Autor Wątek: Pomoc dla początkujących.  (Przeczytany 78824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Pomoc dla początkujących.
« Odpowiedź #225 dnia: Marca 22, 2018, 07:39:27 »
Tutaj pojawiają się pytania:
a) czy plik \data\input\current.actions jest jedynym, w którym zapisywane są moje ustawienia kontrolerów? To ten właśnie powinienem backupować na zaś i to wystarczy?

Ja kopiuję cały katalog "input". Zachowane są wtedy ustawienia klawiszy. Można skopiować katalog "skins" jeśli miałeś jakieś "customowe" malowania

b) Gdzie gra trzyma moje ustawienia całej reszty? Plus tracki, postępy w kampanii, własne misje itp. Widzę niby odpowiednio brzmiące foldery, tyle że porozwalane po całym katalogu Data, a czy nie ma gdzieś na dysku systemowym jednego katalogu użytkownika, w którym to wszystko siedzi w kupie, jak w przypadku CloD-a i DCS-a? Chodzi mi o szybki backup właśnie na wypadek reinstalacji itp.

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale zdefiniowane widoki gdzieś siedzą. Ale w sumie nie jest duzym czy upierdliwym problem poustawiać ich na nowo. Przynajmniej dla mnie.
Traki są w osobnym katalogu. Niestety nie ma jednego katalogu użytkownika.

c) Czy istnieje w tym produkcie odpowiednik DCS-owych skryptów Cleanup i Repair, czy wszyscy jak coś się skwasi reinstalują od zera (mam wersję "standalone", więc Steam Integrity Check mnie nie obejmuje).
Nie znam tych skryptów, ale z moich doświadczeń wynika, że jak się coś sp...li to trzeba robić reinstalkę od nowa.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #226 dnia: Marca 22, 2018, 07:41:43 »
Jeszcze jedna rzecz.
U mnie instalacja ReShade wywala całą grę. BoX nie daje się uruchomić, nawet po wywaleniu z gry katalogu reshade.
Nie wykluczam, że coś robię źle, ale po trzecim razie ściąganiu 9 GB plików już chyba dam sobie spokój ...

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #227 dnia: Marca 22, 2018, 08:04:27 »
Jason pisze, że nie zalecają dalszego używania Sweetfx - nie wiem, czy odnosi się to także do Reshade - ponieważ może powodować micro-stuttering, także chyba lepiej zrezygnować, przynajmniej na razie, z injectorów.

NOTE: We recommend not using SweetFX injector with Sturmovik any longer. Our tests show that it can induce some micro-stuttering.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #228 dnia: Marca 22, 2018, 10:57:30 »
U mnie działa bez problemów ostatni Reshade, po każdej aktualizacji BoXa.

« Odpowiedź #229 dnia: Marca 22, 2018, 11:39:27 »
b) Gdzie gra trzyma moje ustawienia całej reszty? Plus tracki, postępy w kampanii, własne misje itp. Widzę niby odpowiednio brzmiące foldery, tyle że porozwalane po całym katalogu Data, a czy nie ma gdzieś na dysku systemowym jednego katalogu użytkownika, w którym to wszystko siedzi w kupie, jak w przypadku CloD-a i DCS-a? Chodzi mi o szybki backup właśnie na wypadek reinstalacji itp.
C:\IL-2 - BOS\IL-2 Sturmovik Battle of Stalingrad\data\LuaScripts\snapviews     - pozycje głowy pilota zapisane używając F10.

« Odpowiedź #230 dnia: Marca 22, 2018, 15:52:49 »
@ Ramm i Sermen - dzięki za informacje. Dziś ogarniania ciąg dalszy. Wywaliło mnie wczoraj do pulpitu parę razy, ale już wyczytałem, że podobnież jak na razie przy P-39 - "ten typ tak ma" gdy chce się uruchomić mini-mapę. Mimo to, reszta wrażeń jak na razie niezła.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #231 dnia: Marca 22, 2018, 18:56:38 »
Pardonsik, w tej grze jest jakaś minimapa? Ale nie ta pełnoekranowa?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #232 dnia: Marca 22, 2018, 20:30:56 »
Chyba tylko taka w połączeniu z hudem. Możesz w opcjach dostosować lekko jej wymiar.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #233 dnia: Marca 23, 2018, 11:26:07 »
To może jeszcze zapytam, czy z mieszanką w samolotach, które wymagają jej ustawiania, trzeba koniecznie celować dokładnie w 33% i 66%, czy jest jakiś mały margines? Opinie na ten temat na "fabrycznym" forum są podzielone, a chciałbym docelowo latać bez graficznych podpowiadajek (wajchy od mieszanki w samolotach amerykańskich są w sumie i tak ładnie opisane). Jak wskazuje Wasze doświadczenie?

