Autor Wątek: Ukraina vol.2  (Przeczytany 138121 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Ukraina vol.2
« Odpowiedź #210 dnia: Maja 04, 2014, 15:57:38 »

Eeetam, daleki jestem od takich emocjonalnych określeń "nasi" i "wróg". Bo co, wychodzi na to, że w akademiku bratam się z wrogami :)?
 We wrześniu 39 w II Rp Ukraińcy zrobili małe powstanie przeciw naszemu państwu, ponieważ zależało im na stworzeniu własnego... wtedy byli "be". To zależy z której strony się patrzy. Grunt by nie postrzegać tego przez pryzmat emocji... dobrze, że nie żyjemy na Bałkanach :) Czaicie? Być Bośniakiem i mieć żonę Chorwatkę w latach 90'tych? To jest dopiero zgryz.

« Odpowiedź #211 dnia: Maja 04, 2014, 16:05:27 »
Słabiutko z historii, oj słabiutko.

« Odpowiedź #212 dnia: Maja 04, 2014, 16:41:22 »
...może i tak. Po prostu nie chcę wchodzić w Wołyńskie klimaty, naszą polityke względem mniejszości a tym co sowieci zrobili z Ukraińcami przed DWS. Chodzi mi o to, że łatwo krzyknąć "zdrada", "wróg" a już trochę trudniej jest znaleźć przyczynę. W tych tematach do głosu raczej dochodzi ideologia, historia jest jakby na boku.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #213 dnia: Maja 05, 2014, 10:32:48 »
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #214 dnia: Maja 05, 2014, 10:59:20 »
Na razie motocykliści, potem ... ?
No kto? Sportowcy? Robotnicy?
Może już nie przesadzajmy, dobrze?

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #215 dnia: Maja 05, 2014, 11:46:16 »
To może zorganizujesz taką wycieczkę z okazji zdobycia Moskwy (przypomnę 4.07. więc nie ma za dużo czasu) ? Ciekawy jestem jak Ci to wyjdzie. W świetle ostatnich wydarzeń nie wygląda to fajnie. Nie uważasz ? Sądzisz, że Rosjanie pozwoliliby na takie "odwiedziny" ?
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #216 dnia: Maja 05, 2014, 16:33:21 »
Ponoć kolejny "Black Hawk Down" na Ukrainie. Nie wiadomo tylko co udało się znów separatystom zestrzelić, no i za pomocą jakich środków.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #217 dnia: Maja 05, 2014, 17:40:06 »
Tak się zastanawiam coraz bardziej nad używaniem śmigłowców przez Ukrainę i odnoszę to np. do Afganistanu. Czy nasi na Mi-24 tacy dobrzy, czy też Afgańczycy nie mieli takiego sprzętu (w co raczej wątpię), czy też tu na Ukrainie działania prowadzone są bez wcześniejszego zabezpieczenia w jakiś sposób terenu. Te Mi-24 padają tutaj jak muchy ostatnio. Rodzi to w ogóle obawy o zastosowanie szturmowców typu Mi-24. Trochę tutaj to zaczyna wyglądać jak idziemy na żywioł. Powinno się zbadać teren i go w jakiś sposób zabezpieczyć najpierw przez lotnictwo. Ten dziś padł zdaje się od ZU-23 (?).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #218 dnia: Maja 05, 2014, 18:12:26 »
Wydaję się z perspektywy czasu, że przeciwnik w Afganistanie nie miał w rejonie działania PKW AFG tak efektywnego uzbrojenia, miał za to takie:

