Autor Wątek: Poradnik - transport piechoty za pomocą śmigłowca w 1.2.8  (Przeczytany 4616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Poradnik - transport piechoty za pomocą śmigłowca w 1.2.8
« dnia: Kwietnia 11, 2014, 22:34:50 »
Wersja 1.2.8 beta wniosła sporo nowości i usprawnień, jedną z nich jest możliwośc transportu oddziałów piechoty przez śmigłowce Mi-8MTV2 oraz UH-1H. Robi się to poprzez odpowiednie ustawenie waypointów piechoty w edytorze, a później, w samej grze aktywacją odpowiednich komend (wchodzenia/wychodzenia/oznaczenia strefy dymem) w menu radia. Oto jak to działa:

Przebieg misji:

Załoga śmigłowca Mi-8 otrzymała rozkaz przetransportowania oddziału piechoty z okolic Soczi z powrotem na lotnisko.

Co należy zrobić:

1) W edytorze misji ustawiamy śmigłowiec, którym będziemy lecieć oraz oddział piechoty parę kilometrów od lotniska:

2) W moim przykładzie piechota startuje w punkcie '0', po czym przemieszcza się do punktu '1' i tam oczekuje na transport. Po podjęciu przez śmigłowiec, lecę do punktu '2' aby wysadzić żołnierzy.

Aby utworzyć punkt załadunku należy kliknąć/zaznaczyć punkt '1', kliknąć EDIT --> Advanced (Waypoint Actions) --> wybrać dolny guzik EDIT --> ACTION: Embark to transport. Należy określić promień wokół punktu (ZONE RADIUS), w którym opcja załadunku w menu radia stanie się aktywna. Im większy ZONE RADIUS ustawimy, tym szybciej będzie można określić położenie piechoty za pomocą markera dymnego.

3) W miejscu wysadzenia żołnierzy (pkt. '2') postępujemy podobnie jak z punktem '1', z tą różnicą, że wybieramy ACTION: Disembark from transport.

Ok, lecimy!

4) Gdy wlecimy do strefy w pobliżu punktu podjęcia piechoty '1' otwieramy menu radia, wybieramy opcję DESCENT dostępną pod klawiszem F7. Następnie prosimy o oznaczenie miejsca lądowania dymem (F3 - smoke marking).

5) Po wylądowaniu w pobliżu piechoty wciskamy F1 (embarking) rozkazując piechocie, aby zajęła miejsca w śmigłowcu.

6) Gdy wszyscu znajdą się na pokładzie możemy wracać na lotnisko. Ponownie po wejściu w strefę wokół punktu '2', pojawi się pod klawiszem F7 opcja 'Descent' w menu radia. Możemy poprosić o marker dymny (F3), a po wylądowaniu wybieramy opcję Disembarking (F1) - nasza drużyna powinna opuścić śmigłowiec.

Misja wykonana! ;)
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Odp: Poradnik - transport piechoty za pomocą śmigłowca w 1.2.8
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 12, 2014, 00:23:52 »
Pytanie nie związane z Twoim postem- jak wygląda płynność przy włączonych lusterkach w Mi-17? Mam mocnego kompa i na maksymalnych detalach wszystko chodzi elegancko z wyjątkiem właśnie tego helikoptera. Co jakiś czas symulator zaczyna okropnie ścinać na parę sekund po których płynność wraca do normy tylko po to, żeby cykl się powtórzył...

Pytanie 2- jak otwierasz tylne drzwi?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 12, 2014, 08:51:40 »
Nie sugeruj się lusterkami na moich screenach - włączyłem je na moment, ale klatki lecą o jakieś 10 co decyduje o przekroczeniu granicy płynności. Jak wyłącze lusterka to zostaje na nich nieruchomy obraz a klatki wracają do normy.

Tylne drzwi otwiera się kombinacją lewy ctrl + lewy alt + c
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline Elian

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 12, 2014, 11:06:18 »
Mając jakąkolwiek gierkę zawsze mirrors robił zwieszkę , więc nawet bym się nie spodziewał że po pełnej wersji DCS będzie inaczej. Osobiście dzięki za instruktaż misji , jak dla mnie jest extra :banana:

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 12, 2014, 14:38:29 »
Dzięki za odpowiedź! @ Elian- no właśnie w innych samolotach w DCS lusterka nie przeskaszają, a tutaj wszystko chodzi okej przez parę sekund i przez parę sekund ścina. Dziwna sprawa.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 12, 2014, 14:46:10 »
Więcej takich tematów ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 14, 2014, 00:37:29 »
U mnie w 1.2.8 soft nie reaguje na joya (TM Warthog) - niby idzie wszystko ustawić a po odpaleniu sima orczyk i drążek nie działa...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 29, 2014, 23:52:40 »

Wszystko działa, thx za instrukcję. Wrzucę jutro tę swoją misyjkę jak komuś nie chce się ustawiać. Dorobię tylko odprawę.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 30, 2014, 13:30:49 »
Jak załadujemy towarzystwo ma pakę to ich modele będzie widać z zewnątrz lub z miejsca pilota? Pamiętam, że kiedyś nie było to zaimplementowane.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 30, 2014, 14:03:31 »
Niestety, żołnierze zapakują się do śmigłowca na zasadzie teleportacji i nie będą widoczni w czasie lotu. Czasami zdarza się im także wbiec hurtem pod śmigło ogonowe, co kończy się efektownym zejściem. DCS to nie ARMA pod względem interakcji z piechotą...
Za to na FMSL można się bardzo szybko dorobić interakcji z  :icon_luger_148: . Mekki.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2014, 16:15:46 wysłana przez Mekki »

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 15, 2014, 23:41:34 »
Czy w najnowszej wersji DCS-a 1.2.12 załadunek Wam funkcjonuje? Nie pojawia mi się komenda F7 DESCENT w menu komunikacji ... :(

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 16, 2014, 10:47:00 »
Załadunek działa, ale bez F7. Trzeba przypisać w edytorze desant do konkretnej maszyny. Niestety wyładunek nie działa już wcale. Przynajmniej mi. Jeśli dobrze zrozumiałem na tamtejszym forum - jest jakiś bug.
That's Vietnam music... can't we get our own music?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 16, 2014, 22:56:03 »
Próbowałem na wszystkie sposoby i nic (Mi-8) :(