Autor Wątek: Metro: Last Light (i inne z serii)  (Przeczytany 15830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Metro: Last Light (i inne z serii)
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 04, 2019, 00:05:09 »
Ukończyłem dwa razy i jestem bardzo zadowolony z tej produkcji. Świetny jest ten różnorodny świat, zmienne pory roku i warunki atmosferyczne. Choć w sumie zastanawiam się, jak to się ma do tego, że w Moskwie panuje cały czas (po)nuklearna zima...

Generalnie przeplatanie map otwartych z zamkniętymi wyszło bardzo ciekawie. Wołga wg mnie to najlepsza mapa w grze.

Fabularnie o dziwo też jest wg mnie całkiem ok. Podobało mi się zwłaszcza to, że każda frakcja ma jakaś ciekawą historię, której układanki zbieramy z dzienników, zasłyszanych rozmów. Szkoda tylko, że nasz bohater jest "niemową" (poza ekranem ładowania) i wysłuchujemy monologów.

Jeśli chodzi o minusy to na pewno tragiczne AI (w trybie otwartego konfliktu, bo w czasie cichej eliminacji raczej jest ok).

Gra chodziła u mnie dość dobrze - na GTX 1070, w 1440p na ultra miałem 40-60 fps. Najgorzej było na pustyni (winę ponosił zaawansowany PhysX).

Moja galeria (bez tych wodotrysków co Panowie wyżej, ale imho i tak gra prezentuje się pięknie) - >>>>LINK<<<<

PS. Teraz by się przydało REDUX 2033 i Last Light na tym silniku zrobić. Bo tamte wersje to był czysty skok na kasę.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 04, 2019, 11:35:42 »
Poczekam, aż na Steamie się pojawi. A prędzej czy później tak się stanie. Nawet chciałem kupić, bo jestem fanem tego uniwersum i dwa ostatnie Metro uważam za majstersztyki. Dokładnie tak sobie ten świat wyobrażałem. Niestety, jakiś ladyboy bot/hacker z Tajlandii założył już na Epicu konto na mój drugi od jakiegoś czasu śmieciowy adres email. Wywołało to u mnie poważne "trust issues" w stosunku do tej platformy. Wszystkie inne platformy już poprzenosiłem na główny adres.

« Odpowiedź #62 dnia: Marca 04, 2019, 18:55:43 »
Było na Steam tylko się spóźniłeś. ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 04, 2019, 19:04:41 »
Lol.
Będzie za rok. Przynajmniej tak zapowiadali.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #64 dnia: Marca 04, 2019, 20:21:18 »
Będzie. Tylko chodziło mi o to, że zakupione preordery na Steam honorowali, a po ogłoszeniu komunikatu o Epic Store, gra była jeszcze w sprzedaży na Steam przez (niecały) dzień. I tak też zdecydowałem się nabyć swój klucz.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Marca 18, 2019, 10:03:37 »
Oczywiście się złamałem i kupiłem. O klimacie nie będę się rozpisywał, bo jest genialny. Co innego moją uwagę zwróciło: Ray Tracing. On zasadniczo jest tu bardzo szczątkowo użyty. Tak się spuszczali nad nim i sądziłem, że będzie to niemalże showcase technologii. A tu bieda, stąd tak ładnie chodzi, z DLSS czy bez. Odbicia w wodzie to nadal tekstura o obniżonej rozdziałce itd. Jakoś trudno mi go zauważyć. Trudniej nawet niż w BF5. Tam doceniało się te wodotryski (takie bardziej jak z kranu w domku na działce) jak już człowiek wiedział, na co patrzeć. Taka uwaga, reszta robi robotę, graficznie i klimatycznie. BTW. Jak zrobić screena w tym trybie kamery?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 18, 2019, 10:15:35 »
Nie tylko Ty doszedłeś do takich wniosków. Najlepiej RT działał w Quake'u II. Tam faktycznie było widać przeskok. Ostatnio nawet arhn.eu w swojej recenzji podkreślał, że RT może i jest jakimś przełomem ale przez lata twórcy gier nauczyli się doskonale oszukiwać odbijanie światła i podczas gry w np. w Metro nikt nie zauważa (skupia się), jak cienie od siatki w oknach, rzucają się na ścianę i czy są oszukane czy liczone na bieżąco. Efekt fajny ale bez wow. Podobnie zresztą w BFV... fajnie, że w broni coś się dobija ale czy ktoś grając zastanawia się i porównuje kształt odbicia? Nie, rznie z automatu i liczy headshoty :P
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #67 dnia: Marca 18, 2019, 10:59:07 »
A tu bieda...

