Autor Wątek: Rozpoczęcie przygody z symulatorami - potrzebna pomoc :)  (Przeczytany 2838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozpoczęcie przygody z symulatorami - potrzebna pomoc :)
« dnia: Września 11, 2013, 21:55:22 »
Witajcie. Z okazji że jest to mój pierwszy post na tym forum krótko napiszę dlaczego tutaj się znalazłem. Także zawsze lubiłem (oczywiście wirtualnie) latać odrzutowcami (w realu bardzo chciałbym latać samolotami ale myślę że to jednak pozostanie tylko w sferze teoretycznej) czy było by to kieeedyś,  kiedyś GTA SA czy teraz już od jakiegoś czasu Battlefield Play4Free, Battlefield 3. Mogę się pochwalić że w play4free dzięki odrzutowcom miałem najwyższe miejsca na serwerach ;). Postanowiłem poszukać gier typowo z odrzutowcami i tak kupiłem HAWX 2 który jednak zdecydowanie nie przypadł do gustu. Po pewnej przerwie po nieudanym poszukiwaniu gry znów wróciłem do "koszenia" w battlefieldzie. Ale jest to dla mnie zdecydowanie (!) za mało i teraz ponownie wracam do tematu poszukiwania gier typowo "odrzutowcowych" i tak zacząłem szukać dobrych (o ile takie istnieją) symulatorów. Ciut poszperałem w temacie i natrafiłem m.in. na LockON oraz Falcona 4.0. Troszeczkę o symulatorach poczytałem i postanowiłem wybrać Falcona z BMS 4.32 z nadziejami na świetny symulator. Teraz zwracam się do Was z prośbą o pomoc aby rozpocząć przygodę z symulatorami lotniczymi :)

Więc poczyniłem pewne kroki i powiem co już zdziałałem:
- mam komputer, monitor, głośniki, słuchawki, mysz i klawiaturę (przynajmniej tyle na razie)
- mam już zainstalowanego Falcona 4.0 BMS 4.32 zupdatowanego patchami 1-6.
- mam nadzieję że mam talent do pilotowania samolotów który uda mi się głęboko i daleko rozwinąć (hehe ;) )
- zmieniłem sterowanie samego przechyłu w boki/góra, dół na strzałki i popatrzyłem jak regulować otwarcie przepustnicy (czyli na "=" "obroty" w górę a na "-" w dół), dzięki czemu jakiś tam lot "orientacyjny" odbyłem i porozglądałem się po kabinie odrzutowca.

To by było na tyle. Nie mam pojęcia do czego służą te wszystkie funkcje w samolocie, jak w ogóle nim sterować/cokolwiek nim zrobić. Jedyne co zrobiłem to to co wyżej napisałem a dalej nic nie kombinowałem w ustawieniach żeby nie pogrzebać zbyt wiele.

Pierwszą ważną rzeczą, wydaje mi się być skonfigurowanie symulatora czyli parametry lotu, sterowania itp. (sami lepiej wiecie :) ) + oczywiście konfiguracja samych klawiszy. Dlatego prosiłbym o konkretną pomoc (może jakiś tutorial czy cuś?).
Druga rzecz to uczenie się powolutku co do czego w kokpicie służy także, a tu też może jakiś poradniczek/manual? No a później to już nauka dobrego latania oraz jeszcze później już konkretna nauka konkretnych taktyk, manewrów itp.

Latanie samolotem dość dobrze ogarniam w różnych grach także mam nadzieję że jakoś sobie poradzę w czymś zdecydowanie poważniejszym. Ale najpierw muszę od czegoś zacząć więc co na początek? Liczę że coś ciekawego mi napiszecie, podeślecie jakieś ciekawe linki z poradnikami itp albo coś w ten deseń abym mógł dobrze "wystartować" :)

Odp: Rozpoczęcie przygody z symulatorami - potrzebna pomoc :)
« Odpowiedź #1 dnia: Września 11, 2013, 22:18:53 »
Po pierwsze.
To konieczny jest joystick. bez niego nawet nie podchodź. Jedną z pierwszych czynności jest też ustawienie realizmu na maxa. Bez tego lepiej wróć do Battlefield Play4Free czy jak bu tam...

