Autor Wątek: Czy nam się czegoś nie chce?  (Przeczytany 8426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Czy nam się czegoś nie chce?
« Odpowiedź #30 dnia: Października 28, 2014, 00:49:35 »
Powstrzymuję się od komentarzy - cyt.: "Nie ma co dalej truć" ;)

.. ale zgadzam się z @bip3r - jest nas tu wielu i nikt nie zbiednieje, jak raz do roku zrobi choćby minimalną wpłatę na utrzymanie forum. Nie chodzi o to ile wpłacić, tylko aby każdy poczuł się do odpowiedzialności za istnienie tego miejsca. Na viperpit's to działa i kto ma możliwość to wpłaca.

« Odpowiedź #31 dnia: Października 28, 2014, 01:02:22 »
Spoko, jest nas tutaj 2000. Liczmy , że rzuci coś połowa, choćby i symboliczną złotówkę to już jest kwota chyba wystarczająca - 1000 pln (na tym drugim forum to kwestia chyba stówy rocznie za całość). Nie widzę problemu w składce. Punkt 1 "Regulaminu": "To forum tworzymy wszyscy" to chyba również pod tym względem.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #32 dnia: Października 28, 2014, 07:55:21 »
Dobra. Dość marudzenia. Dawać nr. konta i działać.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #33 dnia: Października 28, 2014, 09:30:18 »
Dobra. Dość marudzenia. Dawać nr. konta i działać.

Właśnie z tym numerem konta może być problem. Nie jestem pewien ale jeśli ktoś poda do przelewu namiary na swoje prywatne konto, to niestety w świetle prawa podatkowego trzeba będzie się rozliczyć z kwoty która na nie wpłynie. Może wypowie się ktoś zorientowany w sprawach podatkowych?
Co do samej inicjatywy to zgadzam się z przedmówcami, niby dlaczego jedna czy kilka osób mają ponosić stałe koszty z tytułu utrzymania forum?
Tworzymy tutaj na tyle dużą społeczność żeby ten temat ogarnąć bez żadnego problemu. Dobrze było by ustalić jakąś kwotę która była by dla przyjęcia dla wszystkich traktujących poważnie swoją obecność tutaj.
Przydało by się w tym celu utworzyć osobny temat bo tutaj robi się nie potrzebny bałagan.

« Odpowiedź #34 dnia: Października 28, 2014, 09:54:55 »
Darowizna od osoby niespokrewnionej do kwoty 4902 pln jest wolna od podatku. Wiec nie powinno chyba byc problemu.  Wiecej pod tym linkiem: http://www.wskazniki.gofin.pl/8,106,1,podatek-od-spadkow-i-darowizn.html.

« Odpowiedź #35 dnia: Października 28, 2014, 10:03:22 »
Panowie. O czym wy mówicie... Konto jest w banku w Argentynie i wcale nie jest prywatne. Nie muszę dodawać, że serwer na którym stoi The Forum jest w... ups, tego nie mogę zdradzić.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Nielot

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Października 28, 2014, 10:38:13 »
No to jak, Szanowna Moderacjo? Podacie to konto czy nie? Przy okazji poznacie gotowość uczestników forum do konkretnych działań.

« Odpowiedź #37 dnia: Października 28, 2014, 10:42:29 »
Spokojnie chłopaki. Niech to admini obgadają miedzy sobą, potem skonsultują z resztą forum, następnie wybiorą konto i ustalą kwotę a na końcu dopiero zaserwują numerek do robienia przelewów. ;)

« Odpowiedź #38 dnia: Października 28, 2014, 11:51:08 »
Na tanksimie to Qrdl się tym zajmuje ewentualnie jego się można spytać jak  rozwiązali problem konta.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #39 dnia: Października 28, 2014, 12:01:14 »
Jest też Paypal.. że tak nieśmiało wtrącę..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #40 dnia: Października 28, 2014, 13:45:03 »
Wydaje mi się, że to tylko inne medium, nie zmieniające nic z punktu widzenia fiskusa.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #41 dnia: Października 28, 2014, 14:15:52 »
Szczerze.. skoro szanowne towarzystwo zaczyna już tak formalnie podchodzić do tej sprawy, to się nie dziwię, że adminy wolą mieć święty spokój i dać sobie na luz z tą ściepą na serwer. 

