Autor Wątek: Pomoc dla początkujących.  (Przeczytany 78620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Pomoc dla początkujących.
« Odpowiedź #210 dnia: Lutego 21, 2018, 21:43:38 »
Zoom - twój paten świetnie działa... ale na poziomie ustawień Iła. Rzeczywiście ustawienie na środek, a potem max-min daje przypisuje do np. osi Z, a ustawienie na środek a potem min-max ustawia oś -Z. tylko, że tak się dzieje tylko w popup'ie do wybierania - w samej tabeli przypisań już oba mapowania Z oraz -Z są zapamiętywane jako Z, a w samej grze też się tak samo zachowują.

Ewidentnie mają błąd w grze.

Za to dobra wiadomość - Autohotkey ogarnie wszystko, bo z x52 nie potrafi rozpoznać tylko poziomego pokrętełka na przepustnicy. No to czas napisać nowy skrypt. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #211 dnia: Marca 07, 2018, 21:11:58 »
Ogarnąłem te cholerne przełączniki do oleju, wody i manualnego skoku, ale nikt mi nie wmówi, że to normalne, że one nie są wszystkie możliwe do ogarnięcia po prostu na osiach wprost z gry, nikt mi nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne. :P
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #212 dnia: Marca 08, 2018, 06:59:14 »
Nie zauważyłem, żeby coś nie działało jak należy (poza brakiem osi dla trymera - to jest przegięcie). Tylko, że w niektórych samolotach nie było płynnej regulacji tych parametrów, tylko przełączniki i to jest jakoś tam symulowane właśnie przez brak mapowania osi. Przykładem są chłodnice w BF-110 albo manualny skok śmigieł.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #213 dnia: Marca 08, 2018, 09:46:57 »
Właśnie tak to jest... Nie ma co robić dalej off-topa, więc drodzy początkujący - jak sobie zamapujecie np. chłodnicę na osi, to w BF-110 dodajcie mapowanie na przyciskach tejże, bo oś nie działa (choćby jako wajcha, daję maks w górę to jakby przełącznik więcej, maks w dół - przełącznik mniej). I tyle.

Za to 110 pięknie lata, polecam każdemu. Warto.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #214 dnia: Marca 19, 2018, 18:06:54 »
To ja mem też jedno pytanie. Jaką najlepiej przyjąć strategię w momencie gdy lecimy eskadrą Ił'ów 2 (bez tylnych strzelców), bez osłony myśliwców? Trafiamy na wrogie myśliwce na trasie przelotu lub bezpośrednio nad celem.  Co dalej... na mój gust to sytuacja jest beznadziejna?
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #215 dnia: Marca 19, 2018, 18:19:57 »
Ale w rzeczywistości tak właśnie było. Najczęściej nie wracali, ale kto by się tam wtedy przejmował. Posyłali następnych. Zresztą dlatego nieco później zaczęli produkować Iły ze stanowiskiem tylnego strzelca.

« Odpowiedź #216 dnia: Marca 19, 2018, 19:01:02 »
Oki, kumam. Karabiny jednak na dziobie jakieś są. Pewnie też była jakaś taktyka ich wykorzystania 😉

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #217 dnia: Marca 19, 2018, 21:29:21 »
To ja mem też jedno pytanie. Jaką najlepiej przyjąć strategię w momencie gdy lecimy eskadrą Ił'ów 2 (bez tylnych strzelców), bez osłony myśliwców? Trafiamy na wrogie myśliwce na trasie przelotu lub bezpośrednio nad celem.  Co dalej... na mój gust to sytuacja jest beznadziejna?

1. Wypuszczamy klapy.
2. Wchodzimy w walkę kołową z myśliwcami. Szczególnie mile widziane są manewry typu jojo.
3. Zestrzeliwujemy myśliwce - używając tylko i wyłącznie km'ów. Nie odrzucamy uzbrojenia podwieszanego !!
4. Zestrzeliwywanie najlepiej udaje się w sytuacji kiedy myśliwiec Cię minął na prędkości i nabiera wysokości. Czekasz 30 sekund, a pomyśli że jesteś za daleko i wtedy kiedy wyprostuje lot - otwierasz ogień.
5. Chowamy klapy.
6. Za pomocą posiadanych bomb, rakiet i działek niszczymy wrogie czołgi/pojazdy/artylerię * (*-niepotrzebne skreślić)
7. Wracamy do bazy.

