Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 160232 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« dnia: Sierpnia 29, 2013, 09:28:53 »
Nie znalazłem żadnej wcześniej wzmianki na forum w tym temacie. Informacja niezbyt nowa, ale wczoraj trąbili w TV (pewnie w związku ze Świętem Lotnictwa). Do przetargu na 70 maszyn dla wszystkich rodzajów Sił Zbrojnych, zgłoszone zostały:

Eurocopter EC725 Super Cougar
AgustaWestland AW149
UH-60 Black Hawk

Dodatkowo jeżeli wojsko wybierze EC725, ich montaż i serwis mógłby odbywać się w łódzkich zakładach. Black Hawk powstawałby w Mielcu, a AW149 w Świdniku.
Śmigłowce mają być w różnych wersjach zarówno transportowych, jak i SAR oraz ASW.
http://lotniczapolska.pl/Smiglowce-dla-wojska:-Trzy-zgloszenia-w-przetargu,29384
Go to your brother
Kill him with your gun
Leave him lying in his uniform
Dying in the sun.

Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2013, 10:49:36 »
Wystarczy zobaczyć który z konkurentów ma już gotową wersie transportową; Combat-SAR; SAR i ZOP i mamy zwycięzce  :evil:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 29, 2013, 11:18:16 »
Modelu, który faktycznie został wystawiony do przetargu ? Nikt.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 29, 2013, 12:43:11 »
Ja jakoś kibicuje Eurocopterowi, czuję, że z nimi wyszlibyśmy na plus. Ogólnie Caracal ma duże możliwości, za dużo by się rozpisywać.
Od USA mamy samoloty, więc preferuję dać szanse komuś innemu w przetargu śmigłowcowym. Nie uzależniajmy się od jednego państwa.
AW149 to wciąż prototyp, a wojsko potrzebuje sprawdzonej maszyny, nie kolejne dzieło z chorobą wieku dziecięcego.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 29, 2013, 12:52:03 »
Zabawne, że wspominasz o chorobach wieku dziecięcego  ;D 

Hasło klucz: przekładnie główne EC225  :roll:

Pozatym:
- AW149 jest za mały, jest prototypem, istnieją jedynie prototypy maszyny transportowej;
- S-70i nie istnieje w wariantach morskich, pozatym mały i nierozwojowy;
- EC725 jest nierozwojowy, nie istenieje w wersjach morskich, a cywilne warianty sa ostatnio często uziemiane.

Zabawnie muszą wyglądac wymagania techniczne przetargu jak konkurują maszyny praktycznie trzech różnych klas.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 29, 2013, 13:19:43 »
Modelu, który faktycznie został wystawiony do przetargu ? Nikt.

No bez przesady. "Przełożenie" wyposażenia SAR i ZOP z Jayhawka i Seahawka do S-70i to nie jest żadna karkołomna robota. Pozostali muszą zaczynać niemal od zera.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 29, 2013, 13:37:58 »
Inna głowica wirnika, inne silniki, inna konstrukcja kadłuba, inne powłoki ochronne wszystkich komponentów. W tej chwili jedyne co jest tożsame powiedzmy między UH-60M, a SH-60R, to część awioniki i kilka linii kodu jej oprogramowania. Jeżeli S-70i wygra przetarg to wersje ASW/ASuW nie będą z Mielca, ani faktycznie S-70i.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 29, 2013, 13:42:45 »
Przecież nasze śmigłowce ZOP. SAR nie mają bazować na okrętach, nie potrzebują składanego wirnika, belki ogonowej i innych tego typu "pierdółek ".

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 29, 2013, 13:50:05 »
Nie wiem skąd takie definitywne stwierdzenie, kiedy użytkownik sam tego nie wie, a nagle może się okazać, że jednak takie "pierdółki" będą potrzebne.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 29, 2013, 14:04:13 »
W wieloletniej eksploatacji Mi-14 brak tych "pierdułek" nie przeszkadzał. Poza tym na jakich okrętach miały by niby  bazować  :evil:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 29, 2013, 14:41:38 »
Akurat przeszkadzał kilkukrotnie. Co do okrętu - Niemiecki, Duński, Szwedzki, Amerykański... Xawery Czernicki, przyszłe patrolowce...

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 29, 2013, 15:53:27 »
AAAaa tam detale  :evil:. No i niby  jak śmigłowiec ma BAZOWAĆ  na patrolowcu  czy zagranicznym okręcie. ?

No i przecież jest takie coś jak MH-60S czyli niejako hybryda lądowego S-70A i Morskiego S-70B. Czyli da się.

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 29, 2013, 16:02:01 »
Mogę się założyć że kupimy amerykański.

Znając naszych włodarzy to kupilibyśmy amerykański sprzęt nawet gdyby do konkursu wystartował UH-1 Huey. 

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 29, 2013, 17:05:03 »
@Janek: nie musi "bazować"; wystarczy że wyląduje z dowolnego powodu i zostanie "upokładowiony" np. pogodą czy usterką. Brak przystosowania do "bazowania" może wtedy oznaczać utratę maszyny (lub przynajmniej jej znaczące ryzyko).

@Marek: przyjmuję zakład, stawiając na "Caralucha". For info: wiem, że przegram; ale ktoś musi, a bardzo chciałbym choć ten jeden raz się pomylić... Naiwasem mówiąc: gdzieś w 2012 wyczytałem, że EC wystawi raczej NH90 niż 725 właśnie ze względu na brak wersji morskiej. Ale jak widać stanęło inaczej.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 29, 2013, 17:19:48 »
Od jakiegoś czasu czekałem na ten wątek, dzięki tej skarbnicy wiedzy jaką jest Forum na pewno wiele rzeczy się w tej sprawie rozjaśni.
I małe pytanko, czy można przewidzieć, jeśli to w ogóle możliwe, przybliżoną datę kiedy dowiemy się który śmigłowiec wybrano?