Po drugie.
W katalogu z grą masz w formacie PDF manuale. Są po angielsku i raczej nikt ich Ci nie przetłumaczy. Znajdziesz tam opisy większości systemów, ich działanie i obsługę. Warto wesprzeć to szukaniem sobie wiadomości za pomocą googla. W sumie jest tego sporo, ale to niestety tylko początek.

Po trzecie.
Na forum BMS oraz tutaj,  znajdziesz linki do innych manuali, niektóre są dość szczegółowe i są już opcją raczej zaawansowaną.

Po czwarte.
Jeżeli o coś będziesz pytał, to staraj się najpierw jednak znaleźć to w dostępnej dokumentacji (poruszone w pkt 2 i 3) i pytaj wtedy o jakieś niejasności i wątpliwości. Zadawanie pytań ogólnych zostanie raczej pominięte milczeniem. W przypływie nastroju ktoś poda Ci stronę w dokumentacji.

Po piąte.
Przejrzyj działy "pomoc dla początkujących". Sporo tam informacji.

To nie jest tak, że nikt Ci nie pomoże, wręcz przeciwnie. Ale samej podstawowej dokumentacji jest z 1000 stron (jak nie więcej) i nikt Ci nie będzie tego opisywał. Po prostu weź się do roboty i przerabiaj to po kawałku. A przy okazji, latanie w Falcon BMS jest nieziemsko proste. Ten samolot lata sam i w zasadzie wystarczy joystickiem wskazać tylko gdzie ma lecieć (zaleta FBW). Problemem jest takie wykorzystanie (obsługa) wszystkich tych systemów wspomagających zabijanie, abyś wykonał misję, wrócił do domu, a twoi wrogowie nie.

I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #2 dnia: Września 11, 2013, 23:30:32 »
W BMS w menu głównym wchodzisz do "tactical engagement", tam masz najróżniejsze misje treningowe. Po wyborze misji, musisz zaznaczyć opcję "enable training script" ( na dolnym pasku), wtedy wirtualny instruktor będzie ci mówił ( w forme tekstowej) co masz robić, przy okazji wyjaśniając do czego służą dane przyrządy. Na początek oczywiście nauczyć się "ramp startu".

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Września 12, 2013, 17:09:59 »
A jeśli chcesz zacząć przygodę z Falconem od zupełnych podstaw to proponowałbym nawet sięgnąć do oryginalnego manuala Falcona 4.0 i przerobienia wysztkich opisanych tam misji treningowych, które da radę przejść także w BMSie (dotyczących pilotowania i podstawowych systemów, bo obsługa uzbrojenia nieco się na przestrzeni lat pozmieniała w kierunku bliżej realizmu).

Oskryptowane misje treningowe są też fajne, ale bez podglądu do manuala też mogą być problemem. Jak już opanujesz start, lądowanie, podstawowy pilotaż, to warto także przejrzeć filmy instruktażowe z YouTuba (zwłaszcza niejakiego Tanita)

Mam nadzieję, że Cię Falcon wciągnie, ale musisz wiedzieć, że czeka Cię sporo pracy ;)
Joy (najlepiej z oddzielną przeustnicą (tzw.HOTAS) ) to podstawa. Próby latania na klawie odbiorą Ci jakieś 60% przyjemności.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Września 13, 2013, 12:45:19 »
Piszesz, że dużo grałeś w BF3 odrzutowcami, a więc:

-W BF3 możesz zahaczyć skrzydłem o antenę i dalej lecisz, a w falconie spadasz jak kamień.
-W BF3 możesz zniszczyć czołg podstawowy z działka 20mm, tutaj nie.
-W BF3 masz ostrzeganie przed pociskami naprowadzanymi na podczerwień, w falconie tego nie ma, chociaż w rzeczywistym F-16 chyba jest (nazywa się to MWS).
-W BF3 możesz strzelać z broni małokalibrowej (5.56, 7.62) w silnik i dziad dalej leci, a tutaj jeden strzał w turbinę i musisz się katapultować.

Czyli 100% swojej wiedzy i umiejętności nabytych w BF3 możesz wyrzucić do kosza, i do tego zmierzam :)

A jeśli o klawiaturę chodzi, to lądowania są tragedią jak się na klawiaturze lata, przyciski też nie są pod ręką, ale na początek może być i klawiatura. Warto na początku spróbować czym to się je i jak Ci będzie pasować to kupić joystick. No i zapomnij o lądowaniach jeśli wybierzesz klawiaturę.