Autor Wątek: Wsparcie dla medyka... EC 135  (Przeczytany 6016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szczurMedyk

• *
  • Ratownik Medyczny
Wsparcie dla medyka... EC 135
« dnia: Lipca 21, 2013, 13:22:02 »
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Zainteresowała mnie tematyka symulatorów lotniczych dlatego moja obecność na forum i pytania do doświadczonych już kolegów. Jestem ratownikiem medycznym i jestem tak naprawdę zainteresowany "zabawa" tylko i wyłącznie w naukę pilotażu EC 135 (śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego)

Moje pytanie:
Najbardziej ogólnie co muszę kupić (dokładną wersje FS) skąd pobrać model EC 135 maksymalnie dopracowany i polecany przez Was (również odpłatnie) Oczywiście interesuje mnie wszystko legalnie i oryginalnie nie chce żadnego piractwa i torrentow. Mam budżet na to aby zacząć zabawę.

Drugie pytanie jakie jakie joysticki/przepustnice/słuchawki polecacie właśnie do zabawy TYLKO I WYŁĄCZNIE na Ec135

Trzecie pytanie traktuje jako najbardziej otwarte chciałbym nawiązać kontakt z ludźmi którzy maja doświadczenie w symulacjach którzy będą mieli czas i chęci na pokierowanie mnie w przygotowaniach do pilotażu EC nie jest to na pewno łatwa sprawa, potrzebni sa ludzie ich wiedza i chęci :)

Czekam na odzew i pozdrawiam prosto z dyżuru... 8)

Odp: Wsparcie dla medyka... EC 135
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 21, 2013, 13:44:38 »
Najbardziej ogólnie co muszę kupić (dokładną wersje FS) skąd pobrać model EC 135 maksymalnie dopracowany i polecany przez Was (również odpłatnie) Oczywiście interesuje mnie wszystko legalnie i oryginalnie nie chce żadnego piractwa i torrentow. Mam budżet na to aby zacząć zabawę.

FSX - http://www.progamingshop.pl/microsoft-flight-simulator-x-deluxe-edition/d-72946/
EC-135 - http://www.nemethdesigns.com/payware/31-eurocopter-ec-135-fsx.html

Joystick i przyległości? Każdy ma swoje typy - kwestia zasobności portfela i chęci wydania kasy na zabawę, ja korzystam z produktów CH (ale tanie nie są) - http://www.pilots.pl/index.php/cPath/60

Jak już się ogarniesz to będziesz potrzebował jeszcze trochę dodatków do FSX aby latać VFR z sensem - jest trochę płatnych lotnisk polskich (Drzewiecki) i dodatków poprawiających wygląd i obiekty. Zarówno darmowe jak i płatne. Najlepiej się je "miksuje" - wtedy najlepszy efekt, ale i większy wydatek.

Offline szczurMedyk

• *
  • Ratownik Medyczny
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 21, 2013, 14:01:38 »
FSX - http://www.progamingshop.pl/microsoft-flight-simulator-x-deluxe-edition/d-72946/
EC-135 - http://www.nemethdesigns.com/payware/31-eurocopter-ec-135-fsx.html

Jak już się ogarniesz to będziesz potrzebował jeszcze trochę dodatków do FSX aby latać VFR z sensem - jest trochę płatnych lotnisk polskich (Drzewiecki) i dodatków poprawiających wygląd i obiekty. Zarówno darmowe jak i płatne. Najlepiej się je "miksuje" - wtedy najlepszy efekt, ale i większy wydatek.

Dziękuje, czekam na kolejne opinie i pomoc...
Link do EC135 i screeny maszyny naprawdę fantastyczne tylko nie do końca wiem jak kupić dodatek za dolary ale tym będę zajmował sie myślę później.
Co do kupowania dodatków i poprawy wyglądu to akurat na tym mi kompletnie nie zależy FSX interesuje mnie tylko pod kątek samego latania śmigłowcem.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 21, 2013, 14:38:19 »
Do tego obowiązkowo HTR, żeby jak najwierniej odzwierciedlić zachowanie śmigłowca.
Zamiast płatnego EC-135 można spróbować darmowej alternatywy ze stron HTRu - H&S Design EC135 wraz z dedykowanym profilem HTR.

Do sterowania albo joystick + orczyk (pedały) + (najlepiej osobna) przepustnica albo dedykowany zestaw, jak na przykład ten.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 21, 2013, 16:21:27 »
Co do kupowania dodatków i poprawy wyglądu to akurat na tym mi kompletnie nie zależy FSX interesuje mnie tylko pod kątek samego latania śmigłowcem.
Miałem na myśli dodatki pozwalające na sensowne odbywanie "lotów" z widocznością i prowadzenia nawigacji co w sumie jest jednak nieodłącznym elementem lotu zarówno w "realu", jak i "lotu" w symulatorze FSX. Szczególnie jeśli mówimy o śmigłowcach LPR.

