Autor Wątek: Wczesny dostęp już uruchomiony!  (Przeczytany 153126 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mmaruda

• Gość
Odp: Wczesny dostęp już uruchomiony!
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 07, 2013, 07:23:03 »
Dobra, zachowam się nieco jak gimbus, ale powiem: pierwszy!

No więc po ciężkiej nocy w robocie, przemarznięty jak psie przyrodzenie (klimat frontu wschodniego 200%) zasiadłem do testów. Przeleciałem się Mieczysławem i spuściłem do klopa dwa Łaggi. Ogólnie zapowiada się ten sim coraz lepiej, ale na chwilę obecną nie ma co liczyć, że alfa dostarczy wiele rozrywki. Wrogie samoloty trafiły mi się jakieś kompletnie zielone i postrzelałbym jeszcze, jakby starczyło ammo. AI specjalnym wyzwaniem nie jest, ale trzeba wspomnieć, że nie oszukuje. Nie jest też jakoś przesadnie łatwo, ale to akurat zasługa FMu i balistyki. Domyślnie guny są ustawione na 150m i nic z tym nie można zrobić, ale mam wrażenie, że skończyły się dobre czasy, gdzie pruło się z 250m i miało to sens. Maszyną strasznie rzuca, a brak działającego trymu (chyba, że o czymś nie wiem) nie pomaga. Miałem wręcz skojarzenia z Condorem, choć działanie ruddera nie jest tak intuicyjne jak w innych simach i może to dlatego. Znów w każdym razie Sturmovik będzie benchmarkiem dla precyzyjności gały.

Słyszałem opinie, że samoloty źle się zachowują, jakby były za lekkie. Nie jestem ekspertem i na FMach się nie znam, więc nie powiem jak powinno być, ale faktycznie trzeba być delikatnym, bo inaczej miota nami po całej okolicy. Wydaje mi się też, że AI również się z tym problemem zmaga. Nie mam pojęcia, że czy w misji jest jakiś wiatr czy inne turbulencje, ale robienie precyzyjnych manewrów podczas walki i celowanie do łatwych nie należy. Ammo też szybko schodzi, więc nie ma co radośnie naciskać spust, bo zabraknie. Tak jest gorzej niż w Spicie z 1946 (albo ja po prostu jestem taka łamaga).

Efekty uszkodzeń póki co nie zrywają czapki, ale też nie przyglądałem się zbytnio celom. Jedno jest pewne - kilka celnych trafień wystarczy, że zakopcić przeciwnika. Dodam też, że sporym plusem jest fakt, że same kaemy dobrze piorą. W 1946 niektórych samolotów zwyczajnie nie szło ubić bez działka (Łagg-3 może nie był jednym z nich, ale sporo mógł znieść). Tutaj ma się wrażenie, że jedna kula może sporo namieszać, jak dobrze wejdzie. Dźwięk broni też satysfakcjonujący. Jedyna moja obiekcja to efekty trafień - każde wywołuje soczystą chmurkę dymu, a wydaje mi się, że powinno być jak w efektach Graila i Potenza - takie małe rozbłyski. Przynajmniej tyle wynika z moich skromnych porównań do guncamów.

Jak odeśpię i ogarnę swoje wymęczone cielsko, to spróbuję po czerwonej stronie. Ciekawe czy będzie trudniej.

« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 07, 2013, 09:08:41 »
Oj po czerwonej stronie jest zdecydowanie trudniej. Wyraźnie widać tu przewagę Bfa we wznoszeniu i to mnie cieszy. Ja też asem nie jestem i była to tylko jedna próba ale po pierwszym merge'u mietek, który był podpisany jako zielony wspiął się kilometr nade mnie i nie było żadnych szans na zbliżenie się do niego. Tak szliśmy na 3 km aż mi się znudziło i zawróciłem a on wtedy znienacka na mnie spadł, wsadził mi parę kulek w kokpit i znowu uciekł wyżej. Czyli tak jak powinno być, co mnie cieszy. Ogólnie widać monstrualną różnicę klas między tymi maszynami ( a latałem też mietkiem i nawet postrzelany byłem w stanie łatwo LaGGa spuścić). I to jest dobre.

A LaGGiem fajnie się ciężarówki zapala. I taka jego rola hehehehe.

Benek

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 07, 2013, 11:08:06 »
ŁaGGa taka rola : :evil:.

