Autor Wątek: Pomoc dla początkujących.  (Przeczytany 78586 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących.
« Odpowiedź #60 dnia: Września 01, 2015, 13:16:03 »
Mam pytanie odnośnie wydajności BOSa. Pamiętam, że kiedy grałem w to pół roku temu (albo i wcześniej) to gra chodziła płynnie na ustawieniach ultra. Teraz nawet na LOW nie mam 60 klatek! Coś namieszali w silniku graficznym czy ta gra się nie lubi z Windows10? To w sumie jedyna zmiana w moim kompie od ponad roku.

« Odpowiedź #61 dnia: Września 03, 2015, 16:16:42 »
Pytanie dotyczy  poziomu trudności Expert.

1. Czy w kampanii dla "single player" występuje coś takiego jak wykonywanie misji w
roli skrzydłowego  w formacji. Tak żeby lecieć za kimś do celu itp.
W tej chwili zawsze występuje w roli prowadzącego a skrzydłowi gdzieś się "rozlatują" po Stalingradzie i na rozkazy reagują jak chcą.
Czy w BOS zawsze występuję jako prowadzący formacje?

W IL 1946 było coś takiego jak  stopnie wojskowe, awansowanie w miarę postępu kampanii
 i należne temu miejsce w formacji.

2. Czy mogę powtórzyć misję w kampanii jeżeli np zestrzelili mnie za pierwszym razem, a misja
mi się spodobała i chciałbym polecieć jeszcze raz?
Czy w tej kampanii chodzi tylko o  "randomowe zbieractwo xp"?

« Odpowiedź #62 dnia: Września 03, 2015, 19:18:46 »
Ad. 1 - Raczej nie, ale nie upieram się bo w kampanii rozegrałem całe 3 misje.
Ad. 2 - Teoretycznie tak, ale trzeba się naklikać. Niedawno przy testowaniu wydajności BOSa kilkanaście razy zaczynałem misje w kampanii i zauważyłem że powtarzają się co 5-6 misji. Zakładam, że na serwerze jest wygenerowanych kilka, kilkanaście misji w danym okresie czasu i każdy gracz losuje z tej puli.

Odpowiedź na ostatnie pytanie jest niestety twierdząca.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 05, 2015, 19:46:48 »
Miał ktoś tak, że odpala dowolną misję, quick czy też osobno, albo z kampanii, i gra zawiesza się, a raczej wali messagebox'ami pod spodem, że brakuje mu plików Luascripts/WordObjects/fixcamera/*.txt, gdzie * to nazwa samolotu? Duże misje, dużo messageboxów, quick dogfight na dwie maszyny to oczywiście 2 messagebox'y. I rzeczywiście - nie ma plików dla samolotów, za to jest mnóstwo dla pojazdów naziemnych.

Masakra. Chciałem jeszcze raz sprawdzić jak to się lata nie nad solniczką...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 06, 2015, 07:34:39 »
Odpalałem w dniu premiery nowych map,  Quick na mapie Stalingrad i Lapino Summer/Autumn
i nie zauważyłem że wywala massageboxy.

Mam za to duży spadek FPS kiedy AI znajduje się w polu widzenia na ustawieniach LOW spadają z 60 do 30/40
(szczególnie kiedy AI stoi na płycie lotniska) Zapewne dlatego że kolizje przelicza CPU (problem występuje nawet przy 640x480 w trybie full i window).

« Odpowiedź #65 dnia: Listopada 06, 2015, 08:46:04 »
Miał ktoś tak, że odpala dowolną misję, quick czy też osobno, albo z kampanii, i gra zawiesza się, a raczej wali messagebox'ami pod spodem, że brakuje mu plików Luascripts/WordObjects/fixcamera/*.txt, gdzie * to nazwa samolotu? Duże misje, dużo messageboxów, quick dogfight na dwie maszyny to oczywiście 2 messagebox'y. I rzeczywiście - nie ma plików dla samolotów, za to jest mnóstwo dla pojazdów naziemnych.

