Tak sobie przeglądam wątki na Steamie i Neogafie i wyłania mi się trochę inny obraz gry. Fakt, są głosy krytyczne, ale w większości odnoszę wrażenie, że ludzie oceniają grę jako co najmniej dobrą, bardzo dobrą a nawet świetną. Nie raz trafiłem na stwierdzenie, że tym razem krytycy "upuścili kulę", i że najbliższa prawdy jest recenzja z podlinkowanego tu RPS.
Nie wiem, czy to jakaś dziwna zmowa, czy tę grę oceniają albo świeżacy, którzy oczekiwali nie wiadomo czego, czy też ortodoksi z umysłami zabetonowanymi na wszelkie nowości w marce. Taki przykład rozbieżności. W kilku przypadkach widziałem w minusach słabe AI, które nie reaguje na zmiany w otoczeniu, tymczasem gdzieś trafiłem na post gracza, który przestrzega przed nie zamykaniem drzwi, szafek itd., bo gdy tego nie robił, strażnicy to zauważali i zaniepokojeni zaczynali go szukać. No to jak to jest? Rozumiem subiektywną ocenę gry, ale takie zachowania chyba rzucają się w oczy. Albo AI widzi, albo nie, no chyba, że jest to kwestia różnic pomiędzy recenzencką a ostateczną wersją gry, lub poziomami trudności.
No cóż, wygląda na to, że sami będziemy musieli się o tym przekonać jaka ta gra jest, ale na pewno warto dać jej szansę.
PS. Jest w grze misja przypominająca atmosferą osławioną "Kołyskę" z Deadly Shadows, i ponoć trzyma poziom. Yay!