[...]nie mogę sprawić aby którykolwiek z hatów działał pod kokpitem 3d (klawisz 3), zauważyłem że przy pomocy jednego z nich poruszam znacznikiem na MFD.
Kwestia ustawień joya (profil? jaki joy?) i/lub setupu w BMSie. Jak wejdziesz w "Controls" to możesz wciskać klawisze na joyu, a pod tabelką z przypisanymi klawiszami pojawi Ci się opis funkcji, którą danym klawiszem wywołujesz.
UWAGA! W BMSie nie zaleca się zmieniania domyślnie przypisanych klawiszy poprzez Setup-Controls (w tej tabelce). Lepiej stworzyć własny plik *.key (np. przerabiając oryginał i zapisując pod inną nazwą), ale to może być trochę za trudne na początku. Joy może także obsługiwać klawiszologię BMS-a jako "sygnały" DirectX (nie wiem jak fachowo to określić) bez tworzenia profilu. Być może tu u Ciebie leży problem, że żaden HAT joya nie jest przypisany jako domyślne klawisze DX BMS do obsługi POV (rozglądania się).
Dziękuję też tym, którzy zdołali się powstrzymać przed odesłaniem mnie do manuala 
Spoko, spoko.. prędzej czy później zadasz pytanie, przy którym ktoś nie wytrzyma, bo odpowiedź na nie będzie na pierwszych 20 stronach manulala wypisana tłustym drukiem