Masakra. Chciałem jeszcze raz sprawdzić jak to się lata nie nad solniczką...

Masz chyba uszkodzoną instalację gry. Nie zauważyłem u siebie takich problemów, a dodatkowo wzmiankowane przez Ciebie pliki są w odpowiednich katalogach.
Inna sprawa, że niezimowe mapy mają większe wymagania sprzętowe - może związane także z ciekami wodnymi oraz trawą.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 06, 2015, 18:46:46 »
Nowa instalka, porównanie zawartości - katalog Planes nie miał żadnego z plików txt. Pliki wróciły i nie ma problemu, choć to niepokojące. Ciekawe,  czy mam winić SSD, system, czy BoS'a. Najlepsza jest ostatnia opcja...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Listopada 12, 2015, 19:48:33 »
Tak z ciekawości odkurzyłem mojego BoSa i po odpaleniu małe rozczarowanie: o tej godzinie liczba graczy przekracza ledwo setkę? Czy po prostu ma coś nie tak z grą? Albo inna gra (sim) jest teraz na topie? Pytam bo nie wiem czy rozglądać się za nowym joystickiem.

« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 29, 2015, 13:29:37 »
Tak z ciekawości odkurzyłem mojego BoSa i po odpaleniu małe rozczarowanie: o tej godzinie liczba graczy przekracza ledwo setkę? Czy po prostu ma coś nie tak z grą? Albo inna gra (sim) jest teraz na topie? Pytam bo nie wiem czy rozglądać się za nowym joystickiem.

Zastanów się czy akurat sim w który chcesz polatać, musi być akurat tym"na topie", czy ważne są inne jego zalety.BoS ma przynajmniej dwa serwery gdzie można się dobrze zabawić.
   Ogólnie żaden z lotniczych simów nie ma już takiej obsady jak niegdyś  Iłek.

« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 28, 2016, 16:30:19 »
Dawno nie odpalałem tego sima, a teraz po zmianie karty chciałem sprawdzić jak to działa. Problem mam w tym, że nie chce się uruchomić pisze: #10005: Zaktualizuj grę, dostępna jest nowa wersja. Aktualizacja zawsze odbywała się automatycznie. Jak pobrać tą aktualizację?
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 28, 2016, 17:38:05 »
Chyba mieli jakąś przerwę. Teraz się zaktualizowało i gra działa.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 05, 2016, 00:50:58 »
Chcialbym sie zayptac czy warto zakupic BOS I BOM.Jak z serwerami itp.?
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 17, 2016, 22:56:52 »
Pytania:
- jak przesunąć, zmniejszyć lub wyłączyć czat w grze ?
- jak wyłączyć dźwięki pojawiających się odpowiedzi na tym ku##$%% czacie ?
- czy można w jakiś magiczny sposób wyłączyć refleksy na szybie ?

Ramm. 
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 18, 2016, 08:25:55 »
Samego chata zdaje się nie wyłączysz, ale możesz wyłączyć wszystkie powiadomienia równocześnie ("H"), tych refleksów nie da się.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #74 dnia: Maja 15, 2016, 12:53:12 »
Można wyłączyć to "beep" przy pojawiającym się czacie wyłączając w opcjach "interface sound".

Pytanie odnośnie grafiki.
Ustawienia "ultra", landscape na 4x - i nadal przy dużym przybliżeniu "dorysowuje" mi drzewa czy budynki jak się do nich zbliżam. Trochę to denerwuje, bo przed "dorysowaniem" w tym miejscu gdzie powinno to rzeczone drzewo lub budynek jest taka "mgła" nad ziemią. Strasznie przeszkadza mi to w nawigacji na serwerach FR, bo do końca nie wiem czy lecę w dobrym kierunku jeżeli chodzi o lotnisko.
Ta "mgła" w przeciągu sekundy może się zmienić w drzewo lub budynek lotniska.
Można to jakoś obejść lub inaczej rozwiązać problem ?

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "