Wydaje mi się że klawiatura byłaby najbardziej naturalna. Tylko czy w tym wypadku da się symulować prędkość poruszania? Co do symulacji joysticka i jego osi to potrzebował bym dwie: przód-tył (Y) i oś skrętna (Z) bo oś prawo-lewo (X) jest nienaturalna w poruszaniu się wózkiem. Mam jeszcze takie przemyślenia. Czy nie będzie problemu z przypisaniem np ruchu do przodu, tyłu (podobna sytuacja będzie z obrotem w miejscu) z pomocą impulsatorów. Bo za ten ruch, w ich wypadku będzie odpowiadał obrót obu w tym samym kierunku z jednakową prędkością, tymczasem w klawiaturze, czy joysticku jest jeden klawisz, potencjometr. Czy nie będzie tu "zgrzytu, problemu"?
Co do samej mechaniki, to widzę to jako cztery rolki najazdowe, po dwie na każde koło (jak na stacji diagnostycznej tylko odpowiednio mniejsze). Docisk byłby siłami grawitacji a impulsatory zamocowane bezpośrednio do rolek.
Ale najpierw wypada zbudować jakieś proste urządzenie bez całej tej mechaniki. Tak żeby sprawdzić czy będzie to prawidłowo działać

.
Czyli jak Damos zamawiać DMKeys i szukać jakichś zdemolowanych myszy?

Bip3r tak brat porusz się wózkiem o napędzie mięśniowym. Co do pada w większej skali jest to jakiś pomysł, może go też zrealizuję. Dzięki za pomysł. A co do zawieszania wózka, to chcę żeby to było coś "najazdowego", takie rolki na stacji diagnostycznej

.