Autor Wątek: Total War: Rome II  (Przeczytany 4719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Total War: Rome II
« dnia: Lipca 01, 2013, 17:57:31 »
Na jesieni przyjdzie nam znów walczyć w imię Rzymu.

Wrzucono dziś za to panoramiczne grafiki, piękne to, niczym obraz pola bitwy stworzone przez mistrza wielkiego pędza ;).

http://tww-data.s3.amazonaws.com/panorama3/index.html
http://tww-data.s3.amazonaws.com/panorama2/index.html
http://tww-data.s3.amazonaws.com/panorama/index.html
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
Odp: Total War: Rome II
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 01, 2013, 21:15:21 »
Mi jakoś nie leży ten nowy Romek. Wygląda niby spoko, ale wydaje się jakiś taki jasno-wesoło-kiczowaty. Interfejs, a szczególnie karty jednostek są okropne, same jednostki to w pewnej części wyciekły chyba z Fantasy:TW (płonące świnie, germańskie wiedźmy etc.), pomysł na zupełnie nierealistyczne (a przez to idiotyczne) płonące kule w zasadzkach zaiwanili z filmu "Centurion", żołnierze podczas abordażu wykazują się niebywałymi zdolnościami skoku 5m wzwyż, a katapulty i skorpiony są chyba naprowadzane laserowo. Ogólnie szykuje nam się CloD w świecie strategii.
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 02, 2013, 01:38:54 »
To akurat nic nowego, w Medievalu II były słonie z armatami na grzbiecie. :P

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 02, 2013, 07:51:35 »
Ale jeśli chodzi o te screeny to jak dla mnie to wygląda bardziej na obrazki z użyciem dodatkowych programów ; > .

http://www.totalwar.com/en_us/media

Na filmie widać nieco więcej: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0qJAUhRuQvo . Mi akurat obrazki jednostek (takie starożytne) nawet się podobają, przypomina to nieco karty. W końcu już podobną techniką posłużyli się w Shogunie 2. Tam też miałeś bardziej "historyczne" obrazki niż normalne karty jednostek. Kwestia gustu po prostu - ale wg. mnie dodaje to nieco klimatu.

Poprzednio też jakoś tak było w przypadku Shoguna 2,  już w realu to się różniło niż na tym co było widać w skrinowych zajawkach. Ja tam "biere" każdą TW w ciemno.

Mnie to bardziej szokuje, że potrzeba na nią 35Gb na dysku.

Ps.
Tak na marginesie - majstrują też coś z jakimś Total War: Arena (Free2Play). Czyli kolejny War Thunder i World of Tanks ale rycerzami?

www.yoyosims.pl

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 02, 2013, 16:48:09 »
Odnośnie kart - różnica polega na tym, że karty jednostek w Shogunie były jak najbardziej oddające sztukę epoki i po prostu ładne, natomiast karty Romka bazują na greckiej ceramice czarnofigurowej, która z czasami późnej Republiki nie ma wiele wspólnego - szczyt rozwoju stylu czarnofigurowego to VIw. p.n.e. To tak jakby jednostki w Empirze ilustrować grafikami przypominającymi średniowieczne witraże. Pomijając już brzydotę tych kart.
Ogólnie też byłem nahype'owany na Romka, ale poczytałem trochę komentarzy na paru forach i widzę obecnie masę różnych niedociągnięć i fuszerek odstawionych przez CA. Ty też byś się Yoyo zirytował pewnie, gdyby Ci ktoś próbował wcisnąć, że zegary w kokpicie tak zabrudzone, iż nie da się z nich odczytać parametrów, są odzwierciedleniem realiów. I to nie w jakimś szczególnym przypadku, ale zawsze. Tak właśnie jest z tarczami i pancerzami żołnierzy w Romku. Tak jakby starożytni Grecy czy Kartagińczycy byli bandą niechlujów.
To akurat nic nowego, w Medievalu II były słonie z armatami na grzbiecie. :P
Jakoś w Napoleonie i Shogunie dało się uniknąć fantastycznych jednostek, większość fanów TW miała nadzieję na podtrzymanie tego trendu.
Podsumowując - pewnie i tak się złamię i kupię, bo oddany TW jestem chyba bardziej niż symulatorom, ale dopiero kiedy będę miał pewność, że wyszły odpowiednie patche.
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 02, 2013, 18:43:20 »
Mnie bardziej od powyższych problemów mierzi strategia sprzedaży Rome. Kupisz - ok, pograsz rzymianami, chcesz pograć grekami ? Wyskakuj z kasy i kupuj DLC. Gra jeszcze nie wyszła a już jest sprzedawana w kawałkach. Chory pomysł.
http://store.steampowered.com/app/212301/