Tak to wygląda online. Szczególnie jak te myśliwce to E7, F2 lub Mc202 (na większości serwerów mają zablokowane 20mm pody).
Większy problem jest jak przylecą F4 lub G2 z podami (ale jak zauważyłem mało kto lata w tych konfiguracjach, bo mietki sporo tracą na dynamice). Ale w takim przypadku można odrzucić bomby i rakiety :-P
Jak przylecą A3 lub A5, to faktycznie jest kiepsko, ale wtedy to już masz strzelaca za plecami, który ma 90% szans na takie uszkodzenie silnika w foce, które ją wyeliminuje z walki, lub zabije pilota :-D

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #218 dnia: Marca 19, 2018, 22:42:14 »
Konkret porada. Będę testował w singlu najpierw. Dzięki Ramm!

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #219 dnia: Marca 19, 2018, 23:06:17 »
Z E7 i F2 raczej bym nie dawał sobie szans, ale z Macchi wchodzę w walkę w ciemno, z P-40 też. Tak jak pisze Ramm, jeśli bierze Cię od tyłu (hehehehe...) nożyce i masz go w celowniku. Trza tylko by wytracił znacząco prędkość podczas celowania w nas.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #220 dnia: Marca 20, 2018, 10:17:05 »
Z E7 i F2 raczej bym nie dawał sobie szans, ale z Macchi wchodzę w walkę w ciemno, z P-40 też. Tak jak pisze Ramm, jeśli bierze Cię od tyłu (hehehehe...) nożyce i masz go w celowniku. Trza tylko by wytracił znacząco prędkość podczas celowania w nas.
Ale przecież P-40 to po tej samej stronie co Ił.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #221 dnia: Marca 20, 2018, 11:03:22 »
Tylko kto uderza Mietkiem w Iła starając się wytracić prędkość. Przecież prędkość to jego podstawowy atut.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #222 dnia: Marca 20, 2018, 11:22:58 »
Tylko kto uderza Mietkiem w Iła starając się wytracić prędkość.

Ja. Bardzo często :-D
Problem jest wtedy kiedy ił ma kolegów :-P

gorzasty - to co napisałem to trochę przesada (zapomniałem dodać uśmieszki na końcu), więc nie bierz tego tak dosłownie ;-)
Ale fakt jest faktem - ił jest niesamowicie zwrotny i posiada radzieckie uzbrojenie z przodu ze sporą ilością pestek. Pestki te robią z każdego mietka sito o ile przejdzie przed lufami.
Cały myk polega na tym aby zmusić mietka, aby przed tymi lufami przeleciał :-P A tu to już Twoja inwencja i spryt jak to zrobić. Trenuj :-)

Od dawna uważam, że trzy lub cztery iły w osłonie dwóch, trzech mysliwców stanowią śmiertelne zagrożenie dla każdego niemieckiego samolotu (nawet w grupie).
Mysliwce się pokręcą, niemcy wytracą prędkość, a iły dobiją to co wejdzie przypadkiem pod lufy :-D

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #223 dnia: Marca 20, 2018, 12:14:00 »
Druga sprawa, że aby ubić Iła to trzeba sporo się nastrzelać, więc konieczne jest kilka podejść. No chyba, że 30mm z G6.

« Odpowiedź #224 dnia: Marca 21, 2018, 21:39:04 »
Dobra, jako chyba ostatni człowiek tutaj, postanowiłem nabyć w końcu coś z tej serii. Na razie Kubań standard, bo ta mapa jako jedyna może udawać Nową Gwineę i są 2 samoloty hamerykanskie, dokupię na promce P-40 i będę miał taki mały bieda-Pacyfik :D. Ogarnąłem już do stanu uruchamialnego i zrobiłem dwa krótkie loty "dookoła trzepaka" Cobrą. Jestem wciąż na etapie dopieszczania ustawień kontrolerów i grafiki. Tutaj pojawiają się pytania:
a) czy plik \data\input\current.actions jest jedynym, w którym zapisywane są moje ustawienia kontrolerów? To ten właśnie powinienem backupować na zaś i to wystarczy?
b) Gdzie gra trzyma moje ustawienia całej reszty? Plus tracki, postępy w kampanii, własne misje itp. Widzę niby odpowiednio brzmiące foldery, tyle że porozwalane po całym katalogu Data, a czy nie ma gdzieś na dysku systemowym jednego katalogu użytkownika, w którym to wszystko siedzi w kupie, jak w przypadku CloD-a i DCS-a? Chodzi mi o szybki backup właśnie na wypadek reinstalacji itp.
c) Czy istnieje w tym produkcie odpowiednik DCS-owych skryptów Cleanup i Repair, czy wszyscy jak coś się skwasi reinstalują od zera (mam wersję "standalone", więc Steam Integrity Check mnie nie obejmuje).