Eeee może coś Ci nie działa. Wyłącz też DLSS, bo wtedy niektóre tekstury właśnie wyglądają na zamazane. A może ustawiłeś RT na jakiś niski? O ile jest taka opcja, już nie pamiętam, na pewno są Wysoki i Ultra zdaje się. Różnica jest mega duża i gdyby nie RT to gra nie wyglądała by tak cudownie*. RT w Metro bardzo, bardzo dużo daje, w BF5 dla mnie to wciąż pomyłka, ale może to dopracują.
Zresztą opinia o różnicach w Metro jest i tutaj https://www.gry-online.pl/S018.asp?ID=1913&STR=5 jak i zachwyty. Ja graficznie Metro z RT jestem oczarowany.

(*jak dla mnie)
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Marca 18, 2019, 11:24:51 »
Wszystko mam na full i RT ultra bez DLSS. Nie mówię, że nie robi roboty. Ale różnica kolosalna jakaś nie jest. Ot ciemniej i bardziej klimatycznie :).

« Odpowiedź #69 dnia: Maja 10, 2020, 16:53:50 »
Pozwolę sobie umieścić trailer kinowy do Metro Exodus, bo nie wydaje mi się, żeby ktoś to podlinkował wcześniej:

https://www.youtube.com/watch?v=oCEmQauLqd4

Trailer jest oczywiście sprzed roku, ale jakimś cudem zupełnie go przeoczyłem. Dopiero ostatnio dowiedziałem się o jego istnieniu, czytając jakiś artykuł o naszej polskiej stajni od animacji komputerowych - Platige Image. Twórcy zostali wyróżnieni prestiżowym Animago Award 2019 w listopadzie ubiegłego roku (https://www.platige.com/pl/project/commercial-branded-content-pl-2/animago-award-dla-metro-exodus/), a mają jeszcze szanse na kolejną nagrodę (https://polskigamedev.pl/platige-image-i-the-beast-inside-z-nominacjami-do-the-webby-awards/).

Może ktoś też nie widział, to "sobie zobaczy". Trailer petarda. Bezapelacyjnie jeden z najlepszych jakie widziałem. Pięknie wyreżyserowany, przedstawiający różnorodny świat Metro Exodus, z fenomenalnym ostatnim aktem. Nadal nie mogę wyjść ze zdumienia, że dopiero po takim czasie pierwszy raz go zobaczyłem.

« Odpowiedź #70 dnia: Maja 10, 2020, 21:05:28 »
Krzyk Wilhelma stał się zbyt rozpoznawalny aby go dalej używać nieironicznie.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 17, 2024, 13:16:47 »
Przeszedłem sobie Exodus, no nie powiem, gra w 4K robi wrażenie mimo 5 lat na karku i nie widać nic, co by było choćby ciut lepsze. Nie lubię horrorów ale ponieważ znałem uniwersum (ponad 10 lat temu przeczytałem, ale bez kolejnych historii, nie wciągnęły mnie) dałem jej szansę. I sie nie zawiodłem. Teraz zrobię jeszcze te dwa DLC i poczekam na STALKERA 2 (nie grałem nic z serii dotychczas, może coś z tego będzie). Brakuje mi takich gier w innych niż apokalipsa atomowa klimatach. Ogólnie, to piszę to dlatego, by zadać pytanie: dlaczego do cholery nie zrobią tego w VR? Przecież byłaby to obłędna gra!

btw. chyba tylko postsowieckie (post ZSRSowskie dokładnie pisząc) narody są zdolne tak realistyczny apokaliptycznie świat urbanistyczno-industrialny stworzyć. Inni nie mają tak głębokiej wyobraźni. A powinni ją ćwiczyć, bo jesteśmy chyba tak blisko jej realizacji jak nie było od dziesiątek lat.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 16, 2026, 19:31:58 »
Kolejna odsłona z serii. Metro 2039. Co prawda do premiery całkiem sporo, bo "zimą" 2026, ale trailer już jest: https://youtu.be/LnDDAGg2HRw?si=07_imi9KGf6wQYN7.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl