Hmm... moje przemyślenia po paru lotach.
1. Ludzi nie za dużo, a większość właściwie siedzi po czerwonej stronie. Niemcy dostają bęcki już w 1941r. 
2. Serwer jest na HL, ale nikt tam przez niego nie wchodzi
3. Rejestrowanie to mały dramat, nic dziwnego, że nie tak wielu graczy
4. Latanie samemu jako czteroosobowy dywizjon to małe wyzwanie, trzeba latać wszystkimi co jakiś czas by piloci byli aktywni i aby mieć nadzieję na zmianę sprzętu na lepszy
5. Szkoda, że nie ma opcji rejestracji pojedynczego gracza
6. Pewnie to wina braku orientacji, ale latam jak po ciemku, i jeszcze nie miałem szczęścia widzieć żadnej kolumny czołgów czy samochodów, ani naszych, ani wrogów
7. Brak jakiegokolwiek tekstu w briefingu misji - niby front, a brak klarownych celów, trzeba się posiłkować mapą na ich stronie (gdzie są np. "strzałki ataków"). No chyba, że czegoś nie doczytałem i odpowiednik komend <obj<blue etc. jest dostępny
8. Lądowania na nie swoim lotnisku nie zalicza jako landing, ale ditched
9. Serwer jest niby goły najnowszy 4.12, ale jakoś nie doczytałem o tym i wchodzę zmodowanym Iłkiem, nie sprawdzają tego?
10. Wykopało mnie w pewnym momencie z serwera, nie wpuszczało ponownie i nie wiedziałem dlaczego.
11. Jakoś nie mam odczucia, że moje działania coś zmieniają na mapie. Zresztą trudno takie mieć po 4 amatorskich lotach... 
Tak więc odczucia mieszane, fajnie wrócić do Iłka po bardzo długiej nieobecności. Początkowy szok kiepskiej grafiki szybko minął i latało się przyjemnie, choć trochę bez sensu. Może później będzie lepiej? Albo na innym froncie?
1. Raczej czerwoni mają przewagę ilościową i nadają ton, ale bywa też, że i niebiescy dopiszą i wtedy jest bardzo ciekawie.
3. Owszem, ta rejestracja jest upierdliwa, ale coś za coś, gdyby wystarczyło kliknać i wejść na serwer, latało by wielu ludzi z przypadku, a tak jak ktoś pokonał przeciwności rejestracyjne to jest szansa, że zainteresuje się co i jak należy robić, by to latanie miało jakiś głębszy sens i było ciekawe.
4. Te lepsze samoloty, planesetowe, zdobywa się po zgromadzeniu 4 pkt pomnożonych przez ilość pilotów w dywizjonie, nie ma znaczenia, na którym nicku będą zdobyte, tak więc wystarczy, że jeden pilot zdobędzie 16 pkt by czteroosobowy dywizjon zrobił planeset. Pozostałymi nickami można, raz na tydzień, dwa tygodnie polecieć, co by nie "zardzewiali".
Aktywność wszystkich pilotów w dywizjonie, ma znaczenie w zdobywaniu tzw. bonusowych samolotów, ale o tym raczej można zapomnieć, trzeba mieć tak wyśrubowane statystyki, że tylko parę dywizjonów zdobywa bonusy.
6.Mapka na stronie ADW pokazuje w miarę dokładnie gdzie na drodze zaczynają się kolumny - to ten romb, czerwony czy niebieski, z którego wychodzi strzałka natarcia.
Pierwsza kolumna to kilka, kilkanaście czołgów + kilka pojazdów opl, za nią kilometr czy dwa jest kolumna samochodów z amunicją + opl, za nią jakies 2 km ciągnie ostatnia kolumna, cysterny z paliwem + opl.
Tak więc, jeśli się przyłożymy do nawigacji, znalezienie kolumny trudne nie jest, choć czasem, gdy była ona wcześniej atakowana i solidnie przetrzebiona, to cały atak może się składać tylko z jednego czy dwóch czołgów, co nie sprzyja wykryciu.
7. Czytanie odświeżonej mapy na stronie ADW przed zaczęciem misji to sprawa kluczowa.
10. Podejrzewam, że uzbierałeś 100 pkt ostrzeżeń tzw. warn, gdy to nastąpi następuje ban na chyba 1.5godz.
Gdy robimy coś nie tak, serwer na chacie informuje nas o tym odopwiednim komunikatem i daje 5pkt warn, tak aż do skutku, albo naprawimy swój błąd, albo uzbieramy 100pkt warn i czasowy ban.
Przyczyny moga być następujące.
Za wysoki ping- pomaga ustawienie iłka w network na LAN.
Wybrany zły samolot, np nie ta wersja Ju czy Bf.
Wzięcie zabronionego uzbrojenia, np. na obecnej mapie na Bf mogę zabrać 4x50kg bomb, a nie wolno mi załadować 250kg.
Wybór złego lotniska - warto sprawdzić czy serwer nie wywalił nas na inne lotnisko niż to na które samemu się przebazowaliśmy, nasze lotnisko mogło bowiem być zbombardowane przez wroga i wskutek zniczczenia lotniskowych składów amunicji, paliwa czy części zamiennych, zostało zamknięte do uzupełnienia ww, albo straciliśmy kilka maszyn i zostaliśmy karnie przebazowani na inne.
Jak tylko zauważymy, że serwer nalicza nam punkty karne gdy postawiliśmy się na lotnisku, trzeba szybko kliknąć refly, wpisać komendę <squad i sprawdzić czy lotnisko, uzbrojenie, samolot jest prawidłowy.
Przez trzy dni nie udało mi się zarejestrować, spam w poczcie pusty, poczta pusta.
Raz tak miałem, użyłem na stronie opcji "zapomniałem hasła" i przyszło.