Przypadkiem natknąłem się na taki wątek na oficjalnym forum BOS:
http://forum.il2sturmovik.com/topic/1450-lagg-3-series-66-really-useful-designation/Temat mnie zaciekawił, bo nigdy nie grzebałem się zbytnio w Radzieckich myśliwcach, zwłaszcza tych mających opinię latającyh trumien tu i ówdzie.
W skrócie, autor posta pisze, że seria 66 to wersja samolotu, która była wyposażona w lżejszą kontrukcję i lepszy silnik - ogólnie ta najlepsza i już dobrze działająca. Tutaj pojawia się jednak ale, bo jak sam autor donosi - "seria" znaczyła tyle co partia 100 kolejnych smolotów zjeżdżających z linii produkcyjnej. Ale też przez "serię" rozumiano wszystkie samoloty wyprodukowane po wprowadzeniu do konstrukcji jakichś znaczących zmian.
No i teraz kolejny problem: podążając trybem myślenia autora posta, skoro wyprodukowano jakieś 6,5K ŁaGGów 3, to oznaczałoby to, że seria 66 (jakby nie patrzeć najpopularniejsza na internetach, jeśli wierzyć podpisom zdjęć), to były ostatnie sztuki tego samolotu. Najlepszy model i od razu zarzucili produkcję?
Nie posiadam żadnej fachowej literatury na ten temat, więc pomyślałem, że zapytam tutaj. Jak rozumiem Rosjanie mięli bałagan w produkcji, nazewnictwie, ale może ktoś dysponuje jakimiś informacji na ten temat?