Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 160326 razy)

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 09, 2015, 21:28:41 »
Sznurków nie ma.
Inne źródło niż internety.
11:05 PM

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 09, 2015, 22:08:58 »
I zorientowali się po kilku miesiącach? Przypomnę- ostateczne wymagania podano 30 maja, "awantura" wybuchła pod koniec października.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 09, 2015, 22:51:04 »
Podobno cała awantura rozbijała sie o punkt w przetargu że maszyna musi zabierać 22 osoby.
Zapis ten dyskryminował Black Hawka.

Że co przepraszam robił?... To tak jakby napisać że dyskryminacją jest nie zatrudnienie czarnoskórego informatyka przez firmę, która ogłosiła konkurs na kucharza...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 09, 2015, 23:04:38 »
Czy aby na pewno to combo co na fotkach jest oferowane ? :)

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 09, 2015, 23:09:40 »
Kto wie ?

Ponoć przy takim SIWZ-ie kalkulowano początkowo złożenie oferty na 70 sztuk S-92, ale Sikorsky by zmieścić się w zakładanej kwocie musiałby znacząco obniżyć marżę przy tak drogim śmigłowcu. Dla tego walka była o dwa typy, by oprzeć główny zysk na tańszej maszynie.

Ponoć również wojsko zażyczyło sobie by śmigłowiec CSAR posiadał aparaturę taką samą jak ma BRYZA.

Ciekawostką jest natomiast artykuł który znalazłem przed chwilą, który (o ile mozna traktować Onet za wiarygodne źródło) świadczy o tym że mój rozmówca blefował.

http://wiadomosci.onet.pl/rzeszow/pzl-mielec-oferuje-w-przetargu-dla-mon-smiglowce-black-hawk-i-sea-hawk/2kqd99

Co zabawne, nim usłyszałem wersję z S-92 w roli głównej, sam przypuszczałem że faktycznie może chodzić o rozbicie dostawy na Black Hawki i Sea Hawki które technologicznie w zasadzie są innymi płatowcami, co zmuszało Sikorskyego do walki o zmiany w zapisach SIWZ.

Nie wiem teraz jak się też odnieść do informacji o wymogu 22 osób ?
11:05 PM

« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 09, 2015, 23:37:20 »
(...)przypuszczałem że faktycznie może chodzić o rozbicie dostawy na Black Hawki i Sea Hawki które technologicznie w zasadzie są innymi płatowcami, co zmuszało Sikorskyego do walki o zmiany w zapisach SIWZ.

Jakbym miał zgadywać to prędzej poszło o to, że ktoś się wygadał "niechcący" i "decydenci" się dowiedzieli że to faktycznie  - mimo podobieństwa zewnętrznego - zupełnie różne maszyny. Jak długo tego nie wiedzieli wszystko było "cacy"...
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 12, 2015, 18:18:39 »
Co zabawne, nim usłyszałem wersję z S-92 w roli głównej, sam przypuszczałem że faktycznie może chodzić o rozbicie dostawy na Black Hawki i Sea Hawki które technologicznie w zasadzie są innymi płatowcami, co zmuszało Sikorskyego do walki o zmiany w zapisach SIWZ.

http://www.defence24.pl/news_smiglowce-black-hawk-i-seahawk-dla-polski

Nawiasem mówiąc tytuł artykułu jest taki z lekka tendencyjny, co tylko potwierdza to o czym pisał Miron  :)

Nie wiem teraz jak się też odnieść do informacji o wymogu 22 osób ?

Może  wymogu już nie ma?  Trzeba pamiętać, że to przecież głównie polityka... :evil:

« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 12, 2015, 18:37:49 »
Wymogi były, wymogów nie ma. Jak to w polskich przetargach.

Ogólnie mam cichaczem nadzieję, że Panowie wybiorą ofertę z Francji. Niech te pieniądze zostaną w Europie...
To takie moje skromne, nic nie znaczące zdanie ;)

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 12, 2015, 20:39:36 »
Jeśli mają zostać w europie, co śmieszy mnie w sposób okrutny, po co lub dlaczego sprzedano Świdnik ?

« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 12, 2015, 21:37:20 »
A powiedz mi co nie zostało w Polsce sprzedane?

Bo na prawdę ciężko się doszukać. Zresztą to nie jest pytanie do mnie, tylko do ludzi rządzących.

PS. Wybaczcie za leciutki offtop, w razie "W" post do kosza.

« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 13, 2015, 10:54:59 »
Jeśli mówimy o "finansach publicznych" (gdzie już samo określenie jest typową "białą rękawiczką", bo właściwym określeniem jest "nasza krwawica") to różnicę robi zasadniczo tylko to czy pieniądze zostaną w Polsce, czy nie. Wybór "Europa kontra reszta świata" nie ma znaczenia, tym bardziej że mieszczą się w tej kategorii i Francuzo-Niemcy, i Włocho-Anglicy. W kwestii kluczowej zaś różnicę robi to, kto już "ma fabrykę" (a więc zainwestować będzie musiał wyłącznie w "rozszerzenie działalności", o ile w ogóle), a kto nie (a więc inwestycję poprowadzi "od podstaw", o ile w ogóle).

O ile wiem, Airbus Helicopters nie planuje przerzucać znaczącej części właściwego procesu produkcyjnego do Polski; zamierza jednak - w przypadku ew. wygrania przetargu - rozwinąć u nas zarówno obszar obsługowy, jak i szkoleniowy. Z jednej strony ogranicza to poziom inwestycji "wstępnych", daje jednak większe szanse długoterminowego utrzymania i rozwoju. No i oczywiście, jak to zawsze w przypadku sektora usługowego, znacznie większa część "obrotu" pozostanie na miejscu...
Get a bike. Break FREE!

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 13, 2015, 21:50:29 »
Eufemista ze Ciebie Mirku.O ile wiem ,,obszar obsługowo-szkoleniowy,, miałby się opierać o firme Heli-one ,w Polsce Jasionka. Tak że obrót jedzie hen za morze ...a nawet zysk tam ujedzie.

« Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 13, 2015, 22:31:56 »
Nie chciałbym rozczarować, Panie Andrzeju; ale nawet nie znając szczegółów mogę tę teorię bardzo szybciutko odrzucić przeglądając tylko oficjalną ofertę tej firmy. Grają na wszystkich trzech frontach; a to znaczy że w tego typu interesach się nie liczą. Żadna firma walcząca o rynek nie będzie pompować kasy w interes, z którego korzyści czerpie również konkurencja.
Get a bike. Break FREE!

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 21, 2015, 10:59:51 »
Wstawiam jako ciekawostkę, w ramach promocji ;) Black Hawk-a:

https://www.youtube.com/watch?v=oklfNUGYfCk

BTW, opis jest nie do końca w temacie, jednakże film jest ciekawy.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 21, 2015, 09:14:05 »
Jesteśmy niemal w przede dniu wyboru śmigłowca transportowego dla naszej armii.
Startują z tego co wiem :

UH-60 Black Hawk
EC725 Caracal
Agusta Westland AW149

Pytanie do znających się na powyższych : który jest najlepszy i dlaczego ?
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona