Autor Wątek: Pierwsze wrażenia po premierze IL-2 BoS  (Przeczytany 54950 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pierwsze wrażenia po premierze IL-2 BoS
« Odpowiedź #210 dnia: Września 24, 2018, 06:39:27 »
Ze starym poczciwym 1946 mam trochę problemów przy uruchomieniu gry z modami. Czasami uda mi się pograć a czasami nie, korzystam tam z misji stworzonych przez tego gościa:
https://www.youtube.com/watch?v=YIvu6EJx9cM

Który tworzy na prawdę fajne misje dla bombowców, oczywiście jeśli wypadnie tak że nie będzie B-25 no to będę się cieszyć resztą samolotów.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #211 dnia: Października 06, 2018, 22:42:42 »
Latam sobie kampanię 110tką. Kilka rzeczy jest genialnych, np. flary przy podejściu do lądowania czy spaliny z wydechu jak już pisał Ramm. Kariera jest całkiem fajna, pod względem emocji prawie dorównuje tej z Wings sprzed 30 lat ;) . Dodanie imion i nazwisk pilotów raczej na plus, ale powinno dotyczyć tylko naszych, co do wrogów to wolałbym żeby nie było wiadomo kto, ale żeby np. po zestrzeleniu jakiegoś samolotu poddano że był to Reczkałow, Pokryszkin czy inny Kożedub, tak jak było w AoE i AoP, świetne to było gdy nagle dowiadywałeś się że spuściłeś asa. Co do nazwisk to kariera na 110ce bez przypisanego mi strzelca słabo wygląda. To jest samolot dwumiejscowy, ten za plecami chroni ci dupę to często twój najlepszy kumpel jak zginął piłeś kilka dni, realistycznie by było by losy strzelca były ujęte w karierze.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #212 dnia: Października 09, 2018, 12:40:46 »
Ostatnio częściej latam na 110 niż na jednomiejscowych i post babci Jadzi Rutkova podsunął mi pewien pomysł.
Zapytałem się wczoraj na TAWie chłopaków, którzy dużo częściej niż ja latają na dwusilnikowcach czy kiedykolwiek strzelec ze 110-tki zestrzelił cokolwiek.
Odpowiedzi były wszystkie takie same.
Nigdy i nic. 
Jakoś nie byłem zbytnio zaskoczony :-D

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #213 dnia: Października 09, 2018, 13:30:19 »
Jak latałem ILem-2 na TAWie to mój AI strzelec też nie potrafił trafić w cokolwiek. Mietki spuszczały mnie jak chciały.

« Odpowiedź #214 dnia: Października 09, 2018, 14:33:37 »
Bo strzelca trzeba najpierw odpowiednio poinstruować. :) W sobotę mój na peszce s.35 (bez wieżyczki) zestrzelił na TAW Bf-109 F4 i foczkę w jednym locie. Potem zginął.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #215 dnia: Października 09, 2018, 17:34:35 »
Ja za każdym razem po wejściu do walki instruuję strzelca, jeżeli zapowiada się furbal dostaje polecenie ognia z bliska, jeżeli uciekam lub lecę w ciasnej formacji ma strzelać z daleka by trzymać na dystans indianera. Inna sprawa, że nasz kompan odnosi rany i ginie nader często - przynajmniej u mnie. Myślę, iż w czasach wojny nikt by ze mną nie chciał latać ;-).
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #216 dnia: Października 09, 2018, 20:40:28 »
Bo strzelca trzeba najpierw odpowiednio poinstruować. :) W sobotę mój na peszce s.35 (bez wieżyczki) zestrzelił na TAW Bf-109 F4 i foczkę w jednym locie. Potem zginął.

Ciekawe dlaczego strzelec w 110-tce nie może zrobić tego samego w odniesieniu do bylejaka czy parcha ?

Ramm.