http://zafganistanu.pl/?p=3512

Słyszałem o przelatujących o metry od kabin RPG-ach ale większość wylotów kończyło się pozytywnie, bez strat. Na Ukrainie latają po prostu za nisko i chyba za wolno, czują się jak w domu a nie na terenie gdzie istnieje zagrożenie ostrzałem.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #219 dnia: Maja 05, 2014, 18:23:15 »
To może zorganizujesz taką wycieczkę z okazji zdobycia Moskwy (przypomnę 4.07. więc nie ma za dużo czasu) ? Ciekawy jestem jak Ci to wyjdzie. W świetle ostatnich wydarzeń nie wygląda to fajnie. Nie uważasz ? Sądzisz, że Rosjanie pozwoliliby na takie "odwiedziny" ?
A to ktoś świętuje w Polsce zdobycie Moskwy? To co przytoczyłeś można raczej przyrównać, i to na siłę, do uroczystości w Katyniu czy cmentarzu Orląt Lwowskich, a czy takie uroczystości są preludium do Polskiej agresji na kraje w których się odbywają?
W świetle ostatnich wydarzeń wygląda to tak samo jak wyglądało do tej pory - obywatele Rosji przyjechali uczcić śmierć swoich dziadów którzy polegli walcząc z nazistowską zarazą.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #220 dnia: Maja 05, 2014, 19:15:52 »
... obywatele Rosji przyjechali uczcić śmierć swoich dziadów którzy polegli walcząc z nazistowską zarazą.

Nie tylko nazistowską, nie tylko. Znalazła by się jeszcze zaraza burżuazyjna, zaraza zaplutych karłów reakcji, zaraza imperializmu amerykańskiego ...
Polegli traktując wyzwalany kraj jak zdobycz wojenną, mordując zwykłych ludzi i obrońców. Zachowując się po prostu jak świnie.
Zgodnie ze starym dowcipem:
- o godz. 4:45 wstałem
- o godz. 5:15 poszedłem wydoić krowy
- o godz. 5:45 poszedłem kosić koniczynę
- o godz. 6:45 zobaczyłem pierwszego radzieckiego żołnierza
 ... następny zegarek kupiłem sobie w 56 roku.

Przepraszam, że tak trochę obok tematu, ale aż się prosi o zacytowanie klasyka:
"Czekamy Ciebie czerwona zarazo,
byś wybawiła nas od czarnej śmierci.
Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci,
była zbawieniem, witanym z odrazą
"

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #221 dnia: Maja 05, 2014, 19:16:40 »
To może zorganizujesz taką wycieczkę z okazji zdobycia Moskwy (przypomnę 4.07. więc nie ma za dużo czasu)

Hetman Żólkiewski stanął pod Moskwą dopiero 3 sierpnia, a wejscie wojsk RON w obręb miasta to 12 września. Więc czasu trochę zostało na organizację. :)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #222 dnia: Maja 05, 2014, 20:31:01 »
Mam z wydarzeniami w Pieniężnie pewien problem. Zapominamy że miasto to zostało zdobyte jako Melzak - miasto Niemieckie i tu zgodziłbym się na jakieś upamiętnienie sowieckich wojaków poległych tam, nie ma jednak zgody mojej na upamiętnianie sk....yna Czerniachowskiego w polskim mieście.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #223 dnia: Maja 05, 2014, 23:04:35 »
Wracając do tematu:
http://www.youtube.com/watch?v=1idTSSc_7Ts

oni naprawdę proszą się o III WŚ :/

ps. niestety znajomośc rosyjskiego wymagana, może jest gdzieś w sieci przynajmniej po angielsku.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #224 dnia: Maja 06, 2014, 00:47:16 »
Wracając do tematu:
http://www.youtube.com/watch?v=1idTSSc_7Ts

oni naprawdę proszą się o III WŚ :/

ps. niestety znajomośc rosyjskiego wymagana, może jest gdzieś w sieci przynajmniej po angielsku.

Nie, oni proszą ducha Iwana Groznego pomóc im podbić Madagaskar  :evil:

p.s.
Po rosyjsku to zwykła reklama MO ... Niby masz wewnątrz wroga (jesteś zakichanym cywilem), a jak trafisz do wojska, to go zwyciężysz i udowodnisz sobie,  jaki jesteś zaje....ty.