: Września 10, 2013, 18:42:15 »
Polatałem trochę z nagrzanym już silnikiem i czającym tylko na mnie (check lista na kiedyś tam do poduchy). Toż on sam lata! W porównaniu do Hueya wygląda jak model z FM z ArmA II. Różnice są kolosalne. FM UH-1H bardzo mi przypasował, jest wymagający ale daje dużo radochy. Tutaj jest dość prosto [...]

Pięciołopatowy wirnik, większa masa, kilkukanałowa stabilizacja lotu, nowsza konstrukcja itp. - inaczej być chyba nie powinnio :)
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #128 dnia: Września 10, 2013, 21:01:59 »
Czy da się te stabilizatory dezaktywować? Spróbowałbym z ciekawości bez nich polatać. A FPS mi też spadają w porównaniu do Hueya który jednak daje mi więcej frajdy z lotu. To co, czekamy na polskie malowanie:D

« Odpowiedź #129 dnia: Września 10, 2013, 21:18:50 »
http://www.alasrojas.com/2.0/foro/viewtopic.php?f=13&t=451

Kilka przydatnych dokumentów (nie sugerujcie się językiem forum, są po angielsku):
- Checklista startowa
- Opis działania autopilota
- Opis działania systemu DISS

« Odpowiedź #130 dnia: Września 10, 2013, 21:21:37 »
O tym czy stabilizacja na poszczególnych kanałach jest aktywna świadczą zapalone zielone lampki na centralnym panelu pomiędzy pilotami. Od lewej masz kanał kierunku potem pochylenia w przód/tył i lewo/prawo oraz kanał wysokości. Normalnie wystarczy latać z zapaloną środkową lampką, a pozostałe kanały służą do długotrwałych, jednostajnych przelotów.

« Odpowiedź #131 dnia: Września 10, 2013, 22:45:38 »
Dzięki za objaśnienie. Rzeczywiście na długie przeloty bardzo fajna sprawa, Huey mocno męczy w tym aspekcie. Mi- 8 to na prawdę łatwa i przyjemna w pilotażu maszyna. Aż za małe wyzwanie sobą przedstawia, uważam wręcz, że największym utrudnieniem jest mała widoczność w dół przy lądowaniu:D A w jaki sposób działa sterowanie goleniem przedniego koła? Widzę, że rudder (przepraszam, nie znam polskiej nomenklatury dla śmigłowców) tutaj nic nie daje, nie chce mi się wierzyć, że są one bezwładne.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #132 dnia: Września 10, 2013, 23:43:40 »
Sama maszynka jest pięknie wykonana.

Mógłby być tylko głośniejszy. Przy whoop, whoop, whoop od Hueya wypada dość blado ;).

www.yoyosims.pl

Offline Marzen

• *
  • Dzban Fan :)
« Odpowiedź #133 dnia: Września 11, 2013, 00:34:04 »
Mam pytanie w temacie, skoro już porównujecie Mi-8 do Hueya. Jak sobie radziły w Afganie? Czy mają opinię wytrzymałych śmigłowców ? Czy w walce z partyzantką poradziły sobie lepiej niż Hueye w Wietnamie ?
I w ogóle czytał może ktoś coś ciekawego o interwencji radzieckiej w Afganistanie - z chęcią poszerzyłbym wiedzę w temacie :-)

« Odpowiedź #134 dnia: Września 11, 2013, 01:02:54 »
Polecam forum: http://rus.mil.pl/forum/ w temacie Afganistanu. Na pewno koledzy stamtąd będą znali odpowiedź;)