Autor Wątek: DCS: a sprawa....pilota  (Przeczytany 2117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DCS: a sprawa....pilota
« dnia: Września 19, 2014, 11:30:38 »
Witam Wojowników Przestworzy!
Pozwoliłem sobie na wrzutkę tematu tego typu: dlaczego do tej pory nikt z Kolegów (także i na Świecie ;) nie podjął się, a nawet nie poruszył sprawy  braku pilota w każdym kokpicie w DCS!!!??? Rozumiem, że dla Starych Wyjadaczy lotniczego smaru i paliwa jest to/ może być...mało istotne! Ale jak widzę SAMOISTNIE poruszające się drążki/ przepustnice czy pedały (bez podtekstów!) to mam poczucie pewnej nierzeczywistości czy abstrakcyjności! Pewnie lotniczy ortodoksi powiedzą, że sylwetka przysłoni wiele przełączników i wskaźników! Zgoda, ale byłoby miło mieć opcję wyboru - widzieć swoje kolana z mapą, sięgającą przełącznika rękę/ manipulującą przepustnicą czy drążkiem dłoń, a na odbiciu w owiewce zarys hełmu! Nie jestem specem od DCS-a, a tym bardziej od programowania (nawet od zrobienia skinu jakiegoś latadełka w DCS-e :(, ale w innych simach widok kolan/ ręki czy odbicia nadaje poczucie.."ludzkości" tej symulacji! Może ktoś z biegłych programistów (a jak sądzę jest ich na tym Forum bardzo wielu, spróbuje czegoś takiego!?? Może jest też więcej takich jak ja, którym brakuje TEJ właśnie wisienki na DCS-owym torcie!? Liczę na ożywioną dyskusję! Pozdrawiam !

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: DCS: a sprawa....pilota
« Odpowiedź #1 dnia: Września 19, 2014, 11:34:08 »
Prawy Shift + P

Poko

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 19, 2014, 11:35:35 »
Jest też opcja "domyślnie pokaż pilota w kokpicie, gdy jest taka możliwość" ("Show Pilot Body if available" czy jakoś tak).

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Września 19, 2014, 11:50:41 »
Trzeba tylko pamiętać, że nie każdy model też posiada model pilota sam w sobie. To zależy od modelu, raczej też odchodzi się od tego w DCS. Belsimtek jeszcze to utrzymuje w śmigłowcach ale, Szabla już nie ma modelu pilota...
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Września 19, 2014, 11:54:56 »
Przecież to Ty jesteś pilotem to po co jeszcze wirtualny model? Bardziej użyteczną opcją jest wyłączenie kontrolerów. Do A-10C jest mod dzięki któremu da się je wyłączyć, nie wiem tylko czy działa jeszcze. Używałem go lata temu.

« Odpowiedź #5 dnia: Września 19, 2014, 12:17:29 »
Witam!
Wierze, ale...sprawdzę w praniu! :) Dzięki wielkie i...przepraszam, że ujawniłem swoją nieznajomość tematu ;( Ale kto pyta - ten w łóżku nie sypia! :))
Kiedyś gen. Wieniawa-Długoszowski powiedział koledze, że on jak mu się podoba jakaś dama, to podchodzi i pyta się wprost - Czy pójdzie z nim do łóżka? Kolega mówi, że można dostać za takie pytanie "po buzi"! Odpowiedź generała - od połowy pań tak, ale z drugą połową się..sypia!!!
I to by było na tyle ;)
Dziękuję i pozdrawiam.

« Odpowiedź #6 dnia: Września 22, 2014, 16:16:34 »
MiG-21 również ma dostać opcję włączenia pilota w kabinie:
http://forums.eagle.ru/showpost.php?p=2186656&postcount=11