Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 160840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #180 dnia: Listopada 10, 2015, 23:52:13 »
O tym kontrakcie różnie mówią.
Jedna z wersji mówi, że kupiliśmy najdroższe śmigłowce świata (podobnie jak autostrady). Inni kupują taniej. Nie będę się spierał. Widzę tylko, że firmy śmigłowcowe nie wystawiły swoich najlepszych śmigłowców, tak jakby wszyscy grali na Caracala.
Czytałem też już, że region łódzki i lubelski chcą stworzyć "Wyżynę lotniczą" - (cokolwiek to oznacza). Mają nadzieję na stworzenie innowacyjnych firm na bazie Politechniki łódzkiej.
Czyli Francuzi dają jakieś nadzieje na rozwój.

Dla mnie największą wtopą Amerykanów było proponowani S-70, zamiast S-60. Potraktowali nas jak np. Republikę Środkowoafrykańską.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #181 dnia: Listopada 10, 2015, 23:52:58 »
No wiem że przyczyny formalne spowodowały odrzucenie, ale w takiej sytuacji rozpisałbym nowy, muszę mieć przynajmniej dwie maszyny do testów porównawczych wymogów technicznych. My mamy jeden i co tu wybierać?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #182 dnia: Listopada 10, 2015, 23:59:46 »
Nie można ciągle rozpisywać nowych przetargów.
Nasza armia potrzebuje śmigłowców. Tracić kolejne 2 lata?
Jak ktoś nas olewa i oferuje nie to, czego oczekujemy, to go olewamy.
Dlatego pisałem, że odniosłem wrażenie, że inni też grali na Caracala. Tak jakby się umówili.

« Odpowiedź #183 dnia: Listopada 11, 2015, 00:09:30 »
(...) Nie ma wyboru, czekam aż się pojawi. (...)

Kolega tak serio? Potrzebuję kupić 50 ton bananów żeby firma miała z czego sok produkować, ale na rynku jest jeden oferent który sprzedaje 50 ton bananów, jeden który da tylko 30, i jeden który da 50 ton pomarańczy - dwóch odrzucam, nie ma wyboru więc czekam aż się pojawi?

(...) czas Klicha to okres największych i bezprecedensowych katastrof w polskim lotnictwie wojskowym w historii a nie przypominam sobie by ktoś tu z nazwiska wskazywał jako winnego Klicha (...)

Znów: serio? Wierzysz że te katastrofy były skutkiem działań jednej kadencji? Jeśli ta właśnie kadencja ponosi za coś winę, to za to tylko, że w krótkim czasie nie potrafiła sytuacji uratować. Ale to akurat nie udało się też nikomu innemu. Czepianie się wykształcenia jest tu trochę nie na miejscu, bo akurat psycholog może być właśnie tym, czego polski rząd potrzebuje najbardziej. Na pewno nie potrzebuje kolejnego "leśnego dziadka". Nawiasem mówiąc wykształcenie Macierewicza nie jest lepsze: jest historykiem, specjalizującym się w historii rdzennych mieszkańców ameryki południowej.

(...) jesteśmy krajem który powinien wzmacniać swój potencjał gospodarczy (...)

A ja myślałem że zasadniczo każdy powinien. Inna sprawa że nie każdy potrafi.

Caracale nie gwarantują dla Polski niczego takiego, każdy kto ostatnio je kupił wywalczył dużo lepsze warunki niż my. 

To, że inni nabywcy tego śmigłowca "wywalczyli lepsze warunki" jest tak samo wątpliwe, jak nieistotne; natomiast pierwsza część jest po prostu nieprawdziwa. Eurocopter do dziś wpompował większe pieniądze w rozwój sektora akademickiego niż obaj "konkurenci" razem wzięci. Karaluch miał być przygrywką do podobnej operacji w sektorze przemysłowym; gdy w tym czasie konkurenci "zwijają skrzydła" (jeden to nawet bardziej niż zwinął...). Ja tam żadnym ekspertem nie jestem, ale jeśli już mamy całą sytuację przedstawiać jako teatrzyk skrajności, to bieguny zdają się być troszeczkę odwrotne.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #184 dnia: Listopada 11, 2015, 00:32:06 »
Ja ostatnio powtarzam, że jeżeli mi ktoś w przyszłości powie, że Maciarewicz był ruskim szpionem, to zdziwiony nie będę.
Uważam, że on od wielu lat działa na szkodę naszej armii i państwa.
Był przeciwnikiem Rosomaków, jako pojazdów o zbyt małej wartości bojowej i z wadami konstrukcyjnymi  :evil: .
To przez niego ciągali chłopaków po sądach za Nangar Kel (napisałem fonetycznie). Prokuratura już wcześniej umorzyła sprawę.
"Nieudolne" ujawnienie raportu z likwidacji WSI.
No i ciągłe wyciąganie różnych dziwnych teorii co do Tu-154. Byle się "gotowało".

Teraz, jeżeli anulują kontrakt, to nie liczyłbym na to, że wybiorą S-70. Ten to chociaż lata. Kupią AW z Mielca, bo nie istnieje. Wtopimy duże pieniądze w prace R&D dla AW, a śmigłowiec będzie kiepski. Dobra będzie dopiero wersja następna, której my nie będziemy mieli, ale za której rozwój zapłacimy.

Ooo właśnie to, to samo rodzinie powtarzam, chyba  trzeba być ślepym by nie widzieć na czyją korzyść on działa.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #185 dnia: Listopada 11, 2015, 00:49:06 »
Politycznie coś się tu zrobiło.

« Odpowiedź #186 dnia: Listopada 11, 2015, 00:54:32 »
Każdy ma swoje poglądy. Polityki nie widzę, raczej różne opinie na to, co dla nas najlepsze.
Dopóki prezentujemy własne poglądy i nie wydajemy ocen co do kolegów, to można sobie pisać, bo to tylko wymiana opinii.

« Odpowiedź #187 dnia: Listopada 11, 2015, 04:28:02 »
Po pierwsze: MACIEREWICZ. Zapamiętajcie, przyda się, bo na pewno będzie o nim cały czas słychać. Przyglądniecie się kontraktowi na śmiglaki jest konieczne.

http://telewizjarepublika.pl/korupcja-w-mon-najbardziej-zdemoralizowane-instytucje-i-rudy-msciwy-facet-kwasniewski-i-kalisz-podsluchani,21277.html

Po ujawnieniu nagranego przez kelnerów Sowa&Friends tego co Ryszard Kalisz opowiadał Aleksandrowi Kwaśniewskiemu... nowy szef MON na pewno  będzie się przyglądał.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #188 dnia: Listopada 11, 2015, 09:27:35 »
Ja tam się nie znam Miron, ale Twój przykład z bananami i pomarańczami jakoś do mnie nie przemawia... To pozostali dwaj oferenci rzeczywiście mieli produkty tak dalece odległe od naszych wymagań?  Mam nadzieję, że ten przetarg nie został zrobiony jak te, o których czasami się słyszy, gdzie zamówienie na limuzynę dla urzędu spełnia tylko jeden model na krzyż, takie to dano wymagania... Zresztą jestem zdania, że przy zakupach nie tylko walory techniczne się liczą. No i element prywaty - ja od Francuzów nic bym nie kupował :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #189 dnia: Listopada 11, 2015, 09:43:07 »
To pozostali dwaj oferenci rzeczywiście mieli produkty tak dalece odległe od naszych wymagań?

Co najmniej jeden dysponuje produktem spełniającym wymagania całkowicie; ale nie zdecydował się go zaprezentować. A przykład z bananami nie miał przemawiać, tylko obrazować; a konkretnie absurdalność podejścia "nie mam wyboru - nie kupuję wcale". Na takie zabawy w kotka i myszkę to jest troszeczkę za późno.
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #190 dnia: Listopada 11, 2015, 09:43:41 »
Sorbifer, jak na moje, to w sprawach obronności kraju liczą się tylko parametry techniczne i zdolność wykonywania zadań. Agusta-Westland nie wystawiła do przetargu śmigłowca którego potrzebujemy (NH90), ponieważ nie może być on budowany w Polsce. Sikorsky mógł zrobić porządną konkurencje, ale jedynie S-70i jest produkowany w Polsce - więc to wystawił. Został na placu boju więc sam Caracal, który nie jest śmigłowcem najlepszym z możliwych, ale najlepszym z oferowanych.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #191 dnia: Listopada 11, 2015, 10:02:56 »
Co najmniej jeden dysponuje produktem spełniającym wymagania całkowicie; ale nie zdecydował się go zaprezentować.
Wszyscy mieli:
Airbus: H225M Caracal
Sikorsky: H-92 Superhawk
AgustaWestland: AW101 Merlin

Swoją drogą niewiele by pomogło gdyby do przetargu wystawiono takie maszyny, bo Caracal wtedy byłby najtańszy i nie byłby "politycznie obciążony" jak H-92.

