Co dokładnie jest nie tak w filmie podlinkowanym przez Yoya? Koleś wpada w stalla gdy pchnie drąga do przodu, ale ja jakoś nie mam z tym problemu. http://youtu.be/1OY2VsRrOy4?list=UUirydFmBTizul1Xb_ygShpA
Co jest nie tak ? Ano to, że standardowy manewr unikowy Luftwaffe (poczytaj wspomnienia Hartmana) i nie tylko (Killer Caldwell stosował to samo nad Libią w P-40) tutaj daje wszystko, tylko nie ucieczkę z negatywnym g. Na zalinkowanym przez Ciebie filmie jest wszystko ok, bo jak podejrzewam robisz to stosunkowo wolno. Proponuję zrobić to gwałtownie - po prostu kopnąć drąga w dół, bez użycia rudera (bo nie oto chodzi) w mietku, w foce a .... potem wsiąść do bylejaka i zrobić to samo. Pal licho aerodynamikę, właściwości samolotów i różne inne bzdury związane z fizyka lotu - oddanie drąga powinno mieć taki sam skutek w każdym samolocie. Szybciej, wolniej, z gasnącym silnikiem lub bez - ale wychył powinien być wzdłuż osi X, a nie wzdłuż osi X, Y, Z jednocześnie.
Jeździsz samochodem ? Wyciągnij rękę poziomo, równolegle do jezdni, a potem przechyl dłoń pod kątem. Uniesie Ci ją do góry lub w dół, a nie wykręci i urwie ramię w stawie łokciowym

1. Twoje spostrzeżenia co do gry, ciągle mnie od niej odstraszają.
A jak Ci powiem, że nawet w tej postaci co mamy teraz zabawa jest porównywalna ze skryptowanymi serwerami dogowymi, które odwiedzaliśmy czasami ?
Że muśnięcie z km'ów potrafi (choć nie zawsze) zniechęcić parcha do walki ? Przypomnij sobie, co mówiliśmy siedząc w mietkach lub w foce kiedy skończyły się MG151/20 lub MG FF ? "Nigdzie nie lecę, nie będą go smyrał po jajcach kaemami ..."
Owszem są niedostatki. Dwie mapy - mało. Niewiele ludzi na serwerach, beznadziejne ustawienia "autobalance", ostatnio spieprzyli kompas (znowu, bo pracował dobrze), brak zbieżności, ruscy znowu latają po całym ekranie (PrtScn działa).
To co było nie wróci Red.
Ale to co jest daje na tyle frajdy, że nie żałuję zakupu.
Jak mi się nie spodoba finalna wersja, to trudno, odstawię joy'a do szafy i przestanę latać. Wydatek rzędu 200 zł nie zrujnował mojego budżetu w jakiś znaczący sposób

Ramm.