Generalnie trochę rzeczy do poprawy IMHO: nie widać i nie słychać jak ktoś do Ciebie strzela. ŁaGG kopci po jednym celnym MG. Najgorsza sprawa że kiepsko widać cony przynajmniej przy takiej pogodzie jak jest w misji dogfight.

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 07, 2013, 11:43:22 »
O grafice, ustawieniach nie ma co gadać bo to dopiero początek, ale FM...

Brak odwzorowania mas powietrza opływających samolot. Samolot w sterowaniu zachowuje się jakby był umieszczony w próżni.

Brak siły bezwładności przy sterowaniu samolotem ( ruch samolotu kończy się w momencie zakończenia przyłożenia "siły" na powierzchnie sterowe).

Brak odwzorowania poprawnej stateczności samolotu na I i II zakresie prędkości.

Brak odwzorowania charakterystyki lotu na małej ( >200 km/h)  i bardzo dużej (400km/h< )

Katastrofalnie/beznadziejnie/żenująco źle odwzorowana czułość na powierzchnie sterowe.

Liniowa i sztuczna charakterystyka korkociągu.

Przemodelowana charakterystyka przeciągnięcia.

Jeżeli chodzi o manewrowanie:
Panowie ja tam robię immelmana, podciągam mocniej samolot na wznoszeniu, kończę z 300 km/h, obracam, a samolot mi sam kładzie nos pod horyzont... żenada...

Z zewnątrz wygląda dobrze. Jak Ramm napisał, wewnątrz wygląda jak il2 po dobrym make up-ie.
Model lotu jest zbliżony do niszowego produktu z cyklu simy dla byle kogo czyli War Thundera. Tam też samolot skakał jak głupi w bezsensownych momentach.

W DCSa nie grałem, szkoda mi 40 $ na p51 tłukę za to Cloda, bo po ostatnich paczach jest grywalny i po ponad 100 h gry mogę śmiało stwierdzić, że wrażenia z lotu, tj. sterowania samolotem są bardzo zbliżone do realnych.

Pisałem już do ruskich w tej sprawie, ale jeden kamyk to nie lawina ;/. Nadzieja w tym, że zmienią to w najbliższym czasie.

I nie mówię tego jako "tylko" gracz...

Benek

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 07, 2013, 12:04:41 »
Wszystko zgoda, na tą chwilę kłoda zjada BOSa jeśli chodzi o frajdę - pod tym mogę się podpisać. Niech sobie dłubią tego BOSa zobaczymy co wyjdzie na koniec. CLOD ma dwie wady: po ponad 400 sorties'ach rzygam już tym pieprzonym kanałem i nie ma frontów. Trzecia, mała bo nie mam tracka, to kiepskie zoomowanie widoków. Dziś raczej polatam CLODA niz BOSa także 777 ma trochę roboty :P

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 07, 2013, 14:33:38 »
Może i bym się z Wami zgodził, jakby mi Kłoda w ogóle była w stanie się odpalić, ale na chwilę obecną jak dla mnie produkt w fazie alfa, z niedokończonym w zasadzie wszystkim jednak zjada Kłodę pod tym względem, że chociaż działa. :D

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 07, 2013, 16:22:00 »
Nareszcie ...
Tyle lat czekałem, aż da się to drewniane kur##two spuścić dwoma seriami kmów do gleby.
Tracery - bardzo ładne, przypomniało mi się B-17 Mighty Eight II sprzed 15 lat, gdzie były zrobione super.
Samolot tańczy przy strzelaniu - bardzo dobrze, być moze nie bedzie pk po jedym strzale z 300 metrów ... Duże znaczenie bedą miały "snapshoty".
Trzeba podchodzić blisko - super. Tak jak uczył McGuire :-D Ustawienie wszystkiego na 150 metrów jest bardzo dobre, zobaczymy jak się bedzie sprawować uzbrojenie zamocowane w skrzydłach, bo tutaj w mietku ma to jedynie znaczenie  w odkładaniu poprawki pionowej.
To, że niczego nie słychać z zewnątrz (oprócz własnego silnika i uzbrojenia) to dla mnie olbrzymi plus - tak powinno być. Co prawda jestem realistą i podejrzewam, ze to zmienią - ale na dzień dzisiejszy strasznie mnie to cieszy i mogłoby tak zostać.
Jak na 35 procent gry - to jest nieźle. Ciekawi mnie tylko  - w którą stronę pójdą ? Poprawiamy to co jest czy dajemy nowe zabawki ...