@bartt: jeśli już tak paranoicznie podchodzimy do rzeczy, to ZTCW darowizna nawet jeśli nie podlega opodatkowaniu formalnie musi być zgłoszona.

Ciekawe.. jak w knajpie kupię lasce drinka, to ja to muszę zgłosić do urzędu skarbowego, czy ona? Hmm może to być pretekst, aby wziąć od niej pełne dane osobowe, a nie tylko nr tel.
"Wiesz Śliczna.. musisz mi podać swoje dane, PESEL i NIP, bo jutro muszę tego drinka zgłosić do skarbówki. A może wybierzemy się tam razem? Postoimy i pogawędzimy w romantycznej kolejce do okienka?"

Kurza twarz.. takiego obrotu sprawy to się tutaj nie spodziewałem.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #42 dnia: Października 28, 2014, 15:06:44 »
Szczerze.. skoro szanowne towarzystwo zaczyna już tak formalnie podchodzić do tej sprawy, to się nie dziwię, że adminy wolą mieć święty spokój i dać sobie na luz z tą ściepą na serwer. 

@bartt: jeśli już tak paranoicznie podchodzimy do rzeczy, to ZTCW darowizna nawet jeśli nie podlega opodatkowaniu formalnie musi być zgłoszona.

Ciekawe.. jak w knajpie kupię lasce drinka, to ja to muszę zgłosić do urzędu skarbowego, czy ona? Hmm może to być pretekst, aby wziąć od niej pełne dane osobowe, a nie tylko nr tel.
"Wiesz Śliczna.. musisz mi podać swoje dane, PESEL i NIP, bo jutro muszę tego drinka zgłosić do skarbówki. A może wybierzemy się tam razem? Postoimy i pogawędzimy w romantycznej kolejce do okienka?"

Zakladam, ze temat na razie jest czysto teoretyczny i rozwazamy rozne opcje :). Z tego co przeczytalem, to jezeli darowizna od jednej osoby nie przekroczy 4902 zl to niczego zglaszac nie trzeba. Wiec raczej nie powinno byc zadnych problemow ze strony skarbowki (wiem, ze biorac pod uwage kwoty o ktorych mowimy  traci to troche  surrealizmem ale taki mamy system podatkowy :))

« Odpowiedź #43 dnia: Października 28, 2014, 15:45:59 »

Spokojnie Bip3r, chodziło tylko o to czy nie narobimy komuś kłopotu, jeśli na jego koncie w ciągu kilku dni pojawi się (bliżej nie określona) liczba wpłat od ludzi z forum. Wiemy doskonale że żyjemy w kraju absurdów i lepiej dmuchać na zimne  ;)  Bartt napisał że darowizna do kwoty 4902zł jest zwolniona z podatku, więc jeżeli tak faktycznie jest to tego się trzymajmy. 

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #44 dnia: Października 28, 2014, 20:56:12 »
Z góry przepraszam jakbym gadał coś bez składu i ładu ale dzisiejszy dzień w pracy przypominał dzwon z rozpędzoną mokolotywką, więc nieco nie ogarniam. Na wstępie bardzo dziękuję za chęć wsparcia. To szalenie miłe, że macie taki stosunek do tego kącika. Na chwilę obecną hosting jest opłacony do końca roku, a domena jeszcze też lekko roczek także zostało trochę czasu na ruchy. Im bliżej terminu to poczekam co zaoferuje obecny dostawca tudzież rozglądnę się za czymś nowym. Jakiś czas temu GTL zawarło między sobą dżentelmeńską umowę, że w miarę możliwości postaramy się sami to pociągnąć ale niewykluczone, że mogą być jakieś zmiany. Zobaczymy. Być może uda mi się samemu ogarnąć temat ale najpierw trzeba zobaczyć jaki to koszt. Nie ukrywam, że tak bym preferował, bo tak i już. Niemniej jak to w życiu... bywa różnie. Poza tym chciałem dodać, że już wcześniej padały pojedyncze podobne propozycje na PW. Doceniam i zarazem dziękuję. Dopóki jednak nie będę w jeszcze większej d... bardziej przyparty do muru tym będę chciał to utrzymać na takim poziomie.

Gdyby nawet doszło do takiej akcji to myślę, że fiskus by nie zawracał sobie głowy taką kwotą. Jeszcze raz danke! :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"