Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 160421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #525 dnia: Maja 26, 2017, 11:18:49 »
Osobiście wydaje mi się, że problem leży w nieuczciwości/skorumpowaniu analityków/doradców niższego szczebla. To oni wypracowują docelową koncepcję i podsuwają ministrowi. Ten ufając swojemu zespołowi - pcha sprawę dalej.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #527 dnia: Maja 28, 2017, 15:10:31 »
No to nasze nadzieje się równoważą. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #529 dnia: Maja 28, 2017, 17:40:07 »
Niech sobie hotel koło prokuratury wynajmą, bo będą tam częstym gościem

A przepraszam której? Bo zdaje się te śledztwa nie mają ze sobą wiele wspólnego. Poza tym kaliber też jakby inny, wszak niewyjaśniony przepływ gotówki przy sprzedaży towaru cywilnego firmie prywatnej to jakby nie to samo co wyciek informacji niejawnych w sprawie kontraktu wojskowego. Nie wspominając o tym że - co opisano niestety dopiero na końcu artykułu linkowanego  przez rutkov'a - "śledztwo w sprawie łapówek" wszczęto na podstawie raportów samego Airbusa...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #530 dnia: Maja 28, 2017, 22:08:27 »
Zara zara, Orzeł... zdajesz sobie sprawę z tego że "jak wygrajo" (w co wątpię), to z polskiej kieszeni trza będzie doić.
To nie jest kwestia nadziei. To trzeba przetrzepać towarzystwo co do joty. I to tych z linkowanego filmiku w pierwszej kolejności.

PS. Szkoda żę jedność i tożsamość narodowa w Naszym Biedym Kraju ma się tak członkowo. Jak żyć?

« Odpowiedź #531 dnia: Maja 29, 2017, 19:53:36 »
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #532 dnia: Maja 29, 2017, 21:03:18 »
Przepraszam bardzo, ale jak czytam artykuły pana Fiszera na temat lotnictwa śmigłowcowego to otwiera mi się noż w kieszeni. Już raz kiedyś napisał, że Caracal nie nadaje się do naszej armii, bo do środka nie mieści się ZUR 23.

Jak widać na załączonym obrazku to ustrojstwo zawsze było przenoszone na zewnątrz.

Nie przeczę, że można by zmodernizować nasze "siedemnastki", ale jak widzę ile armia płaci za niektóre rzeczy ciężkie pieniądze to kupno nowej maszyny jest niewiele droższe, a bardziej opłacalne.
Nie będę bardziej rozwijał tematu, bo do jutra bym pisał posta, ale na modernizację Mi-8 jest już za późno. A tak w ogóle to trzeba by najpierw zacząć od budowy hangarów na te zmodernizowane maszyny, bo jak pokazał przykład zmodernizowanego Sokoła do wariantu Głuszcza i zamontowaniu w nim zachodniej elektroniki dopóki stały na zewnątrz to prawie nie latały.

Lekka korekta, bo się post rozjechał. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2017, 21:36:59 wysłana przez KosiMazaki »

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #533 dnia: Maja 29, 2017, 21:07:59 »
Nowe pomysły, czy fantazje?
http://www.rp.pl/Opinie/305289944-Zmodernizujmy-smiglowce.html#ap-2

Czemu nie, jeśli chodzi o Mi-8/17 pod warunkiem, że nie obrośnie to "jakimś mchem" i cena nie będzie zbyt bliska ceny nowego śmigłowca. Jednakże znając nasze "warunki takich operacji" będzie to nieopłacalne bo po drodze ze sto firm będzie chciało zarobić na tej modernizacji.

Ot, Orzeł jak zawsze trafnie :D
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #534 dnia: Maja 29, 2017, 21:38:23 »
Modernizacja Mi-8 i podobnie Mi-24 nie ma już sensu: można wymienić silniki, przekładnie i elektronika ale stara zostanie skorupa, której resursy pozwolą latać jeszcze ze 2-3 lata, przy kosztach połowy nowego śmigła. To jak wymiana silnika w 30-letnim polonezie.

« Odpowiedź #535 dnia: Maja 29, 2017, 22:11:42 »
Przepraszam bardzo, ale jak czytam artykuły pana Fiszera na temat lotnictwa śmigłowcowego

Ten akurat artykuł jest autorstwa Macieja Fischera, nie mylić z Michałem Fiszerem z Lotnictwa/Nowej Techniki Wojskowej/Techniki Wojskowej Historia itp.

US Army jednym z największych użytkowników Mi-8/Mi-17 ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #536 dnia: Czerwca 10, 2017, 22:53:27 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #537 dnia: Czerwca 29, 2017, 12:23:32 »
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #538 dnia: Czerwca 29, 2017, 17:59:51 »
"Uwzględniono wynikającą z doświadczeń symetrycznego pola walki rezygnację z zakupów drogich śmigłowców wielozadaniowych na rzecz szturmowych dających nie tylko większą przeżywalność, ale także możliwość dynamicznego manewru ogniem..."
https://nowakonfederacja.pl/armia-nowego-wzoru-znakomity-poczatek/
Ogólnie to co mówi Bartosiak nastraja niepokojem, zwłaszcza rosyjska doktryna deeskalacyjnego użycia broni jądrowej.
http://www.defence24.pl/385890,rosyjska-doktryna-deeskalacji-kogo-moskwa-chce-zastraszyc-potencjalem-jadrowym
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #539 dnia: Czerwca 30, 2017, 14:42:47 »
Słowacy dostali nasze śmigłowce:
http://www.defence24.pl/619962,slowacja-otrzymala-black-hawki  ;) :evil:
Słowacja kupiła prawdziwe "BH", a nie naszą podróbę z Mielca, czyli S-70i.