Faktycznie pisano na temat tych enkoderów na forum, ale temat nie był rozwijany a szkoda. Ponieważ ja także chcę zamienić pots na sensory ale typu tensometry (nacisk mechaniczny-zmiana rezystancji), dlatego ten temat mnie zainteresował. Piszę o tym w wątku
http://il2forum.pl/index.php/topic,15831.0.html W wspomnianym wątku jest także mowa o rozwiązaniu zastosowanym w Hotas Warthog (# 6), gdzie jest magnes oraz sensor magnetyczny.
Wracając do Twojego projektu to faktycznie ma kilka zalet, ale jest dosyć drogi i wymaga pewnej wiedzy informatycznej. Z tego co zrozumiałem po pobieżnym przejrzeniu informacji na temat tego układu (AS5045) wynika, że ma on czujnik pola magnetycznego, przetwornik 12 bitowy oraz dwa wyjścia w tym jedno SSI.
Dokumentacja tego układu jest dosyć obszerna i wymaga czasu aby to opanować nie wspominając o programowaniu AS5045. Następny problem to programowanie sterownika do którego jest podłączony układ poprzez SSI. Tutaj mógłby być DMJoy Damosa, gdyby obsługiwał ten interfejs. To tyle moich takich ogólnych spostrzeżeń. Mnie interesuje problem mechaniki powiązanej z magnesem oraz sensorem magnetycznym. Jak to będzie działać. W przypadku Cougara są 2 kołyski, które wykonując ruch powodują obrót osi potencjometru. Jeden pots realizuje ruch osi X drugi osi Y. Zakres ruchu kołyski odpowiada zakresowi obrotu osi pots. W moim modzie jeśli zamienię pots na tensometry zastawiając mechanikę (kołyski) to wychylenie drążka oraz kołysek będzie bardzo małe co wynika z działania sensorów nacisku.
Jak to będzie w Twoim przypadku. Potencjometry mają określony zakres ruchu przekładający się na zakres napięciowy. Jak to będzie w przypadku AS5045. Mam na myśli punkty odniesienia. W ogólnym opisie jest uwaga :
This device fits perfectly for on-axis applications where a simple 2-pole magnet rotates above or below the sensor IC and the zero position can be programmed into the device
Czy możesz to rozwinąć. Układ ma dwa wejścia MagINCn oraz MagDECn coś podobnego do klasycznego enkodera.