Zresztą, w Cobrze to nawet czy chciałbym czy nie chciał nie ma znaczenia, bo próba uruchomienia HUD-a jak na razie wywala mi grę, więc powyższe pytanie nabiera wagi strategicznej :D.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #234 dnia: Marca 23, 2018, 14:07:13 »
Wydaje mi się, że tolerancja jest spora, w razie wątpliwości poeksperymentuj lecąc na dużej wysokości i patrząc na kolor płomieni z silnika (czerwone - za bogata mieszanka, niebieskie, za uboga).
Oczywiście mówię o tych, w których dźwignia mieszanki w realu ma kilka położeń a nie płynną regulację.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #235 dnia: Marca 23, 2018, 18:15:43 »
https://forum.il2sturmovik.com/topic/35129-precise-mixture-settings/

Załóżmy, że SAS_Storebror wie o czym mówi.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #236 dnia: Marca 23, 2018, 18:27:40 »
Bez sensu.

W prawdziwym samolocie dźwignia ma tylko 4 położenia. Nie da się jej ustawić na "65%", tylko na Max, Rich, Lean, Off. Nie ma nic pomiędzy. Zakładam, że po prostu gra przypisuje pozycje pośrednie do auto rich albo auto lean.

« Odpowiedź #237 dnia: Kwietnia 06, 2018, 12:54:37 »
Mógłby mnie ktoś oświecić co do kwestii obrotów silnika i ogólnie zarządzania nim, bo trochę się pogubiłem... Konkretnie chodzi mi o to kiedy używać dźwigni przepustnicy, kiedy ustawiania kąta natarcia śmigła a kiedy ustawień obrotów (RPM regulator, czy jakoś tak - np. w P40-E). Rozumiem co co powoduje zmiana kąta śmigła - nie ruszając przepustnicy możemy regulować obroty. Wiadomo, że każdy samolot ma pewne zakresy w jakich najlepiej się czuję w zależności czy to wznoszenie, nurkowanie, czy swobodny lot. Kiedy użyć jednego a kiedy drugiego? No i jeszcze właśnie to nieszczęsne zarządzanie obrotami w P40 przy pomocy dodatkowej wajchy. Po co to wszystko?

Kiedyś pamiętam oglądałem jakiś tutorial na YT i ktoś mówił o tym, że nie raz przydaje się ustawienie kąta śmigła gdy chcemy oszczędzić paliwo (to było na przykładzie Bf-109). Oczywiście po przełączeniu się tam na manualne sterowanie. O co mogło dokładnie chodzić? Wczoraj miałem sytuację gdy wracając z misji zgubiłem eskadrę, a potem jeszcze siebie samego na mapie ;) Zanim się odnalazłem to lądowałem na oparach i tak lecąc i patrząc na wskaźnik paliwa zastanawiałem się nad powyższą kwestią ;)
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #238 dnia: Kwietnia 06, 2018, 13:20:51 »
Jeśli potrzebujesz tutoriala o zarządzaniu silnikami w BOX to zobacz sobie kanał na YT niejakiego Requiem. Ma kilka ciekawych filmów o CEM.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #239 dnia: Kwietnia 06, 2018, 13:57:06 »
Bf-109 i P-40 mają różnego rodzaju automaty. W Bf-109 normalnie masz automat, który jest spięty z położeniem przepustnicy i sam dobiera właściwe obroty, więc sterujesz wszystkim jedną wajchą. Z kolei w trybie manualnym sterujesz bezpośrednio skokiem śmigła, wiec wymaga to ciągłej uwagi, bo w zależności od prędkości ten sam skok łopat śmigła generuje inny opór i powoduje, że silnik kręci się z inną prędkością.

W P-40 też jest automat, tylko, że sam wybierasz obroty silnika osobną wajchą, a skok śmigła jest dobierany automatycznie, żeby utrzymać właściwe obroty. Wajcha na 100% to o ile pamiętam 3000 RPM, a minimum to 1800. Zakresy pracy dla poszczególnych faz lotu znajdziesz w opisie samolotu w samej grze i w wątku na ich forum: https://forum.il2sturmovik.com/topic/25993-aircraft-flight-and-technical-specifications-and-operational-details/

Mały haczyk jest taki, że automat w P40 nie zawsze nadąża zmienić skok śmigła przy gwałtownych ruchach przepustnicą. Zwłaszcza z dźwignią obrotów na 100% ryzykujesz chwilowym przekroczeniem dopuszczalnych obrotów i zatarciem silnika.