No właśnie nie. Już nie zależy to od modułu bo w każdym masz do wyboru przypisanie przycisku ON i OFF.

Wcześniej faktycznie zależało też od modułu jak miał rozwiązane keybindy. I niektóre opcje specjalne umożliwiały prawidłowe bindowanie przełączników 2- lub 3-pozycyjnych (bez zewnętrznych rozwiązań).
Poniżej przykład na bazie modułu F-16C i przełącznika BOAT SWITCH w przepustnicy Warthog:
Tak było (można było odtworzyć prawidłowo działający przełącznik z 3 pozycjami za pomocą funkcji specjalnych):

Teraz to samo możesz zrobić jeśli takich linii specjalnych nie ma, po prostu przypisując odpowiednio pozycje ON/OFF:

W obu przypadkach działanie w DCS jest takie samo. Przy czym jeśli chcesz, możesz też bez problemu zrobić z tego przełącznik 2-pozycyjny działający tylko na zasadzie MASTER ARM - OFF. I taki przełącznik można zrobić nawet jeśli miałbyś w keybindach do wyboru tylko jedne wiersz FUNKCJA ON/OFF. Więc jest to mega elastyczne.
Przeglądałem z ciekawości patch notes i nawet nie mogę tego znaleźć kiedy to dodali. Ale prawdopodobnie był to ten patch sierpniowy, który miał sporo różnych QoL. Znalazłem też taki filmik z września:
Toggle Switches in DCS Are a Lot Easier Now! | DCS World
https://www.youtube.com/watch?v=c_sLvZptnIk