Wczoraj zakupiłem Mi-8 i jestem już po pierwszych lotach. Wrażenia bardzo pozytywne, na początek brakuje jednak trochę manuala. Maszyna mimo masy ochoczo reagująca na stery, jestem po wstępnych ustawieniach funkcji na joyu i przepustnicy. Delikatnie spłaszczyłem też krzywe, bo liniowe jakoś mi nie pasowały, śmiglak był za nerwowy. FPS'y z kokpitu są ok, czasem dochodzi do sytuacji, że spadną poniżej 15 ale tylko jeśli spoglądam na lecące lub stojące obok Mi-8. Widać, że model zewnętrzny przez swoje detale zabiera klatki. Model lotu mogę ocenić jako bardzo 'wiarygodny' jakkolwiek może to brzmieć od osoby która nigdy czegoś podobnego nie pilotowała. Czuć masę, bezwładność, wpływ wiatru, efekt przy ziemii itp. Panel uzbrojenia muszę dokładniej przeanalizować, na szczęście można włączyć wyświetlenie statusu konfiguracji. Podobnie jak w przypadku Huey'a zabawa nabierze rumieńców jedynie w momencie dodania możliwości transportu ładunków/piechoty, podejmowania zestrzelonych pilotów itp. Do tego te maszyny stworzono i takie powinno być ich zadanie w DCS World. Dla mnie była to pozycja obowiązkowa szczególnie że nasza armia takie właśnie śmigłowce użytkuje.