Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 160732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #420 dnia: Października 29, 2016, 13:53:40 »
Ale co to jest "UH-60 w wersji SAR" ?

UH-60L z demobilu, który musi przejść przez FMS (proces trwa coś koło dwóch lat), wymagają innych silników i drzwi kabiny pilotów?
HH-60H, których używanych nie ma, ale można kupić nowe... przez FMS?
UH-60M skonfigurowane tak jak japońskie UH-60J, co wymaga komponentów zastrzeżonych i przejścia przez FMS?
S-70i z morskimi silnikami, drzwiami S70B i innymi elementami potrzebnymi nad morzem, ale zastrzeżonymi i wymagającymi przejścia przez... FMS?

Ale żeby krytyka była konstruktywna, są dwa śmigłowce, jakie można dostać do morskiego SARu od zaraz:
- Airbus H225, ale te spuściliśmy przecież w kiblu;
- Leonardo AW189 SAR, montowane w tej chwili w Yeovil dla Bristow Helicopters, chętnie przyjmą kontrakt na kilka sztuk, razem z kontraktem na remonty tam.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #421 dnia: Października 29, 2016, 14:00:09 »
A inne maszyny muszą, czy nie muszą przechodzić przez ten "FMS"? Czy tylko czyha on na na amerykański sprzęt?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #422 dnia: Października 29, 2016, 14:10:04 »
Przez FMS muszą przechodzić komponenty, które są zastrzeżone do użytku tylko dla US DoD, bądź to co US DoD chce sponsorować (np Mi-17 dla obcego operatora). Przykładami komponentów, które blokują zakup platformy S70 bezpośrednio od Mielca do wykorzystania nad morzem mogą być silniki T700 w wariancie przystosowanym do pracy nad morzem (T700-GE-401C), drzwi kabiny pilotów z pneumatycznymi blokadami przed zatrzaśnięciem i jednolitą szybą, 4-płaszczyznowy autopilot, dodatkowe wewnętrzne i zewnętrzne zbiorniki paliwa, modyfikacje wzmacniające kadłub (sprawiajace, zę jest odpowiednikiem UH-60M, a nie UH-60L), itp. itd.

Śmigłowce od dostawców takich jak Leonardo, NHI, Airbus, TAI, KAI - nie wymagają przechodzenia przez amerykański Foreign Military Sales, chyba, że chcielibyśmy zamontować na nich amerykańska technikę (powiedzmy silniki rodziny T700, zamiast ich cywilnych wersji CT7, lub Europejskich odpowiedników: RTM322 - z którymi ostatnio są problemy).

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #424 dnia: Października 31, 2016, 12:58:44 »
Nie ma już czego ratować.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #425 dnia: Października 31, 2016, 14:24:25 »
Tego w cudzysłowie :)
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2016, 17:50:03 wysłana przez Leon »
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #426 dnia: Listopada 02, 2016, 19:43:12 »
Jakie "ratowanie wizerunku"?
Zmiękczanie Amerykanów.

« Odpowiedź #427 dnia: Listopada 03, 2016, 11:23:56 »
Gen. Roman Polko mocno o zakupie Caracali
https://www.youtube.com/watch?v=0WlEA_KqP5k
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #428 dnia: Listopada 03, 2016, 14:22:44 »
Faktycznie "mocno": francuskich śmigłowców nie znam, ale amerykanie wozili mnie gdzie sobie chciałem więc na pewno ich śmigłowce są dla nas idealne a reszta to pomyłka. A w ogóle to marzy mi się 70 Black Hawków i 20 Chinooków (plus Apacze do osłony) na wyłączność dla samych sił specjalnych.

Innymi słowy: "reklama dźwignią handlu" plus "syndrom neofity"; za to zero konkretów. W dodatku dużo mówi, szybko i głośno. W sam raz do telewizji.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #429 dnia: Listopada 03, 2016, 14:24:31 »
I do armii.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #430 dnia: Listopada 03, 2016, 14:48:42 »
Faktycznie "mocno": francuskich śmigłowców nie znam, ale amerykanie wozili mnie gdzie sobie chciałem więc na pewno ich śmigłowce są dla nas idealne a reszta to pomyłka. A w ogóle to marzy mi się 70 Black Hawków i 20 Chinooków (plus Apacze do osłony) na wyłączność dla samych sił specjalnych.

Jeszcze CH-53E (ewentualnie GE) i kilka AH-1Z bo jak szaleć to szaleć ;). Natomiast sam Polko to kojarzy mi się z takim krzykaczem klakierem. Wszędzie go pełno i na wszystkim się zna.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #431 dnia: Listopada 03, 2016, 15:10:03 »
Dokładnie Kosi..
Dla mnie to zwykły karierowicz/celebryta, który odcina kupony od bycia "byłym dowódcą GROMu".

Wystarczy przeczytać kilka książek ze wspomnieniami byłych żołnierzy GROM, aby domyślić się, jakie mieli o nim zdanie.
I tak - trzeba to wyczytać między wierszami, bo ci żołnierze mają więcej taktu, niż ten generał z bożej łaski i nie piszą\mówią tego wprost.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #432 dnia: Listopada 03, 2016, 22:21:24 »
O polko (celowo z małej litery i bez stopnia) warto porozmawiać z aktualnymi i byłymi operatorami GROM'u. O ile będą chcieli o tym pacanie coś mówić...
(Znaleźć takich można np. podczas GROM Challenge - polecam!).
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #433 dnia: Listopada 04, 2016, 10:56:37 »
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #434 dnia: Listopada 04, 2016, 11:21:50 »
A jakie to ma znaczenie? Kowalski nie lubi Nowaka, a Nowak nie cierpi Kowalskiego, nie będziesz chyba weryfikował ich wypowiedzi bazując na tym kogo Ty z nich lubisz, a kogo nie cierpisz...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.