Autor Wątek: Jak ustawić płynne rozglądanie oraz płynny zoom wewnątrz kabiny ?  (Przeczytany 2712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam

Właśnie przyglądam się  Falconowi BMS i natrafiam na problemy jakich nie miałem w LOMAC a które dotyczą
właśnie spraw wymienionych w tytule mojego postu.
Posiadam sprzęt Saitek X52 i ustawiałem opcję zoom pod suwakiem i rzeczywiście działa tyle że w widoku z zewnątrz.
Proszę o poradę w tej sprawie i z góry dziękuję.

Ach, i jeszcze coś mi się przypomniało ale może już nie będę zakładał nowego wątku.
Otóż zauważyłem że powierzchnie sterowe w samolocie nie poruszają się ale mimo to reaguje on na ruchy dżoja, to samo dzieje się z przednim kołem ale tutaj skręcanie, przynajmniej przy końcu dobiegu jest niemożliwe.
Być może to problemy z hydrauliką ale wtedy samolot nie reagowałby.
Proszę uprzejmie także o poradę w tej sprawie.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Jak ustawić płynne rozglądanie oraz płynny zoom wewnątrz kabiny ?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2013, 00:14:20 »
Powierzchnie sterowe powinny się poruszać, przynajmniej u mnie to widać :)
Co do skręcania przy małych prędkościach.. Zanim ktoś Cię odeśle do manuala :)

Nose Wheel Steering (NWS) uruchamiany kombinacją Shift+/   (+ kilka innych funkcji tego "klawisza" w zależności od aktualnej konfiguracji awioniki/stanu samolotu) - sterowanie przednim podwoziem klawiszami < i > lub orczykiem.
Przy większych prędkościach samolot skręca dzięki oporom generowanym przez ster kierunku (rudder).
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #2 dnia: Września 13, 2013, 07:50:42 »
Jeśli chodzi o rozglądanie się i płynne przybliżanie- w Falconie masz 2 tryby wyświetlania kokpitu.
W starym F4 pod 2 był kokpit 2D, a pod 3 był kokpit 3D. W BMS pod 2 i pod 3 są kokpity 3D, różni je sposób rozglądania się. Pod 2 jest skokowo,  a pod 3 jest to płynne. Podobnie ze zbliżaniem. Pod 2 nie da się, pod 3 jest to płynne.

« Odpowiedź #3 dnia: Września 13, 2013, 23:59:09 »
Dzięki za te porady, już pozbyłem się problemu z nieruchomymi sterami oraz kołem przednim i przyznaję że powód był, jak dla mnie dość dziwny.
Co do płynnego rozglądania i przybliżania widoku w kabinie to poradziłem sobie tylko z przybliżaniem natomiast nie mogę sprawić aby którykolwiek z hatów działał pod kokpitem 3d (klawisz 3), zauważyłem że przy pomocy jednego z nich poruszam znacznikiem na MFD.
Dziękuję też tym, którzy zdołali się powstrzymać przed odesłaniem mnie do manuala   ;)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2013, 07:54:16 »
[...]nie mogę sprawić aby którykolwiek z hatów działał pod kokpitem 3d (klawisz 3), zauważyłem że przy pomocy jednego z nich poruszam znacznikiem na MFD.

Kwestia ustawień joya (profil? jaki joy?) i/lub setupu w BMSie. Jak wejdziesz w "Controls" to możesz wciskać klawisze na joyu, a pod tabelką z przypisanymi klawiszami pojawi Ci się opis funkcji, którą danym klawiszem wywołujesz.
UWAGA! W BMSie nie zaleca się zmieniania domyślnie przypisanych klawiszy poprzez Setup-Controls (w tej tabelce). Lepiej stworzyć własny plik *.key (np. przerabiając oryginał i zapisując pod inną nazwą), ale to może być trochę za trudne na początku. Joy może także obsługiwać klawiszologię BMS-a jako "sygnały" DirectX (nie wiem jak fachowo to określić) bez tworzenia profilu. Być może tu u Ciebie leży problem, że żaden HAT joya nie jest przypisany jako domyślne klawisze DX BMS do obsługi POV (rozglądania się).

Dziękuję też tym, którzy zdołali się powstrzymać przed odesłaniem mnie do manuala   ;)

Spoko, spoko.. prędzej czy później zadasz pytanie, przy którym ktoś nie wytrzyma, bo odpowiedź na nie będzie na pierwszych 20 stronach manulala wypisana tłustym drukiem :D ;)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #5 dnia: Września 14, 2013, 13:49:30 »
Jak ktoś już wspomniał na tym forum ,,jestem za stary na takie gry'' .
Jak dla mnie jest całkowicie nieprzyjazna w kwestii klawiszologji.
Wspomnę tylko że używam Saiteka X52 i że hat działa skokowo pod klawiszem 2 ale pod 3 już nie i to mnie dziwi.
Zajrzałem do manuala ale nic mi to nie dało, jakoś tego nie łapię.

« Odpowiedź #6 dnia: Września 14, 2013, 13:59:21 »
Jak latałem na X52 to rozglądałem się myszką w 3d, ale hat też działał (ten na lewo od "fire"). Działał sam z siebie więc i u Ciebie powinien.
To może być kwestia ustawień dla freetraka/trackIR. Poeksperymentuj  z tymi ustawieniami.
Bez freetraka/trackIR lepiej chyba latać w 2D.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can