Ramm.
ps. czy mnie się wydaje, ale w tym "okienku" grania - gra jest płynniejsza ?
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 07, 2013, 18:22:39 »
Wciąż mam problem z odwróconą przepustnicą na starcie :\ , już mnie z tym z lekka szlag trafia. Nie wiem czy reinstalować i czy to coś naprawi?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #98 dnia: Grudnia 07, 2013, 18:54:24 »
Ja osie mogę bez problemu odwrócić.  Ale klawisze ctrl, alt, shift są nie widoczne :(.
Zestrzelił ktoś pilota na szmacie?
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #99 dnia: Grudnia 07, 2013, 19:33:34 »
Ja osie mogę bez problemu odwrócić.  Ale klawisze ctrl, alt, shift są nie widoczne :(.
Zestrzelił ktoś pilota na szmacie?

Ja szmatę :-) . Złożyła się i poleciał jak cegła w dół.

Tia, w Bf naprawili kompas, to sp....lil w LaGGu:

« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2013, 21:35:41 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #100 dnia: Grudnia 07, 2013, 21:36:53 »
Powinni za to zabierać dostęp do Bety! Nie ma jakiegoś takiego punktu w umowie?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #101 dnia: Grudnia 07, 2013, 22:43:20 »
A ja dam takiego screena:

Chyba pierwsze gra, gdzie mamy tak wyraźną różnicę między Bf, a LaGGiem. Na Bf jesteś panem sytuacji, na LaGGu, podkulonym zającem, chociaż też może pokąsać. Słabości pojawiają się przy tym AI pewnie z poziomu expert, który świetnie lata właśnie na Bf. Nie wdaje się w gonienie, a spokojny B&Z. Ciężko go dojść potem, a i tak co chwila trzeba patrzeć na temperaturę i wysokość (kiedy sprężarka, a kiedy nie). Mogliby poprawić nieco kropkę z oddalenia, bo nie jest łatwo coś dostrzec z daleka jak się lata bez ikon (tu jest jakiś widok swój-wróg ale na externalu?). Jak za to wprowadzą cały CEM dla Bf'a na pewno będzie ciekawie. Ładne nowe wybuchy, ED mogłoby się uczyć jak coś ma tak wyglądać i fps'y spadają o 1 klatkę. Niestety, pojawiło się kilka nowych bugów, więc mają nad czym pracować.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2013, 06:48:33 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #102 dnia: Grudnia 07, 2013, 23:24:42 »
Chyba pierwsze gra, gdzie mamy tak wyraźną różnicę między Bf, a LaGGiem. Na Bf jesteś panem sytuacji, na LaGGu, podkulonym zającem, chociaż też może pokąsać.

Dokładnie takie same mam odczucie. I dobrze mi z tym. :D

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #103 dnia: Grudnia 08, 2013, 00:16:39 »
Latanie lakierowanym grobem to wyzwanie, zestrzelenie meśka to wyczyn. Ale nie przesadzałbym o słabości LaGGa, trza latać jak Aleljuchin który dał radę Barkhornowi i to gdy ten był chyba nawet na G-6. Należy jeszcze pamietać że fronty i gra multi rządzi sie swoimi prawami i LaGG nie bedzie wtedy stał na straconej pozycji, ja się jednak nie martwię - ja bedę siedział wtedy w beefie :P .
Z ciekawostek, i w jednej i drugiej maszynie bez uruchomienia silnika nie działaja kaemy. Działka za to tak, nie jest to więc chyba zwiazane z zasilaniem od silnika mechanizmu spustowego a chyba brakiem zasilania synchro.
Podwozia mimo 530 na budziku nie urwałem i działao bez przeszkód.
Mam taki sam problem co YoYek z przepustnicą, na domiar złego przy uruchomieniu silnika w beefie odrzuca mi owiewkę a w parchu otwiera i za cholerę nie wiem dlaczego a przejrzałem wszystkie przypisane klawisze.
Gra wygląda pięknie pociski ładnie się układają jak w żadnej grze i świetnie sie odkłada poprawkę dzięki temu.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #104 dnia: Grudnia 08, 2013, 06:52:46 »
To raczej masz gdzieś zdublowane chyba klawisze od uruchomienia i otwarcia albo na klawiaturze albo gdzieś tam może pod joyem?

www.yoyosims.pl