Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 160583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #166 dnia: Lipca 20, 2015, 15:24:38 »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #168 dnia: Listopada 09, 2015, 19:31:52 »
A czemu taki jesteś zdziwiony ? Jak się głosowało na PIS to musiało tak wyjść...będzie jeszcze ciekawiej.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #169 dnia: Listopada 09, 2015, 21:28:16 »
Kto głosował, to głosował, ale i tak się nie będzie chciał przyznać. Szkoda słów.

Zobaczymy, co zdecyduje pan prezes z miłościwie nam panującym, bo prezydent po konsultacjach z Siemoniakiem przestał krzyczeć o unieważnieniu przetargu.

« Odpowiedź #170 dnia: Listopada 09, 2015, 22:06:29 »
A kolega na datę publikacji patrzył? Miesiąc temu z hakiem to mój najmłodszy syn jeszcze świata nie widział.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #171 dnia: Listopada 10, 2015, 09:44:35 »
Miron, zobaczysz jak będą jeszcze kombinować przy tym kontrakcie.
NA PLASTERKI !!!

« Odpowiedź #172 dnia: Listopada 10, 2015, 10:37:18 »
Ja już widzę (mając wątpliwą przyjemność widzieć troszeczkę głębiej). A ogłoszenie składu rządu (szczególnie w resortach obrony i sprawiedliwości) nie wpłynęło zbyt dobrze na moje nadszarpnięte ostatnio zdrowie psychiczne.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #173 dnia: Listopada 10, 2015, 14:43:06 »
Czego mozna oczekiwać od ludzi dla których Tu-154 to "przerobiony bombowiec" o pancernych skrzydłach?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #174 dnia: Listopada 10, 2015, 15:20:12 »
Zapomniałeś o mgle...  O mgle dodaj... A nie, czas ci się skończył na edycję.

A wracając do tematu to na pewno będą zmiany i jak znam życie po prostu zamówienie na Karaczany będzie, ale mniejsze, może i znacznie mniejsze, i inni też dostaną swoją dolę. Może inne modele dostanie marynarka a inne lotnictwo i siły lądowe? Albo inny podział? Ja tam się nie boję.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #175 dnia: Listopada 10, 2015, 15:40:40 »
Jak znam życie, to nie będzie żadnego zamówienia dla Francuzów. Natomiast kupią niesprawdzonego i niedorobionego S-70i. Jestem skłonny nawet przyjmować zakłady na to.

P.S. Macierewicz na pewno oglądał "Blackhawk down", dobrze tam wypadł, więc wybór jest prosty.
NA PLASTERKI !!!

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #176 dnia: Listopada 10, 2015, 15:55:18 »
Patologia panie.

Klasycznym przykładem jest sprawa marnotrawstwa ponad 13 mld zł, które popłyną do francuskiego przemysłu za śmigłowiec, który już nie lata w armii francuskiej, bo jest przestarzały. Francuscy żołnierze latają nowoczesnymi maszynami, a nam chcą sprzedać przestarzały produkt.

http://www.defence24.pl/271760,macierewicz-zamowienia-mon-dla-przemyslu-krajowego-liczebnosc-armii-powinna-byc-zwiekszona
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #177 dnia: Listopada 10, 2015, 22:42:38 »
Ja ostatnio powtarzam, że jeżeli mi ktoś w przyszłości powie, że Maciarewicz był ruskim szpionem, to zdziwiony nie będę.
Uważam, że on od wielu lat działa na szkodę naszej armii i państwa.
Był przeciwnikiem Rosomaków, jako pojazdów o zbyt małej wartości bojowej i z wadami konstrukcyjnymi  :evil: .
To przez niego ciągali chłopaków po sądach za Nangar Kel (napisałem fonetycznie). Prokuratura już wcześniej umorzyła sprawę.
"Nieudolne" ujawnienie raportu z likwidacji WSI.
No i ciągłe wyciąganie różnych dziwnych teorii co do Tu-154. Byle się "gotowało".

Teraz, jeżeli anulują kontrakt, to nie liczyłbym na to, że wybiorą S-70. Ten to chociaż lata. Kupią AW z Mielca, bo nie istnieje. Wtopimy duże pieniądze w prace R&D dla AW, a śmigłowiec będzie kiepski. Dobra będzie dopiero wersja następna, której my nie będziemy mieli, ale za której rozwój zapłacimy.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #178 dnia: Listopada 10, 2015, 23:25:47 »
Po pierwsze: MACIEREWICZ. Zapamiętajcie, przyda się, bo na pewno będzie o nim cały czas słychać. Przyglądniecie się kontraktowi na śmiglaki jest konieczne. Ja osobiście nie widzę korzyści z zakupu francuskiego sprzętu, a przynajmniej nie w takiej ilości i nie jako "jokera" zastępującego nam wszystko w tej materii.
Co do nowego ministra obrony, nie widziałem jakoś paniki tu na forum jak zostawał nim pan Klich, neuropsycholog z zawodu. Za cztery lata porównamy co się udało nowemu ministrowi, czas Klicha to okres największych i bezprecedensowych katastrof w polskim lotnictwie wojskowym w historii a nie przypominam sobie by ktoś tu z nazwiska wskazywał jako winnego Klicha, ba nie żądano dymisji jego choć jestem pewien że w przypadku Macierewicza szykowano by już szubienicę gdyby to za jego władztwa się wydarzyło.

Wracając do przetargu. Każdy kto pracuje w firmie dokonujących przetargów nie wyobraża sobie by w przypadku dużej konkurencji na rynku kupowanego przedmiotu odrzucić z trzech ofert dwie z powodów formalnych i procedować z jednym. To jest dokonywanie wyboru? Unieważniam przetarg, modyfikuję SIWZ tak bym miał z czego wybierać. Nie ma wyboru, czekam aż się pojawi. I powtórzę jeszcze raz, jesteśmy krajem który powinien wzmacniać swój potencjał gospodarczy, Caracale nie gwarantują dla Polski niczego takiego, każdy kto ostatnio je kupił wywalczył dużo lepsze warunki niż my. 
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #179 dnia: Listopada 10, 2015, 23:43:12 »
Rutkov, pozostałe oferty zostały odrzucone bo nie spełniały założonych wymagań przetargu. Sam prowadzisz przetargi i wiesz jak to działa. Skoro w wymogach przetargu jest A a oferent nie daje A tylko B, to jego oferta idzie w piach. Proste.
NA PLASTERKI !!!