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 02, 2013, 19:56:57 »
Ale to żadna nowość, już przy Napoleonie były takie dlc z frakcjami (patrz Hiszpanie i ten dodatek z nimi). Jeśli chodzi o ten DLC to jest on free jeśli zrobi się pre-order. Ale w podstawce będziesz miał także nacje graniczne z Rzymianami. W TW były też przecież dlc w postaci nowych jednostek (jeden oddział za jakieś 3 dolce itp.) więc to coś w tym stylu.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 02, 2013, 20:28:54 »
Nie mam nic przeciwko dodatkom które wychodzą jakiś czas po wyjściu gry. Jest to dobry sposób żeby przedłużyć jej żywotność. Paczki z jakimiś nowymi czy elitarnymi oddziałami też sobie mogą być, są raczej nieistotne.
Nie wiem jak było z tymi hiszpanami - to była dodatkowa kampania rozumiem ? I chyba nie wyszła równo z grą od razu jako dodatkowa zawartość do kupienia tylko jakiś czas po premierze ? (nie grałem w Napoleona - Empire mi wystarczył)

Argument, że jeżeli zrobię preorder to dostane to za darmo do mnie nie trafia.
To jest zawartość która została specjalnie wycięta z gry jeszcze przed jej premierą i jest sprzedawana dodatkowo. Jeżeli coś jest gotowe na premierę gry to powinno być to w tej grze zawarte.

Offline Acheron

• *
  • Ни шагу назад!
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 02, 2013, 23:35:30 »
Kolejny odgrzewany kotlet :) - miałem nadzieję że twórcy pójdą w stronę wojen kolonialnych, tym bardziej że S2: Zmierzch Samurajów wydawał się wstępem do tego: nowoczesne działa, kartaczownice Gatlinga, kolej. No nic, dobre i to.

Chyba odświeżę sobie Medka 2 z modem Bellum Crucis :).

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #9 dnia: Września 03, 2013, 21:01:58 »
Kilka słów z okazji nowego Total War: Rome II. Grafika tragiczna - gorsza od tej w Empire. Taką wodę w grach to ostatnio widziałem przed Half Life 2. Wydajność tragiczna bez względu na ustawienia. Jednostki piesze mają prędkość na polu walki mniej więcej konnicy z Napoleona. Bałagan przez to w bitwach jest nieziemski. Cała reszta nawet fajna - rozwój jednostek, duża mapa, rozwój państwa itp. Na razie jednak trzeba czekać na konkretnego pacza.
That's Vietnam music... can't we get our own music?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Września 03, 2013, 22:46:27 »
Mnie trochę dziwi, że nie dali demka do Rome II. Zawsze były wcześniej w TW dema przed premierą, a tutaj nawet się nie zapowiada. Finalnie pewnie wezmę, ale to jeszcze trochę.

www.yoyosims.pl

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Września 03, 2013, 23:16:54 »
Na tym etapie nie polecam. Wystarczy poczytać na forach. Betę wydali.

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #12 dnia: Września 04, 2013, 00:09:06 »
Potwierdzam, bitwy może ogarnęliby Koreańczycy z ich nieziemskimi apmami, grafa to w porównaniu do Shoguna 2 niesamowity regres.
Jest parę fajnych rzeczy (tylko generał prowadzi armię, różne tryby marszu, etc.), jednak np. nowy system gospodarowania ziemiami w ogóle mi nie leży. Interfejs jest nieintuicyjny. AI odwala cuda tego typu, że wychodzi pełną armią z miasta, kiedy ja nadciągam, by ich oblężyć - na wysokim poziomie trudności.
Ogólnie kłoda straszna, jeśli będę grał, to tylko z obowiązku (szkoda tych 150 PLN ;/ ).

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Września 04, 2013, 16:17:05 »
Pewna znana na forum postać też się wypowiedziała w tej sprawie: http://www.youtube.com/watch?v=WC4b1DN7238.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #14 dnia: Września 04, 2013, 16:29:32 »
Sa dwie serie gier ktore zawsze wychodza jako niegrywalne prawie gnioty a po wypuszczeniu szybkim puczy do nich staja sie swietnymi produktami. To Football Manager i wlasnie Total War. Na szczescie/nieszczescie jestem ich dozgonnym fanem :-)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM