Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 161056 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #210 dnia: Grudnia 18, 2015, 07:21:38 »
I przy okazji ekologia. Bosz, ten artykuł to już nawet śmieszny nie jest.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #211 dnia: Grudnia 28, 2015, 22:22:16 »
Mirek, wytłumaczysz . Po kiego było sprzedawać Świdnik za grosze ? Żeby jak przy drimach utrzymywać miejsca pracy na zachodzie ?

« Odpowiedź #212 dnia: Grudnia 29, 2015, 16:04:10 »
Ja znam powody dokładnie trzy:
1. "krajowy" właściciel nie potrafił go utrzymać na rynku (to samo co "przewoźnik");
2. w tym okresie na gwałt reperowało się "budżet" wyprzedając majątek (to samo co "przewoźnik")
3. "ktoś" na tym zarobił.

Ale to nie jest na dzisiaj ważne, bo jest już "faktem zaprzeszłym". Transakcja ta była jednym ze sposobów na utrzymanie Świdnika "na powierzchni", i to się akurat udało; tyle że dzisiaj Świdnik jest tak samo "krajowy" jak montownia Renault w Moskwie.

A skąd to pytanie, panie Andrzeju?
Get a bike. Break FREE!

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #213 dnia: Grudnia 29, 2015, 20:13:59 »
Skąd u nas właśnie taka mentalność ,,gorszego sortu,, .Zgadzam się z tym okresleniem pasuje do ludzi którzy decydowali o Świdniku i Monarchu

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #214 dnia: Stycznia 27, 2016, 23:03:36 »
Trochę na temat śmigłowców, ale nie tylko. Jacek Bartosiak dobrze kombinuje (jak zwykle zresztą),  czasami mam wrażenie, że włamuje się do mojej głowy. Identyczne wnioski wyciągam jak rozmyślam o polskiej armii i o tym co jest jej w dzisiejszych uwarunkowaniach priorytetem.

https://www.youtube.com/watch?v=itdsxSwuhvk
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #215 dnia: Lutego 26, 2016, 14:15:28 »
Wygląda na to, że będą 3 typy:
http://www.defence24.pl/316011,macierewicz-program-smiglowcowy-oparty-na-trzech-dostawcach

Pytanie tylko czego taki Ryanair ma flotę opartą tylko i wyłącznie na Boeingu 737-800? Z drugiej strony zamówienie powiedzmy 16 maszyn w zakładach w Świdniku da im pracę na najbliższe 10 lat, patrząc na ich tempo przy programie Głuszec.

« Odpowiedź #216 dnia: Lutego 26, 2016, 15:45:52 »
Socjalista-demagog z wypranym mózgiem. Ten sam bełkot powtarzali związkowcy z obu "polskich" fabryk od kiedy tylko się okazało że merytorycznie nie biorą w ogóle udziału w przetargu.

Dlaczego Ryan używa jednego typu? Bo to się opłaca. Z tym że z Ryanem historia jest trochę inna, bo w materii samolotów pasażerskich w tym "rozmiarze" z jednej strony jest w czym wybierać, z drugiej zaś maszyny (z sensie typu, a nie egzemplarza) "żyją" znacznie dłużej.

P.S. Zamówienie na 16 maszyn nie da "im" nic. Jeśli właściciel (podkreślam ponownie: nie mający z polską gospodarką nic wspólnego) będzie chciał produkcję utrzymać, to znajdzie dla "nich" zajęcie nie ważne kto będzie odbiorcą końcowym. Jeśli nie, fabryka "poleci" najwyżej 3 lata później - po hucznie odśpiewanej dostawie ostatniej maszyny (dostawy nie mogą trwać 10 lat).
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #217 dnia: Kwietnia 14, 2016, 23:32:37 »
No i wiemy już gdzie popłyną pieniążki zaoszczędzone na uwalonym kontrakcie z Airbusem:

Dziennik Zbrojny: Apache z szachownicą?

Najciekawszy akapit, szczególnie ostatnie zdanie:

Według źródeł DGP, sprawa ma być w zasadzie rozstrzygnięta i ogłoszona przed lipcowym szczytem NATO w Warszawie. Zapytany o sprawę rzecznik MON Bartłomiej Misiewicz miał potwierdzić jedynie, że opracowano wymagania taktyczno-techniczne, a do końca czerwca znany ma być sposób pozyskania maszyn uderzeniowych. MON rozmów z Boeingiem nie prowadzi, negocjatorem jest PGZ.
Get a bike. Break FREE!

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #218 dnia: Kwietnia 15, 2016, 00:10:43 »
No nic, to trzeba sobie puścić "Fire Birds" z Nicolasem Cage'em. ;)
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #219 dnia: Kwietnia 15, 2016, 00:28:32 »
Albo kupić bilet na premierę "Angry Birds". A potem zrobić zrzutę na duuuużą procę...
Get a bike. Break FREE!

Offline Hub

• *
« Odpowiedź #220 dnia: Kwietnia 15, 2016, 16:49:57 »
Jakoś mnie to nie dziwi, przecież nie dość, że amerykański, to jeszcze najdroższy.
No i w sumie, to przecież niezła maszyna.

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #221 dnia: Kwietnia 15, 2016, 17:28:03 »
Mirek, misie od razu dwa pytania cisną przez otwór gębowy.

- czy ktoś wie lub posiada wiedze /opracowanie jak się sam smigłowiec i jego poszczególne systemy ,zachowują w klimacie Polski
- czy ktos wie lub posiada wiedze/opracowanie na temat kosztów eksploatacji tego typu , przy Caracalu i reszcie to co wpłyneło ...przeraziło komisje

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #222 dnia: Kwietnia 15, 2016, 17:52:58 »
Tracicie koledzy kontekst.
Trwa teraz fobia ( tu możemy dywagować czy to fobia czy nie, ale PISowi na pewno na tym punkcie odbija) agresywnej polityki Rosji, więc zakup AH-64 jest całkowicie zrozumiały.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #223 dnia: Kwietnia 15, 2016, 19:17:24 »
Też jestem za Apachem, to dobra maszyna. Oczywiście dobrze by było przy okazji wyjść na przetargu z tarczą, a nie na tarczy jak wyszło przy zakupach Jaszczompów. Offset i jego realizacja wyszła kiepsko. Oby w tym wypadku Polska nie wyszła na Zabłocki na mydle czyli tak jak zwykle :)
Zdarza mi się widzieć nad moją wioską jak latają Apache, czasami jeden goni drugiego. Czasami przelatują Chinooki.

« Odpowiedź #224 dnia: Kwietnia 15, 2016, 20:35:36 »
Też jestem za Apache-em. Oby to była prawda.
Za to jestem przeciwnikiem sprzętu niemieckiego w polskiej armii. Oni za bardzo się przyjaźnią z Rosjanami :) .