Autor Wątek: Pierwsze wrażenia po premierze IL-2 BoS  (Przeczytany 55010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pierwsze wrażenia po premierze IL-2 BoS
« Odpowiedź #180 dnia: Lutego 23, 2018, 15:15:41 »
Bujało buja i będzie bujać. I choćby ta gra nie wiem jaka była to strasznie wkurza bujanie. Ja chciałbym opcje do gry w singla żeby niestateczność podłużną można zmienić do 10% tego co jest w grze!
Morze Może wtedy zamiast irytacji miałbym frajdę i grałbym w to więcej niż godzinę w miesiącu, bo po takiej godzince żaden bajer graficzny mi nie wynagrodzi tej irytacji zmarnowanego czasu. Do DCS to się nie umywa! DCS to frajda, a ta gra przez przemodelowane bujanie to irytacja.
Zostawić 10% tego bujania i będzie git.

Pisownia i zawijanie wierszy na forum działa bdb. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2018, 17:00:48 wysłana przez KosiMazaki »
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #181 dnia: Lutego 23, 2018, 15:27:12 »
Buja jeśli masz ustawioną linearny przebieg czułości Joya. Ustaw krzywe.
Oczywiście, jak masz przedłużkę jak w VKB Gunfighter albo Virpil V50 Mongoose możesz mieć liniową i nie buja.
(Spitfire ma mały zapas stateczności podłużnej, szczególnie z wypuszczonymi klapami jest wręcz niestateczny podłużnie więc bardzo buja, mały błąd i walisz w glebę, ale tu akurat tak ma być ;)   A w innych grach, poza może DCS'em i CoD tak niestety nie było.

« Odpowiedź #182 dnia: Lutego 23, 2018, 15:54:39 »
Buja za bardzo i buja w każdym samolocie. Oczywiście były samoloty które miały większą niestateczność podłużną ale nie każdy samolot, 10 do 20% tego co jest by wystarczyło.
Chociaż taka opcja by się przydała do gry w singla. Przedłużki nie mam opcjami się trochę pobawiłem ale to nie to. Wstrętne kokpity mogę przeboleć, bo na zewnątrz jest pięknie, ale to przemodelowane bujanie sprawiło że nie dokupiłem żadnego dodatku.
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2018, 17:01:37 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #183 dnia: Lutego 23, 2018, 15:56:26 »
Oczywiście, jak masz przedłużkę jak w VKB Gunfighter albo Virpil V50 Mongoose możesz mieć liniową i nie buja.
To by wyjaśniało dlaczego nie wiem o co wam chodzi z tym bujaniem. Mój Warthog ma 12cm przedłużkę.

« Odpowiedź #184 dnia: Lutego 23, 2018, 16:00:46 »
Ja od miesiąca latam na starym T16000 i nic nie buja :583: Poza wyjątkowymi przypadkami jak spit z wypuszczonymi klapami gdzie ma bujać.

Tak czy inaczej jakiekolwiek bujanie wynika tylko ze zbyt małej amplitudy ruchu joysticka (efekt mini-joysticka na padzie PS4).

« Odpowiedź #185 dnia: Lutego 23, 2018, 16:26:10 »
Oprócz G940  też mam T16000, co prawda  nie sprawdzałem go w BoS bo w innych grach był gorszy od G940 ale jak mnie najdzie
chęć zagrać w tego karpia to chyba skuszę się i podłączę T16000. A mam nalatane na T16000 jakieś 10 godzin przez jakieś 4 lata.
Już nawet myślałem o pozbyciu się T16000.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #186 dnia: Lutego 23, 2018, 16:37:07 »
Ja mam saiteka X55 i w sumie nie wiem o jakim bujaniu mówicie. Jest też coś takiego jak trym :).

« Odpowiedź #187 dnia: Lutego 23, 2018, 16:54:15 »
Nie macie wrażenia że kiedyś trudniej się startowało i lądowało w BoSie? Szczególnie w Mietku nie ma już tej adrenaliny. Przy starcie idzie jak po szynach a przy lądowaniu można tak przypieprzyć w glebę że chyba żaden samolot w realu by tego nie wytrzymał.

« Odpowiedź #188 dnia: Lutego 23, 2018, 17:32:52 »
Aż sam zaraz sprawdzę z tym lądowaniem.

A jeśli chodzi o bujanie, wczytałem się na forum. Ogólnie zależy od 2 cech joysticka:
- amplitudy ruchu, jak w życiu - im masz dłuższego tym masz lepiej
- czułości bezdotykowe sensory mają dużo większą ilość położeń niż potencjometry
No i trzecia rzecz - krzywe.

« Odpowiedź #189 dnia: Lutego 23, 2018, 20:26:40 »
No i czwarta rzecz gra. Ten problem występuje tylko w BoS i RoF. W RoF da się z tym żyć bo do samolotów strzela się z bardzo bliska. Gorzej jeżeli chcesz pojechać cele naziemne w RoF. Za to w BoS problem się potęguje. Problem występuje nachalnie tylko w tych dwóch grach. Uważam że niestateczność podłużna jest przemodelowana albo faktycznie długość kija miała tak duże znaczenie, że to niwelowała inaczej zestrzelenie samolotu przeciwnika podczas wojny było by tylko przypadkiem.
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2018, 21:29:02 wysłana przez KosiMazaki »

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #190 dnia: Lutego 23, 2018, 21:23:01 »
No ale o co chodzi ? O problem z trafieniem przeciwnika w walce manewrowej. Uważam, że w BoXie jest to dość dobrze odwzorowane, w przeciwieństwie do np. DCSa. Po prostu trzeba się nauczyć strzelać z wyprzedzeniem :evil:.

« Odpowiedź #191 dnia: Lutego 23, 2018, 21:34:35 »
Zmierza w bardzo dobrym kierunku.
Chyba nie da rady tego powiedzieć o dyskusji w tym wątku.
Może wtedy zamiast irytacji miałbym frajdę i grałbym w to więcej niż godzinę w miesiącu, bo po takiej godzince żaden bajer graficzny mi nie wynagrodzi tej irytacji zmarnowanego czasu. Do DCS to się nie umywa! DCS to frajda
Proste. Nie graj w BOX, tylko graj w DCS. Po co marnować czas na gry, które Tobie się nie podobają.

problemem jest co innego: pojęcia "niezawodność", "dopracowanie" - człowiekowi sowieckiemu były wówczas nieznane. A tu w grze wszystko cacy, super... Nic się nie psuje, nic nie odpada, wirtualni przeciwnicy latają z zamkniętą kabiną, bo nie boją się, że się nie otworzy...
I uwzględnienie powyższego przez twórców gry to byłoby to na co czekam i również dlatego radzieckie asy (np. Pokryszkin) bardzo ceniły samoloty otrzymane w ramach Lend-Lease.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #192 dnia: Lutego 23, 2018, 21:45:30 »
Może tak koniec z offtopem?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #193 dnia: Lutego 24, 2018, 21:53:16 »
Nie macie wrażenia że kiedyś trudniej się startowało i lądowało w BoSie?
https://forum.il2sturmovik.com/topic/34349-landing/
Ludzie narzekają, że nie dają rady wylądować, rozbijają się i wypadają z pasa ;)

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #194 dnia: Lutego 24, 2018, 22:01:59 »
Może tak koniec z offtopem?
Podzielam, bo się robi bajzel.