Nie chodziło mi o "upiększanie" chmurek, drzewek itd. - tylko o dodatki, dzięki którym będziesz mógł prowadzić nawigację wg. mapy (właściwe położenie obiektów terenowych jak zbiorniki wodne o właściwych i rozpoznawalnych kształtach, przebieg dróg i linii kolejowych itd.) czy dodatki lotnisk, na których w rzeczywistości znajdują się bazy HEMS

Offline szczurMedyk

• *
  • Ratownik Medyczny
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 21, 2013, 20:42:28 »

Do tego obowiązkowo HTR, żeby jak najwierniej odzwierciedlić zachowanie śmigłowca.
Do sterowania albo joystick + orczyk (pedały) + (najlepiej osobna) przepustnica albo dedykowany zestaw, jak na przykład ten.

Koledzy rozmawiacie z żółtodziobem- uważajcie na slowa ;) a tak powaznie co daje HTR tak po polsku :)

Co do akcesoriów USB do grania nie mam az tyle pieniazkow zeby wydawac kilkaset euro... ale propozycje i link ciekawa niestety dla mnie tylko do poogladania.... mimo to mysle ze uda mi sie znalesc joistick+przepustnice moze cos SAITEK-a

Miałem na myśli dodatki pozwalające na sensowne odbywanie "lotów" z widocznością i prowadzenia nawigacji co w sumie jest jednak nieodłącznym elementem lotu zarówno w "realu", jak i "lotu" w symulatorze FSX. Szczególnie jeśli mówimy o śmigłowcach LPR.

tylko o dodatki, dzięki którym będziesz mógł prowadzić nawigację wg. mapy (właściwe położenie obiektów terenowych jak zbiorniki wodne o właściwych i rozpoznawalnych kształtach, przebieg dróg i linii kolejowych itd.) czy dodatki lotnisk, na których w rzeczywistości znajdują się bazy HEMS

Szczerze mówiac to jestem praktycznie w 100% przekonany o tym ze samo poderwanie maszyny do góry bedzie wyzwaniem dla mnie.... o nawigacji jakiejkolwiek wole nawet nie myslec... naprawde ja sie kompletnie na tym nie znam... chce sprobowac sil poprostu ... checi jest duzo... nie traktuje tego jak zabawy na chwile tylko raczej jak nauke w bardzo powazny symulator EC 135 w domysle HEMS... Stawiajac sobie poprzeczkje tak wysoko jak prawidziwy zawodowy pilot boje sie ze zostane sam z kazdym problemem... i porzuce latanie zanim nawet zaczne dobrze...

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 21, 2013, 21:20:13 »
Szczerze mówiac to jestem praktycznie w 100% przekonany o tym ze samo poderwanie maszyny do góry bedzie wyzwaniem dla mnie.... o nawigacji jakiejkolwiek wole nawet nie myslec... naprawde ja sie kompletnie na tym nie znam...
Ależ ja to doskonale rozumiem, każdy z nas przecież kiedyś zaczynał zabawę symulatorami. Nie namawiam więc abyś od razu inwestował w dodatki umożliwiające nawigację VFR - napisałem przecież wyraźnie "jak się ogarniesz", bo wiem że początkującym zabiera to trochę czasu.

Na razie spraw sobie FSX i ten płatny EC-135 - co prawda nie znam tego dodatku, ale swego czasu bawiłem się śmigłowcami tej firmy, robiłem nawet polskie panele do Mi-2 (już nieużywany w LPR - ale wtedy bawiliśmy się też w loty LPR - jeszcze w FS9) i wiem, że raczej dobrze odwzorowują urządzenia w śmigłowcu, bo panele przerabiałem przy pomocy kolegów, którzy latali na prawdziwych śmigłowcach i był duży procent zgodności urządzeń i czynności.