« Odpowiedź #217 dnia: Października 09, 2018, 21:01:31 »
Często zdarza mi się dostać nieźle od strzelca z Ju-87, nie mówiąc o Ju-88 czy He-111. W Bf-110 był z tyłu tylko pojedynczy km 7,62 mm. Może dlatego strzelec w tym samolocie taki nieskuteczny, szczególnie w porównaniu do radzieckich maszyn, gdzie z tyłu był UBT 12,7 mm. Muszę to przyznać, że do Bf -110 podchodzę z tyłu jakoś tak bez lęku, a nie jak do innych maszyn z lekką "nieśmiałością". Trzeba by to było zweryfikować z realnymi działaniami. Niestety nie pamiętam jakiejkolwiek książki, w której opisywane by były działania na 110.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #218 dnia: Października 09, 2018, 21:45:49 »
Często zdarza mi się dostać nieźle od strzelca z Ju-87, nie mówiąc o Ju-88 czy He-111.

Ciekawostka polega na tym, że obydwa juhasy i heniek miały takie samo uzbrojenie z tyłu jak 110 ....

Ramm.

« Odpowiedź #219 dnia: Października 09, 2018, 22:04:26 »
Trzeba by było to jakoś sprawdzić. Polatać jako strzelec w tych maszynach. Może ten ze 110 miał jakoś tak może słabsze pole ostrzału albo co innego. BTW Ju-87 miał zdwojonego 7,92 co może też ma jakieś znaczenie.

Odp: Zapowiedzi i patche
« Odpowiedź #220 dnia: Grudnia 20, 2018, 11:53:32 »
Nie wiem jakie odczucia mają inni i nie wiem, czy był już w innym miejscu forum poruszany ten wątek, ale:

1. W Peszce nadal siedzą z tyłu Wasilije Zajcewy. Podleciałem skrytobójczo od tyłu i wyprułem cały magazyn w Pe-2. Zaczął tylko upuszczać paliwo, natomiast jeden z Wasilijów jednym strzałem przez dym odstrzelił mi łeb. Przy czym słowo "skrytobójczo" jeśli chodzi o zaskoczenie samolotów z tylnymi strzelcami to wielka przesada. Namierzają nas z kilometra.

2. Podobną sytuację miałem z Ilem-2. Odstrzeliłem mu kolejno: lotkę, element kadłuba, finalnie pozbył się statecznika pionowego, a jak chciałem zobaczyć, czy spada i dlaczego nie spada - zrobił kobrę i balansując lotkami (? - jedną, bo drugiej już nie miał) pozbawił mnie silnika.

3. Trzeci aspekt to Ju 87. Mając na pokładzie SC500 i 30% paliwa, w misji online, nigdy nie udało mi się wzbić wyżej niż 600 m. To po prostu nie leci. Tzn. jak odkręcałem gaz to po minucie nie miałem silnika. Przy bezpiecznych obrotach nie chciał lecieć w ogóle. Stąd pytanie: jaki robię błąd?

Odp: Zapowiedzi i patche
« Odpowiedź #221 dnia: Grudnia 20, 2018, 12:14:12 »
3. Trzeci aspekt to Ju 87. Mając na pokładzie SC500 i 30% paliwa, w misji online, nigdy nie udało mi się wzbić wyżej niż 600 m. To po prostu nie leci. Tzn. jak odkręcałem gaz to po minucie nie miałem silnika. Przy bezpiecznych obrotach nie chciał lecieć w ogóle. Stąd pytanie: jaki robię błąd?

Mając SC500 i 2xSC250 oraz 50% paliwa 3000 robisz w ok 15-20 min. Moc bojowa, trym +45.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #223 dnia: Grudnia 20, 2018, 13:06:29 »

Skok śmigła i mieszanka (w mniejszym stopniu).
Do sytuacji z pierwszych dwóch punktów powinieneś być przyzwyczajony latając w "starego" i FB. W końcu to ludzie radzieccy stworzyli tą grę, a nie studio z zachodu :-P

Ramm.

« Odpowiedź #224 dnia: Grudnia 20, 2018, 13:20:25 »
Koniec świata - jak mawiał dozorca Popiołek. A już myślałem, że u progu III dekady trzeciego milenium sprawa dobrych simów samolotowych będzie prosta i oczywista. However, jest jakiś dyskretny urok modelu lotu myśliwców w BoX w porównaniu do fajnego, ale dość prostego w FB/1946. Tylko to mnie trzyma przy tej grze.