Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 160468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #390 dnia: Października 16, 2016, 23:27:03 »
Tak. Śmiglak będzie się nazywał "Antonio Bandera", tak żeby wilk był syty i owca cała...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #391 dnia: Października 17, 2016, 17:54:10 »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #392 dnia: Października 17, 2016, 18:03:39 »
Oni nie kupią żadnych wiatraków, po prostu pogrzebią coś przy starych Milach razem z Ukraińcami, może przy Sokole i tak zostanie na następnych kilka lat co najmniej.
Pożyjom, uwidim.

Już w latach 20-tych francopol robił interesy na Spadach 51w naszym kraju...
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

« Odpowiedź #393 dnia: Października 17, 2016, 19:24:23 »
Pytanie tylko, czy "osoba, która dobrze zna [...] przebieg" negocjacji faktycznie brała w nich udział, czy może tylko "czytała" dokumenty. Tak swoją drogą, miło by było zobaczyć jakieś rzeczowe argumenty ze strony zwolenników poczynań Ministra Antonio, poparte konkretnymi danymi, a nie półsłówka i niedomówienia.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #394 dnia: Października 17, 2016, 19:32:25 »
Oni nie kupią żadnych wiatraków, po prostu pogrzebią coś przy starych Milach razem z Ukraińcami, może przy Sokole i tak zostanie na następnych kilka lat co najmniej.
Milów, nadających się do jakiejkolwiek modernizacji w chwili obecnej może być może połowa floty Mi-17, cała reszta, czyli wszystkie Mi-2, Mi-8, Mi-14 i Mi-24 są już po prostu za stare. Co do Sokołów:
1. Czy Rzeszów wybudował choć jeden nowy PZL-10W od momentu kiedy został sprzedany P&W (14 lat temu!) ?
2. Świdnik posiada wszystkie prawa do śmigłowca W-3, więc jego właściciel - włosko-brytyjskie Leonardo musi kooperować z Motor Sich jeżeli na tych śmigłowcach mają się znaleźć Ukraińskie silniki. Pytanie czemu mieliby to robić jeżeli mają dwie linie produkcyjne nowego śmigłowca tej klasy, którego nie potrafią nikomu sprzedać ?

« Odpowiedź #395 dnia: Października 17, 2016, 20:12:18 »
Pytanie tylko, czy "osoba, która dobrze zna [...] przebieg" negocjacji faktycznie brała w nich udział, czy może tylko "czytała" dokumenty. Tak swoją drogą, miło by było zobaczyć jakieś rzeczowe argumenty ze strony zwolenników poczynań Ministra Antonio, poparte konkretnymi danymi, a nie półsłówka i niedomówienia.

Jak trzeba będzie to się te nagrania ujawni w sądzie, akurat RMF nie można posądzać o sympatyzowanie z PISem. Jeśli tak miały wyglądać te negocjacje to nic dziwnego
że się skończyło klapą.
 Zamiast pastwić się nad Antonim,  co już samo w sobie nie śmieszy, warto poczekać na dalszy rozwój wypadków.

« Odpowiedź #396 dnia: Października 17, 2016, 21:01:17 »
Milów, nadających się do jakiejkolwiek modernizacji w chwili obecnej może być może połowa floty Mi-17, cała reszta, czyli wszystkie Mi-2, Mi-8, Mi-14 i Mi-24 są już po prostu za stare. Co do Sokołów:
1. Czy Rzeszów wybudował choć jeden nowy PZL-10W od momentu kiedy został sprzedany P&W (14 lat temu!) ?
2. Świdnik posiada wszystkie prawa do śmigłowca W-3, więc jego właściciel - włosko-brytyjskie Leonardo musi kooperować z Motor Sich jeżeli na tych śmigłowcach mają się znaleźć Ukraińskie silniki. Pytanie czemu mieliby to robić jeżeli mają dwie linie produkcyjne nowego śmigłowca tej klasy, którego nie potrafią nikomu sprzedać ?
Co do Mi-24, jest w ogóle cokolwiek, co mogłoby zastąpić latające BWP? Że stare, tego niestety odmówić im nie można.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #397 dnia: Października 17, 2016, 21:18:34 »
Od tego jest nadal program Kruk, w którym startuje Boeing z AH-64E, Bell z AH-1Z, Airbus z Tiger HAD i TAI/Leonardo z T129 (licencyjna Mangusta).

Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #399 dnia: Października 18, 2016, 16:39:46 »
To w końcu bierzemy te S-70 czy nie? Pogubić się idzie ... Już chyba przegoniliśmy Hindusów jeśli chodzi o komplikowanie zakupu czegokolwiek.

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #400 dnia: Października 18, 2016, 17:25:47 »

« Odpowiedź #401 dnia: Października 18, 2016, 17:41:09 »
Bierzemy. Antoni już obiecał. Teraz tylko się to "oficjalnie przyklepuje". Zamiast w pełni wyposażonej floty z infrastrukturą, zapleczem technologiczno-remontowym, szkoleniem personelu i inwestycjami w przemysł kupujemy wrzoda na dupie przyszłego rządu, garść luksusowych taksówek-wydmuszek dla żołnierzy i głosy ściśle określonej grupy wyborców. Niekoniecznie w tej kolejności.

Info "przemycone po cichu" ale w sumie nie zaskakujące: francuzi nie mają zamiaru startować.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #402 dnia: Października 18, 2016, 17:59:06 »
Info "przemycone po cichu" ale w sumie nie zaskakujące: francuzi nie mają zamiaru startować.
I nic dziwnego. Sądzę, że dopóki będzie TA ZMIANA to niczego nam już nie zaproponują. Choć z punktu widzenia biznesowego w dłuższym okresie to błąd.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #403 dnia: Października 18, 2016, 19:05:47 »
W tym artykule bardzo plastyczny jest przykład ze Skodą Octavią. Czy rzeczywiście musiało być aż tak wypaśnie, że nabiło to taką cenę? Żywo przypomina mi zakupy aut do flot w jakiś urzędach państwowych, gdzie ze specyfikacji nijak nie wyjdzie tańszy model, bo musi być klima czterostrefowa i skóra wszędzie, bo bez tego ani rusz...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #404 dnia: Października 18, 2016, 19:24:16 »
- pancerz;
- nawigacja;
- komunikacja;
- systemy samoobrony ostrzegające;
- systemy samoobrony aktywne;
- systemy samoobrony pasywne;

Wybierz na czym chcesz zaoszczędzić lecąc na misję za linię wroga po załogę zestrzelonego samolotu.
Tylko 16 z 50 śmigłowców w tamtym przetargu było maszynami transportowymi.