Jak będziesz miał już FSX i wymarzony śmigłowiec oraz kontrolery - to wtedy podpowiemy Tobie jakie darmowe dodatki sobie ściągnąć, aby na początek sobie nieco usprawnić wizerunek symulatorka (choćby lepsze tekstury, darmowe obiekty VFR itd.). A jak się Tobie spodoba i Cię to wciągnie (a wciąga jak chodzenie po bagnach...) i z czasem przyjdzie chęć na nawigowanie to wtedy na pewno polecimy Tobie już sensowne, płatne dodatki - w zależności ile będziesz chciał wydać na tą zabawę. Ale na to masz czas - dlatego się jeszcze nad komponowaniem terenu do lotów VFR nie rozwodziłem.
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2013, 00:17:42 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline szczurMedyk

• *
  • Ratownik Medyczny
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 21, 2013, 22:06:37 »
Dziekuje kolega Razorblade1967 widze obeznany i bardzo rzeczowy :)

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 21, 2013, 22:58:03 »
a tak powaznie co daje HTR tak po polsku :)
W skrócie, to urealnia model lotu śmigłowca w FSX.
Na początek proponuję nieco inną drogę niż Razorblade1967. Po zakupie sprzętu (joystick, przepustnica, pedały) polataj chwilę śmigłowcami z FSa, później zainstaluj sobie darmową wersję EC135 ze strony HTR, dodaj do niej HTR. Jeśli darmowy dodatek nie będzie Ci odpowiadał, zakup płatną wersję.
Osobiście, to nie orientuję się w FSowych śmigłowcach za bardzo, bo za bardzo za nimi nie przepadam. Poza tym z wolantem ciężko się tym lata.

A co do nawigacji, to pierwszym etapem i tak jest lot VFR. Bardzo szybko będzisz chciał wymienić defaultową FSX-ową ziemię na coś innego. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 22, 2013, 07:17:35 »
Ja przypomnę aby nabyć wersje Gold FSXa - cały czas dostępną w "śmiesznych" cenach na allegro (w porównaniu do momentu wydania). W jednym pudełku są płyty do FSX Deluxe i dodatek Acceleration. Wiele dodatków działa lepiej z Acceleration i nie musisz instalować żadnych Service Pack po zainstalowaniu tego dodatku. Masz też wtedy do dyspozycji dodatkowy śmigłowiec - Merlina i możesz się bawić z wciągarkami i ładunkami podwieszonymi - trochę bardziej pod TOPR niż LPR, ale będziesz miał więcej zabawy.

Tak jak Razor pisze, w pierwszej kolejności nabądź symulator i kontrolery. CH to dobry wybór, z innych firm trzeba kombinować, a najlepiej część sobie wykonać samemu (w tej chwili to nadal najlepsza opcja gdy chcemy posiadać dźwignię skoku ogólnego - chociaż coraz więcej juz gotowych takich rozwiązań na rynku).

W FSX jest trochę misji, które poprowadzą Ciebie przez naukę latania śmigłowcem. Jak już będziesz wykonywał "mniej-więcej zawis" i stwierdzisz, ze chcesz się w to bawić, to wtedy zarzucimy Ciebie dodatkami usprawniającymi grę ;)

Offline szczurMedyk

• *
  • Ratownik Medyczny
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 22, 2013, 09:18:57 »
Oczywiscie kupowac bede PSX Gold tak jak polecacie. Natomiast mysle ze zaczne od tego bezpłatnego dodatku z smiglowcem EC 135 bo to mnie interesuje od tego chce zaczac i poswiecac czas na nauke pilotarzu tej maszyny.

Jeżeli chodzi o kontrolery CH jest dośc kosztowne mysle bardziej o :
http://proline.pl/?p=SAITEK+R22-CCB43302
lub
http://proline.pl/?p=SAITEK+PS34

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 22, 2013, 11:14:27 »
Pierwszy odpada. Kosmiczne luzy w drągu, już zaraz po wyciągnięciu z pudełka. Saitek X52 to prawie legenda. Bierz w ciemno.
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2013, 20:04:56 wysłana przez Syringe »

Offline szczurMedyk

• *
  • Ratownik Medyczny
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 22, 2013, 17:34:02 »
Pierwszy odpada. Kosmiczne luzy w drągu, już zaraz po wyciągnięciu z pudełka. Saitek X52 to prawie legenda. Bież w ciemno.

o widzisz luz w drązku cenna sugestia bo bym nawet nie zwrocil na to uwagi :) a co polecasz z niskobudzetówek??

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 22, 2013, 17:50:46 »
Nie zapominaj o orczyku. Tutaj niestety zbyt dużego wyboru nie ma, ja kojarzę tylko CH Products i Saiteka. Oba w okolicach 100USD.

Offline szczurMedyk

• *
  • Ratownik Medyczny
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 22, 2013, 18:41:12 »
Nie zapominaj o orczyku. Tutaj niestety zbyt dużego wyboru nie ma, ja kojarzę tylko CH Products i Saiteka. Oba w okolicach 100USD.

a na poczatku bez orczyka nie moge poprobowac??