FSX nie ma "niewielkich możliwości", wymaga jedynie dobrze opracowanego modelu lotu, a to długie godziny grzebania w plikach samolotu/śmigłowca. Nie ma co gloryfikować X-Plane, bo tam jest tak samo. Jeśli producent skopie model lotu, to dalej będzie wrażenie lotu drzwiami pod stodoły.
Nie chcę rozpoczynać kolejnej wojenki FS konta X-Plane, więc w skrócie:
1. X-Plane liczy w inny sposób zachowanie samolotu. Inaczej, nie lepiej/gorzej.
2. Certyfikacja X-Plane dotyczy zestawu oprogramowanie plus sprzęt. Sam X-Plane to tylko gra.
3. Rodzina FS nigdy nie dostanie certyfikatu, bo FS to gra, a nie produkt na "poważny" rynek.
4. Certyfikację dostają symulatory oparte na profesjonalnej wersji silnika z FSX.
Wybacz Rzemyk, mam do Twojej wiedzy duży szacunek, ale powyższy post mógłbym skomentować tylko obrazkiem z Kapitanem Picardem robiącym facepalm.
Załóżmy przez chwilę, że jako osoba która od kilku lat robi addony do FSa wiem co mówię. Do tego dodajmy, że jestem fanem śmigłowców i że latałem nimi w praktycznie każdym dostępnym dziś simie z wyjątkiem Whirlwind over Vietnam. No i posiadam oba te simy i jestem dużym fanem FSX, nie X-Plane, o ile zostajemy przy samolotach, nie śmigłowcach. Śmigłowce w FSX jak już pisałem latają beznadziejnie, z wyjątkiem Bella 206 od Dodo i to jest wina FSX, nie developerów. FS nigdy nie miał akceptowalnego modelu lotu dla śmigłowców.
Nie napisałem ani słowa o certyfikacjach itd. Nie ja zacząłem wojenkę XPlane vs FSX, Ty to zrobiłeś.
Teraz powoli, od początku.
Wbrew temu w co ogół wierzy, model lotu samolotów w FSX jest całkiem dobry i sprawdza się znakomicie w tym do czego został stworzony, tutaj masz rację. Ma problemy w sytuacjach ekstremalnych, ale tutaj każdy sim daje ciała, mniej lub bardziej. Niestety model lotu śmigłowców w FSX brzydko mówiąc ssie i jest do bani. Sam pisałeś:
Osobiście, to nie orientuję się w FSowych śmigłowcach za bardzo, bo za bardzo za nimi nie przepadam.
Samolot != śmigłowiec. W kontekście X-Plane pisałem wyłącznie o śmigłowcach. X-Plane pozwala na lepiej odwzorowany lot śmigłowca niż FSX, dlatego też go zasugerowałem.
Teraz jasne?