Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 160547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #330 dnia: Października 10, 2016, 13:29:20 »
No i mamy medialną szopkę w temacie heli, jak zwykle trza w TV podać ludowi że jest dobrze, tylko konkretów brak z czego to wynika.

btw. może ściągną ze dwie sztuki z jakiegoś innego kontraktu dla pokazania że są gotowi do nowego przetargu?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #331 dnia: Października 10, 2016, 16:27:53 »
Panowie, wiem z  bardzo wiarygodnych źródeł, że taki offset jaki dawali Francuzi to nawet Polacy się ie spodziewali, że mogą coś takiego dostać. Było już praktycznie wszystko dogadane i uzgodnione. Brakowało tylko podpisów. O godzinie 18-tej 03.10.2016r był telefon z Warszawy, żeby wszelki dalsze rozmowy z Francuzami zerwać.

« Odpowiedź #332 dnia: Października 10, 2016, 16:44:50 »
Orzeł, to co napisałeś potwierdza tylko tą pozornie dziwaczną reakcję francuskich polityków na wiadomość o końcu negocjacji. Oni po prostu byli przekonani, że polski rząd to poważna instytucja i po uzgodnieniach pozostały tylko parafki a tu taka niespodzianka i klops. Powiedziałbym, że zmiana akcji w iście rosyjskim stylu ale czego spodziewać się po Antku.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #333 dnia: Października 10, 2016, 18:02:06 »
Albo byli przekonani, że polski rząd da się bez problemu wy... wykorzystać, a tu słabo. Możemy sobie gdybać tak długo, każdy w swoją stronę, a wiemy naprawdę mało...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #334 dnia: Października 10, 2016, 18:08:39 »
Panowie, wiem z  bardzo wiarygodnych źródeł, że taki offset jaki dawali Francuzi to nawet Polacy się ie spodziewali, że mogą coś takiego dostać. Było już praktycznie wszystko dogadane i uzgodnione. Brakowało tylko podpisów. O godzinie 18-tej 03.10.2016r był telefon z Warszawy, żeby wszelki dalsze rozmowy z Francuzami zerwać.

Poczekajmy aż te rewelacje co do offsetu gdzieś wypłyną, bo na razie to nic pewnego.

« Odpowiedź #335 dnia: Października 10, 2016, 18:28:47 »
Powoli klaruje się obraz sytuacji: http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/smiglowce-dla-polskiej-armii-zapowiedz,104,0,2169448.html

- Mamy więc sytuację, w której producenci i związkowcy dyktują to, co Ministerstwo Obrony Narodowej kupuje. To sytuacja zła i bezprecedensowa - uznał były szef MON.

Tylko trzymajmy się prawidłowej terminologii - w Mielcu nie produkują Black Hawka tylko International Black Hawk - różnica jest taka jak między włoskim Fiatem 125 a polskim Fiatem 125p (karoseria Fiata 125, technika od Fiata 1300/1500).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #336 dnia: Października 10, 2016, 18:39:31 »

Jestem gotów w to uwierzyć, bo Macierenko i jego ludzie są nieobliczalny w tej kwestii. Już kilka razy dali przykład podobnym akcjom na telefon. Jedna była tego roku w Poznaniu w trakcie obchodów Czerwca 56 gdzie ich Białas pognił. To samo było z Powstaniem Warszawskim, gdzie też wkur... trochę ludzi. W każdym razie wiemy od początku jaki miał stosunek do tego przetargu. Dla mnie sprawa jest o tyle jasna, że gdyby coś było nie tak to już dawno by to uwalili. Tak jak Ramm pisze. Z przetargami publicznymi żartów nie ma :). A tu od lutego szukali i znaleźć nie mogli. Poza tym po tym jeszcze było sprawdzanie ofert i czas na doprecyzowanie. Nad tym siedziała rzesza ludzi i nie wierzę aby niczego nie znaleźli gdyby coś tam trefnego było.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #337 dnia: Października 10, 2016, 19:03:42 »
Kurczę, te same hasła powtarzane jak mantra, żeby dobrze wbiły się w pamięć czytelnikom (niektóre nawet dwukrotnie w jednym artykule). A BOCZKA zapewne ucieszy, że "Pan Prezes Tomasz Krysiński zmuszony został przez niezależne od niego obiektywne okoliczności do odwołania swojego najbliższego wykładu." To o Glassówce, na którą zapraszałem kilka dni temu. Nadal zresztą zapraszam, tyle że teraz nie będzie już kogo pytać.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #338 dnia: Października 10, 2016, 19:35:29 »
Tylko trzymajmy się prawidłowej terminologii - w Mielcu nie produkują Black Hawka tylko International Black Hawk
Technicznie to Mielec też i składał kadłuby amerykańskich Mike, które były uzupełnieniem strat po OIF i OEF. Ale taki wariant musiałby iść przez FMS i kongress... czy to uzgadniano w czasie ostatniej wizyty w USA ?

« Odpowiedź #339 dnia: Października 10, 2016, 19:50:32 »
Mógłby mi ktoś wyjaśnić czym się kierował rząd w swoim postępowaniu?

« Odpowiedź #340 dnia: Października 10, 2016, 19:59:22 »
@Miron, chyba nie naplujesz mi teraz w oko? Po czym wyrzucisz z siebie:"Nie lubie cie!" :)

Rozumiem rozgoryczenie uczestników nadchodzącego spotkania ale bez przesady. Skoro ktoś chciał się podzielić wiedzą z miłośnikami techniki lotnicznej, to chyba się nie obraził ze względu na zerwany kontrakt? Chyba że jest inny bardziej poważy powód...

Miron, po prostu nie bądź złośliwy, sam przeca pisałeś że nie lubisz złośliwości w żadnej formie. Znajdź sobie inny cel. Za stary jestem na przekomarzanki na forum, szczególnie na Tym forum.

Zgoda? 

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #341 dnia: Października 10, 2016, 20:31:18 »
Tak sobie myślę, że skoro nasi piloci potrafią lądować nawet podczas mgły to i oddziałom specjalnym wystarczą S-70i (może nawet z goglami noktowizyjnymi), do działań za linią wroga, po co się pchać w jakąś specjalistyczną odmianę, wystarczy, że sama nazwa Black Hawk jest nośna i bojowa.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #342 dnia: Października 10, 2016, 20:41:59 »
Ta i opancerzenie z brzozy smoleńskiej... :D. Kusch ma rację :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #343 dnia: Października 10, 2016, 21:27:30 »
Panowie, a jak jest z tym lądowaniem Caracala na naszych okrętach? Mam nadzieję, że wcześniej tego nie poruszyliście, ale doszły mnie słuchy, jakoby ktoś głośny uznał to za niemożliwe, co zresztą istotnie takowe jest, czyż nie?