Autor Wątek: DCS: Bf 109 K-4  (Przeczytany 39949 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DCS: Bf 109 K-4
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 04, 2014, 19:49:39 »
Mię się podoba ;) Dzisiaj zbyt wolno podchodziłem do lądowania, i gdy zacząłem wpadać w przeciągnięcie machnąłem wajchą przepustnicy. Zamiast pójść na drugi krąg płatowiec się obrócił dookoła wału korbowego, fajnie tak... 10 m nad pasem, na plecach z prędkością 180 km/h ;) Oczywiście gleba zaliczona. Maszyna wymagająca, guzik widać z kokpitu i w dodatku bez TrackIra jest bardzo trudno cokolwiek odczytać na niektórych wskaźnikach (nie mam, więc latam niejako na pałę). Naturalnie jak to na betę, jest jeszcze trochę niedoróbek, ale w ogólnym rozrachunku: Lubię to!TM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 04, 2014, 19:54:03 »
Jest nowy trailerek: http://youtu.be/qkASwfBZa4g .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 04, 2014, 20:20:26 »
Z bardziej dających się we znaki prawdopodobnych bugów - samolot ma wyjątkowo kiepską wytrzymałość na przeciążenia - skrzydła odpadają przy ~+6G, a czasami wcześniej.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 05, 2014, 16:59:35 »
Stwierdzam, że fajny, bo Mieczysław.

Fajniejszy od Dory moim zdaniem. Parę razy już zdążyłem go popsuć :)

Offline Elian

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 12, 2014, 21:04:44 »
Będzie jakaś obniżka przed świętami ja sądzicie ile 39$?

« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 12, 2014, 21:19:40 »
Czy tak jak do Dory, zrobiono już może oryginalne oznaczenia ?
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 12, 2014, 22:15:14 »
Nie udało mi się znaleźć. Wygląda na to, że w ogóle zaszła zmiana w malowaniach i teraz jest to jeden plik, podobny do starego Iła. Natomiast jest już cała masa malowań historycznych do wglądu na forum ED.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 13, 2014, 00:28:40 »
Uwaga na OT! Bo spuszczę.
Kupuj tego Meśka i nie pożałujesz.

« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 21, 2014, 13:59:31 »
Drodzy koledzy, czy może ktoś opisać procedurę startu i lądowania. W przeciwieństwie o Dory ta maszynka jest jakaś dzika w kołowaniu, oczywiście w opisie klawiszy jest opisane wszystko inaczej niż Dorce,  no i brak w misjach startu czy czegoś takiego jak przy P-51 - szkoleniowej misji. No i czy by się nie przydał nowy główny temat , czy tam dział dla tej maszynki ?
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 21, 2014, 15:06:05 »
Napiszę jak robię to w odniesieniu do wersji 1.2.14, bo zdaje się, że poprawili troszkę model lotu. Załóżmy, że ustawiłem się już na pasie startowym.
Blokuję kółko ogonowe (można też z odblokowanym, ale nie mam orczyka, więc nie bawię się w takie atrakcje), drążek lekko do siebie i w prawo, orczyk też w prawo - coś jak przygotowanie do zwisu w Mi-8. Radiatory na auto, klapy podniesione, trymuję nos na maksa w dół.
Przepustnica od siebie do mniej więcej 1,35-1,4 ATA, albo tak, żeby obroty wyniosły jakieś 2500 i kołuję.
I teraz zaczyna się zabawa, pilnuję orczykiem, żeby utrzymać mniej więcej prosty tor jazdy, samolot ma wielką tendencję do znoszenia w lewo, więc praktycznie kontra tylko w prawą stronę, tak samo trzeba pilnować, żeby lewe skrzydło nie opadało więc dopóki prędkość jest niska trzeba utrzymywać skrzydła w poziomie delikatnymi ruchami. Jak zaczniesz nabierać prędkości, centrujesz drążek i dajesz nawet lekko od siebie, żeby za wcześnie nie stracić kontaktu z podłożem, bo przeciągnięcie murowane, przy jakichś 200-220 powinno się dać już w miarę stabilnie lecieć, więc chowamy podwozie.
Polatalim, teraz wypadałoby wylądować:
przy 300 km/h zrzucamy podwozie, przy 250 klapy, dla zwiększenia powierzchni nośnej można otworzyć też radiatory.
ustawiamy się w osi pasa i schodzimy jakieś 230 - 250 km/h
Przyziemienie zawsze trzypunktowe, staram się już utrzymując maszynę w poduszce przypowierzchniowej ciągnąć drążek do siebie, tak aby samolot sam stracił siłę nośną i delikatnie opadł na pas (jakieś 180 km/h). W momencie dotknięcia kołami betonu - hamulce w podłogę i drążek całkiem do siebie. Powinno się udać bez rozwalenia końcówek skrzydeł, chociaż na początku z całą pewnością wygniesz trochę żeberek ;)
Powodzenia!

« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 21, 2014, 16:09:03 »
Mam problem już z kołowaniem bo samolot kręci jak szalony, nie wiem czy nie odpuszczam może jakiegoś hamulca postojowego ? Co do radiatorów to tego nie było chyba w innych samolotach? Czy blokada kółka ogonowego polega na tym samym co w Dorze, czyli drążek na lekko na siebie ?
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 21, 2014, 16:30:11 »
Jakoś szczęśliwie  dotarłem  na pas ale ciągle mnie wywala na skrzydło, mam jeszcze wersję 1.2.12 :(

ps.  nie mogłem edytować już wcześniejszego posta...
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 21, 2014, 18:49:58 »
Kółko ogonowe blokuje się taką wajchą po lewej stronie kokpitu, najlepiej jest przypisać ją sobie do jakiegoś guzika na dżoju, bo ja np używam jej cały czas. Ze względu na wąski rozstaw podwozia kołowanie jest bardzo wymagające i trzeba się posiłkować hamulcami, z tego co wiem, to postojówki Bf nie posiada. Podczas startu wywala Cię na skrzydło właśnie dlatego, że masz pewnie niezablokowane kółko ogonowe, no i jeszcze nie wyrobiłeś sobie odruchu kompensowania momentu obrotowego śmigła ;) Normalny objaw, trenuj i w końcu "zaskoczy".

« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 21, 2014, 21:10:53 »
Jak ta wajcha się zwie ?
Latamy dzisiaj?

Offline Elian

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 21, 2014, 21:21:56 »
Nie mam go jeszcze, ale myślę że najeżdżając myszka w dymku pokaże się wyraz: Unlock/Lock.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2014, 22:26:02 wysłana przez KosiMazaki »