Agusta-Westland nie wystawiła do przetargu śmigłowca którego potrzebujemy (NH90), ponieważ nie może być on budowany w Polsce.
NH90, który byłby pod wieloma względami najlepszą opcją, nie został wystawiony przez AgustaWestland, bo AgustaWestland, nie ma prawa wystawić go sama, musi to robić razem z Airbusem, bo to ich wspólny produkt. Jak widać by zakupić NH90, trzeba konkretnie o ten produkt prosić.

« Odpowiedź #192 dnia: Listopada 11, 2015, 10:26:15 »
Wszyscy mieli:
Airbus: H225M Caracal
Sikorsky: H-92 Superhawk
AgustaWestland: AW101 Merlin

Swoją drogą niewiele by pomogło (...)

Pomogło by o tyle że nie dało by się uwalić oferty z powodu nie spełniania wymagań. Wtedy też wrzaski o wspieranie "krajowego" przemysłu miały by jakikolwiek sens (nie mówię że duży, ale zawsze); i mogły by - w towarzystwie kilku innych argumentów - być użyte do przechylenia szali na korzyść produktu droższego (bo lepszy i daje "dodatkowe korzyści"). Nie twierdzę że to by zmieniło cokolwiek (za rządów obecnej kadencji miało by większe szanse niż za poprzedniej), ale przynajmniej było by o czym rozmawiać. Przy przetargu w takiej postaci, jaką mieliśmy okazję obserwować, "wybór" Karalucha (w cudzysłowie, bo jak wiemy wyboru w zasadzie nie było) trzeźwo patrząc ucina wszelkie dyskusje. Jak widać jednak nie wszyscy podchodzą do tematu na trzeźwo.
Get a bike. Break FREE!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #193 dnia: Listopada 11, 2015, 10:41:59 »
Ja tam się nie znam Miron, ale Twój przykład z bananami i pomarańczami jakoś do mnie nie przemawia... To pozostali dwaj oferenci rzeczywiście mieli produkty tak dalece odległe od naszych wymagań?  Mam nadzieję, że ten przetarg nie został zrobiony jak te, o których czasami się słyszy, gdzie zamówienie na limuzynę dla urzędu spełnia tylko jeden model na krzyż, takie to dano wymagania... Zresztą jestem zdania, że przy zakupach nie tylko walory techniczne się liczą. No i element prywaty - ja od Francuzów nic bym nie kupował :)

Kiedyś już chyba dawałem sznury:

Kontrowersje po wyborze H225M Caracal (Komentarz) #gdziewojsko
https://www.youtube.com/watch?v=j5rlrRVOBZI

Jeszcze raz o Caracalu (Komentarz) #gdziewojsko
https://www.youtube.com/watch?v=_lYaI64rUpU
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #194 dnia: Listopada 11, 2015, 11:18:30 »
Mam nadzieję, że nie dojdzie do tego, co dało się podobno słyszeć w kuluarach: renegocjacja kontraktu na Caracala - i zmniejszenie ilości a następnie dwa inne przetargi "celowane" (!) i zakup innych śmigłowców dla marynarki i innych dla wojsk lądowych wraz z odroczeniem planów zakupu śmigłowców uderzeniowych. Nie ma to jak posiadać po kilka sztuk każdego typu, do każdego inne procedury, inne szkolenie obsługi, inna logistyka?
Caracale nie są największą tragedią, jaka mogła spotkać armię.
Cytat: rutkov
jesteśmy krajem który powinien wzmacniać swój potencjał gospodarczy
To wznawiamy projekt Irydy, Gawrona i może jeszcze własnej atomowej łodzi podwodnej? Podstawowym parametrem sprzętu wojskowego ma być zdolność do skutecznego wykonywania zaplanowanych zadań bojowych a nie krajowe pochodzenie. Od pochodzenia jest część offsetowa, która umożliwia wynegocjowanie przeniesienia części produkcji lub serwisowania do Polski.