Szczerze mówiac to jestem praktycznie w 100% przekonany o tym ze samo poderwanie maszyny do góry bedzie wyzwaniem dla mnie.... o nawigacji jakiejkolwiek wole nawet nie myslec... naprawde ja sie kompletnie na tym nie znam...
Ależ ja to doskonale rozumiem, każdy z nas przecież kiedyś zaczynał zabawę symulatorami. Nie namawiam więc abyś od razu inwestował w dodatki umożliwiające nawigację VFR - napisałem przecież wyraźnie "jak się ogarniesz", bo wiem że początkującym zabiera to trochę czasu.
Na razie spraw sobie FSX i ten płatny EC-135 - co prawda nie znam tego dodatku, ale swego czasu bawiłem się śmigłowcami tej firmy, robiłem nawet polskie panele do Mi-2 (już nieużywany w LPR - ale wtedy bawiliśmy się też w loty LPR - jeszcze w FS9) i wiem, że raczej dobrze odwzorowują urządzenia w śmigłowcu, bo panele przerabiałem przy pomocy kolegów, którzy latali na prawdziwych śmigłowcach i był duży procent zgodności urządzeń i czynności.
Jak będziesz miał już FSX i wymarzony śmigłowiec oraz kontrolery - to wtedy podpowiemy Tobie jakie darmowe dodatki sobie ściągnąć, aby na początek sobie nieco usprawnić wizerunek symulatorka (choćby lepsze tekstury, darmowe obiekty VFR itd.). A jak się Tobie spodoba i Cię to wciągnie (a wciąga jak chodzenie po bagnach...) i z czasem przyjdzie chęć na nawigowanie to wtedy na pewno polecimy Tobie już sensowne, płatne dodatki - w zależności ile będziesz chciał wydać na tą zabawę. Ale na to masz czas - dlatego się jeszcze nad komponowaniem terenu do lotów VFR nie rozwodziłem.