Autor Wątek: JTAC problem z odebraniem wiadomości  (Przeczytany 14256 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
Odp: JTAC problem z odebraniem wiadomości
« Odpowiedź #15 dnia: Września 19, 2013, 17:11:53 »
Komendy pod F10 nie są przypsane do konkretnego radia, wybierasz dowolne radio, albo nawet interkom klaiwszem \.
Niestety zgrać się nie da z innym flightem.
Polecenia możesz wydawać tylko swojemu flightowi. Zawsze jednak możesz widzieć inne flighty poprzez datalink (jeśli dana maszyna ma EPLRS), to może Ci się przydać. Widzisz też SPI danych maszyn, więc wiesz jaki cel atakują, to też może być pomocne.

Ponoć jak masz CA to możesz koordynować lotnictwo AI (tzn. wyznaczać im trasę oraz cele), jednak nie wiem czy ta informacja jest prawdziwa i nie wiem czy to działa w kampani.

« Odpowiedź #16 dnia: Marca 23, 2016, 21:24:52 »
Jak wyszukać cel? Np taka wyrzutnia SAM. Jak ją wyszukać za pomocą JTAC? Jak zrobić taką misję w edytorze? Ktoś opisze krok po kroku?

« Odpowiedź #17 dnia: Marca 23, 2016, 21:51:24 »
JTAC daje ci koordynaty (współrzędne geograficzne), po wbiciu ich w CDU i poprawnym jego ustawieniu, TGP sam ci się skieruje na cel. JTAC to coś jak obserwatorzy, ludzie, samoloty, pojazdy, śmigłowce połączone jednym systemem. Podają ci namiar na cel, lecz nie namierzają celu którego ty właśnie szukasz.
https://www.youtube.com/watch?v=-w1_lMzybXQ
Co do szukania samodzielnego celu, no tu gorzej. A-10 to samolot wsparcia, zatem dostaje z zasady koordynaty od JTAC, lub też przed misją, jako jej cel. Oczywiście można sobie przesyłać lokalizację celów. Twój skrzydłowy, który zazwyczaj jest "debilem", to jednak ma sokoli wzrok, on widzi wszystkie cele, lecz niekoniecznie zaznacza je na mapie he he he. Co do sam-ów, hmmmmm  tu sprawa wygląda tak, że jak lecisz sam, to ostrzeże cię przed nim RWR, poznasz jego kierunek względem ciebie ale nie dokładna lokalizację. Mając wiedzę, co to za sam, wiesz jaki ma zasięg rażenia. Wzbijasz się powyżej zasięgu i cierpliwie szukasz za pomocą TGP. Inną metodą jest zbliżenie się, aż zostanie do ciebie odpalona rakieta, i tu twój sokoli wzrok i pamięć się liczy. Zobaczysz, zapamiętasz, uciekasz, wracasz i rozwalasz. Pamiętaj by być na skraju zasięgu, tak by łatwo uciec, zwłaszcza na płaskim terenie, w górach jest łatwiej, możesz się chować za nimi. Systemy takie jak Neva czy Kub jeszcze da się rozwalić, ale jest to dość ryzykowne, co do Buk czy S-300- raczej bym się nie zbliżał.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 23, 2016, 22:44:58 »
Mnie się wydaje, że jawor chciałby stworzyć misję i pyta w jaki sposób FAC/JTAC wyszukuje cele, ale mogę się mylić. Nigdy tym się nie bawiłem, jednak znalazłem pomocne linki. Sporo do tłumaczenia...

Wiki ED:
http://en.wiki.eagle.ru/wiki/Mission_Editor:_JTAC_(Joint_Terminal_Attack_Controller)
Jeśli bezpośredni link nie chwyta, to kliknij tam "wyszukać ten tytuł" i kliknij pierwszą pozycję, która się wyświetli.

Tu jest temat o tym na forum ED:
http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=91595

A propos - do S-300 na pewno się nie zbliżaj (chyba, że do niej podkołujesz ;)).

« Odpowiedź #19 dnia: Marca 23, 2016, 23:02:24 »
No za robienie misji jeszcze się nie zabierałem, wpierw jeszcze poćwiczę he he he. Szkoda Poko, że nie latasz na multi, lub ja nie wiem gdzie i kiedy, bo chętnie bym się pouczył od  doświadczonego pilota .
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #20 dnia: Marca 23, 2016, 23:30:03 »
dobrze , udało się. Mam namiar podany przez JTAC wpisany do CDU i widzę go na TAD. Jak mam go wybrać na TAD?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 23, 2016, 23:33:02 »
Szkoda Poko, że nie latasz na multi, lub ja nie wiem gdzie i kiedy, bo chętnie bym się pouczył od  doświadczonego pilota.

Nie latam w DCS w ogóle od paru lat :). Coś tam jednak zapamiętałem. Wrócę jak zrobią radio w MP i Horneta. Póki co bardziej podchodzi mi BMS i jego wielkie kampanie Force vs Force w multi na Falcon-Online - jest pot, stres, łzy i nie znajdziesz tam ani jednej osoby, która wystartuje ci z drogi do kołowania, ani nie wyląduje na pasie bez wcześniejszego zakomunikowania o takim zamiarze na odpowiedniej częstotliwości wieży z bezbłędnym brevity. Gorsza grafika, ale to jest w ogóle nie istotne - super model lotu, klimat, dynamiczna kampania, każdy block F-16 różni się między sobą, świetnie wymodelowane rakiety A-A, a jeśli w kampanii jest FAC to żywy i prawdziwy (w sensie zawodowy/certyfikowany). Sorry za off-top.

« Odpowiedź #22 dnia: Marca 26, 2016, 21:24:24 »
I masz 100% racji. Jedyna rzecz , której dla mnie brakuje BMS to triggery w edytorze... i nawet nie spojrzałbym na inny symulator.

« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 04, 2016, 22:20:13 »
Bez problemu przypisuje w edytorze funkcję FAC pojazdom naziemnym, ale chciałbym to zrobić też dla latających- jakaś pomoc?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 05, 2016, 08:36:29 »
Predator UAV
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2016, 09:03:00 wysłana przez KosiMazaki »

Poko

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 05, 2016, 09:43:48 »
Rozwijając poprzedni post – musisz wybrać MQ-1 Predator UCAV, któremu możesz przypisać funkcję FAC.

« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 06, 2016, 13:21:01 »
Mam wersję 1.5
Nie ma w opcjach przypisania FAC do Predatora. Źle szukam?

« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 06, 2016, 13:40:19 »
AFAC - i działa! :)

« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 06, 2016, 14:10:19 »
Bardzo fajnie działa też jako AFAC AH64D.
Jak ustawić w edytorze, żeby po wykryciu celu mój AH64 nie tracił z nim kontaktu , a po zniszczeniu celu prze zemnie wrócił do normalnej trasy?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 06, 2016, 14:25:43 »
A no tak – Airborne Forward Air Controller, a nie samo FAC. Drobna różnica.