W sprawie slotów, to na tą chwilę z tego co wyczytałem są źle wymodelowane bo otwierają się zależnie od prędkości a nie kąta natarcia i wyłażą oba naraz. Jakichkolwiek strumieni za śmigłem nie stwierdziłem.
+1, też na to zwróciłem uwagę.
Brak trymów nie powinien mieć nic do zachowania samolotu. To coś jak domniemanie ciąży z powodu przebywania niedaleko miejsca kopulacji. \
Większość tematów na tamtym forum po prostu mijam szerokim łukiem, także o tym nie czytałem...
Najwięcej do powiedzenia tam mają ludzie zupełnie zieloni w temacie simów, którzy pojawili się w tym środowisku przy okazji rozpowszechnienia tematyki lotniczej w klimacie MMO.
Co gorsze takich jest tam od groma ( również z przyczyn lingwistycznych, większość doświadczonych simerów to europa plus wild wild east ) i jeden drugiego wspiera w eskalacji idiotyzmów.
Widziałeś z resztą Benito jak coś tam z Kwiatkiem próbowaliśmy wytłumaczyć.
Że tak powiem dobitnie Ch&j z Twoim doświadczeniem, ch%j z Twoją wiedzą, bo przychodzi jeden kolo, mówi, że ustawił sobie dobrze joystick, drugi mówi, że "on to nigdy nie latał", ale filmik z YT wrzuca i mówi, że to podobne i tak powinno być, a trzeci przyjdzie i powie, że to "najrealniejsze odczucia z gry" jakie miał do tej pory, a z tych gier to wcześniej latał pół roku offline w starego sturmovika do momentu jak nowy Battlefield nie wyszedł i trochę Łor tander na myszce...

Trym zmienia wyważenie w trakcie lotu, a tu mamy do czynienia z nadmiernym przełożeniem siły ze sterów na powierzchnie sterowe.
Nawet to "wodzenie" nosem czy nieskoordynowane ruchy samowzbudne bym przebolał gdyby pojawiały się pod wpływem agresywnego i nieskoordynowanego ruchu sterami, ale tak nie jest.
Delikatny ruch sterami powoduje dużą zmianę położenia samolotu, tak jakby powierzchnia samolotu nie musiała pokonywać oporu otaczającego go powietrza.
Co więcej większość ruchów pedałami/sterownicami nożnymi/orczykiem powoduje dążenie samolotu do autorotacyjnych beczek. To w moim skromnym słowniku należało by podciągnąć pod "nadsterowność", a nie złe ustawienia osi joysticka.
Samolot powinien zachowywać się realnie przy ustawieniach 1 do 1, zmiana czułości, martwe strefy powinny być dla posiadaczy słabszego sprzętu symulacyjnego dla czerpania z hobby przyjemności, a nie frustracji spowodowanych przewlekłą alergią na korkociągi.
A co do "jakości" maszyn...
Hmmm... panowie...
Czy uważacie, że "ruski" producent, zrobi "ruską" grę z "ruskimi" samolotami, na "ruskim" teatrze działań, poruszający świętą bądź co bądź dla nich tematykę "Wojny Ojczyźnianej" czyli jak to "Ruscy" sami pokonali nazizm i wygrali II wojnę światową, po to by ich ukochany przede wszystkim "ruski" odbiorca nie czerpał przyjemności z upajania się odgrywaniem bohatera "sowieckich sajuz" ?

To poza tym byłoby głupie zrobić białe pionki lepsze od czarnych, tak samo jak głupie jest dodawanie ideologii do latania wirtualnym modelem samolotu w grze...
Przyjdą Uranowe Parchy, ten Jak 1 to "ten" z silnikiem M 105 PF o ile się nie mylę, więc będzie dawał radę , a może nawet i extra płatne dodatki jak w RoFie, że za 2 dolce masz lepszy celownik czy ciężkie karabiny...