Witajcie. Z okazji że jest to mój pierwszy post na tym forum krótko napiszę dlaczego tutaj się znalazłem. Także zawsze lubiłem (oczywiście wirtualnie) latać odrzutowcami (w realu bardzo chciałbym latać samolotami ale myślę że to jednak pozostanie tylko w sferze teoretycznej) czy było by to kieeedyś, kiedyś GTA SA czy teraz już od jakiegoś czasu Battlefield Play4Free, Battlefield 3. Mogę się pochwalić że w play4free dzięki odrzutowcom miałem najwyższe miejsca na serwerach

. Postanowiłem poszukać gier typowo z odrzutowcami i tak kupiłem HAWX 2 który jednak zdecydowanie nie przypadł do gustu. Po pewnej przerwie po nieudanym poszukiwaniu gry znów wróciłem do "koszenia" w battlefieldzie. Ale jest to dla mnie zdecydowanie (!) za mało i teraz ponownie wracam do tematu poszukiwania gier typowo "odrzutowcowych" i tak zacząłem szukać dobrych (o ile takie istnieją) symulatorów. Ciut poszperałem w temacie i natrafiłem m.in. na LockON oraz Falcona 4.0. Troszeczkę o symulatorach poczytałem i postanowiłem wybrać Falcona z BMS 4.32 z nadziejami na świetny symulator. Teraz zwracam się do Was z prośbą o pomoc aby rozpocząć przygodę z symulatorami lotniczymi

Więc poczyniłem pewne kroki i powiem co już zdziałałem:
- mam komputer, monitor, głośniki, słuchawki, mysz i klawiaturę (przynajmniej tyle na razie)
- mam już zainstalowanego Falcona 4.0 BMS 4.32 zupdatowanego patchami 1-6.
- mam nadzieję że mam talent do pilotowania samolotów który uda mi się głęboko i daleko rozwinąć (hehe

)
- zmieniłem sterowanie samego przechyłu w boki/góra, dół na strzałki i popatrzyłem jak regulować otwarcie przepustnicy (czyli na "=" "obroty" w górę a na "-" w dół), dzięki czemu jakiś tam lot "orientacyjny" odbyłem i porozglądałem się po kabinie odrzutowca.
To by było na tyle. Nie mam pojęcia do czego służą te wszystkie funkcje w samolocie, jak w ogóle nim sterować/cokolwiek nim zrobić. Jedyne co zrobiłem to to co wyżej napisałem a dalej nic nie kombinowałem w ustawieniach żeby nie pogrzebać zbyt wiele.
Pierwszą ważną rzeczą, wydaje
mi się być skonfigurowanie symulatora czyli parametry lotu, sterowania itp. (sami lepiej wiecie

) + oczywiście konfiguracja samych klawiszy. Dlatego prosiłbym o konkretną pomoc (może jakiś tutorial czy cuś?).
Druga rzecz to uczenie się powolutku co do czego w kokpicie służy także, a tu też może jakiś poradniczek/manual? No a później to już nauka dobrego latania oraz jeszcze później już konkretna nauka konkretnych taktyk, manewrów itp.
Latanie samolotem dość dobrze ogarniam w różnych grach także mam nadzieję że jakoś sobie poradzę w czymś zdecydowanie poważniejszym. Ale najpierw muszę od czegoś zacząć więc co na początek? Liczę że coś ciekawego mi napiszecie, podeślecie jakieś ciekawe linki z poradnikami itp albo coś w ten deseń abym mógł dobrze "wystartować"