Autor Wątek: DCS: World (Open Beta)  (Przeczytany 184031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online some1

• Global Moderator
Odp: DCS: World (Open Beta)
« Odpowiedź #1350 dnia: Kwietnia 15, 2021, 10:16:28 »
Niestety poza tym, że chmury podskakują, to w VR zawsze wyglądają jak w 2D na LOW i zmiana ustawień w opcjach nic nie daje. Ale potencjał jest.

Ogólnie widać sporo poprawek i zmian w całym symulatorze, więc trochę czasu zajmie, nim się to wszystko ogarnie :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1351 dnia: Kwietnia 15, 2021, 10:22:11 »
Tak w bardzo telegraficznym skrócie. W moim przypadku jest zdecydowanie gorzej jak było przed update-em. Wcześniej klatka generowała się w 9-10ms, teraz w 18ms. Szarpanie w VR (HP G2) ciężkie do wytrzymania na komputerze z 9700k, 6900xt i 32Gb Ram. Przypomina mi to przejście na 2.5, gdzie też miało być pięknie...

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #1352 dnia: Kwietnia 15, 2021, 14:53:21 »
Jest PKP. Syria jak złoto chodzi. Supercarrier + F-14 bez przycinek. Lusterka zabierają fps tyle co nic. Chmury to jest to, czego brakowało, jak przewidywałem, inna głębia sceny i klimat. Po kilku machinacjach (delete czegoś z katalogów Terrain jeszcze w 2.5.6) nie wypala już oczu i można było gammę podnieść. Można latać. I to mi się podoba. Nie wiem jak w VR, z zabawy w VR to już dawno zrezygnowałem i nie rozumiem tego fenomenu. Wieczne problemy, kompromisy i wieczne kombinowanie z softem i hardem. Do tego norma IPD jak dla 13latka. Faktem jest, że immersja robi robotę. Ale jeszcze nie teraz.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2021, 17:47:54 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1353 dnia: Kwietnia 15, 2021, 16:39:35 »
No z tym niewspieraniem W7 to prawdę napisali, myślałem że nie będą tylko wspierać ale nawet się nie uruchamia, więc z powrotem na 2.5.6 szkoda.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #1354 dnia: Kwietnia 15, 2021, 17:41:49 »
Aż tak przywiązany jesteś do W7?

« Odpowiedź #1355 dnia: Kwietnia 15, 2021, 17:55:56 »
Nie, z nowym kompem na dychę przejdę, ale to jeszcze rok lub dwa.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1356 dnia: Kwietnia 15, 2021, 18:22:18 »
Nie, z nowym kompem na dychę przejdę, ale to jeszcze rok lub dwa.

Przejdź sobie teraz, nic nie stracisz. No może odrobinę i to bez reinstalki (update za friko). Nie ma sensu czekać.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1357 dnia: Kwietnia 15, 2021, 18:28:57 »
Przejdź sobie teraz, nic nie stracisz. No może odrobinę i to bez reinstalki (update za friko). Nie ma sensu czekać.
Nie ma miejsca zostało tylko 11GB na dysku systemowym.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1358 dnia: Kwietnia 15, 2021, 20:19:02 »
Wyłącz hibernację, zrób oczyszczanie dysku, przekopiuj większe pliki na inny dysk, ściągnij media creation tool i powinno wystarczyć. Ewentualnie resize partycji systemowej i powinno pyknąć. Po wszystkim oczyszczanie dysku, włączenie hibernacji jak korzystasz i masz Windows 10.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1359 dnia: Kwietnia 15, 2021, 21:28:32 »
Raport z 2.7 Ryzen 5600x Radeon 6900XT 64 GB RAM, zainstalowany flat shadow remove mod, shader mod w wersji kompatybilnej do 2.7 chmury na HIGH  jest ciut mniej klatek  Syria f-18 Free Fligcht  jest 45 FPS  czas klatek 11,2 ms  ale momentami szarpnie do 42-43. Na pewno zepsuli reprojekcję na Radeonach wcześniej latałem na auto i bardzo ładnie przechodziło pomiędzy 90-6-45 fps teraz klatkuje. Musiałem wymusić 45 fps :( .

Pytanie czy opcja SSAA  oznacza Super Sampled Anty-Aliasing ?  i czy działa w VR bo nie zauważyłem żadnej różnicy w obrazie .
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2021, 21:45:37 wysłana przez attyla »

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #1360 dnia: Kwietnia 16, 2021, 11:53:06 »
Ktoś miał problem z komunikatem : Can't delete X:\Eagle Dynamics\DCS World\Bazar/World/textures/WorldTexturesTGA.zip: (32) Proces nie może uzyskać dostępu do pliku, ponieważ jest on używany przez inny proces.
Uniemożliwia mi o zakończenie aktualizacji?
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #1361 dnia: Kwietnia 16, 2021, 11:54:06 »
Jest PKP. Syria jak złoto chodzi. Supercarrier + F-14 bez przycinek. Lusterka zabierają fps tyle co nic. Chmury to jest to, czego brakowało, jak przewidywałem, inna głębia sceny i klimat. Po kilku machinacjach (delete czegoś z katalogów Terrain jeszcze w 2.5.6) nie wypala już oczu i można było gammę podnieść. Można latać. I to mi się podoba. Nie wiem jak w VR, z zabawy w VR to już dawno zrezygnowałem i nie rozumiem tego fenomenu. Wieczne problemy, kompromisy i wieczne kombinowanie z softem i hardem.

Dla mnie już nie ma odwrotu. :) Latanie z użyciem monitora, to jak oglądanie bitwy na telewizorze. Widzę ekran, kaloryfer, łóżko itd. VR to już obecność duchem i ciałem w bitwie, widać tylko kokpit i bezkres świata. Oczywiście czar w DCS i FS2020 pryska z powodów o których wspomniałeś, na razie sobie odpuściłem te tytuły. Chociaż z topowym sprzętem już nie jest chyba tak źle, ale tego nie mam, więc nie wiem. Myślę że z czasem temat VR okrzepnie sprzętowo, i zapomnimy że było inaczej.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #1362 dnia: Kwietnia 16, 2021, 12:24:35 »
Dla mnie już nie ma odwrotu. :) Latanie z użyciem monitora, to jak oglądanie bitwy na telewizorze. Widzę ekran, kaloryfer, łóżko itd. VR to już obecność duchem i ciałem w bitwie, widać tylko kokpit i bezkres świata. Oczywiście czar w DCS i FS2020 pryska z powodów o których wspomniałeś, na razie sobie odpuściłem te tytuły. Chociaż z topowym sprzętem już nie jest chyba tak źle, ale tego nie mam, więc nie wiem. Myślę że z czasem temat VR okrzepnie sprzętowo, i zapomnimy że było inaczej.

Z całym szakunkiem, ale do tego typu płomiennych wyznań miłości i podobnych tyrad jest inny dział...

« Odpowiedź #1363 dnia: Kwietnia 16, 2021, 13:41:05 »
Z całym szakunkiem, ale do tego typu płomiennych wyznań miłości i podobnych tyrad jest inny dział...
To przenieść można.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1364 dnia: Kwietnia 16, 2021, 15:39:45 »
Porównanie jakości chmurek na Low i Ultra oraz fpsów: https://www.youtube.com/watch?v=cDNw5LaeT-g

W 2D, bo jak wspomniano wyżej, w VR te ustawienia chyba nie działają.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"