Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Bitwa o Stalingrad PL  (Przeczytany 42942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: IL-2 Sturmovik: Bitwa o Stalingrad PL
« Odpowiedź #120 dnia: Grudnia 06, 2015, 23:27:44 »
Ostro pojechałeś z różnicami ;). Nie ma chyba nikt wątpliwości co do jakości technicznej BoSa względem WT. Jest znacząca różnica. Niestety ta różnica nie niweluje strat jakie BoS ponosi na braku dobrego multi. Zwykły dog (dogfight) nie jest tym co przyciągnie ludzi którzy już 10 lat temu (podkreślę 10!) grali w zorganizowane fronty walk powietrznych ze zróżnicowanymi zadaniami dwóch grup ludzi spotykających się na wspólnej mapie. To było tak niesamowite że do dziś nawet WT nie potrafi zgromadzić w jednym czasie prawie 1000 ludzi latających na trybie symulacyjnym bez żadnych udogodnień. WT jest tylko namiastką tego ale jakoś wypełniającą mi brakujące elementy VF z IL2.
Multi musi mieć jakąś zadaniowość, jakiś wspólny cel, a nie tylko naparzanie się  w celu zestrzelenia jeden drugiego. Wylecieć na poszukiwanie przeciwnika który jest nie wiadomo gdzie i leci w nie wiadomo jakim składzie i na jakich maszynach, ech, to było życie. Oczywiście czasami można było się coś dowiedzieć o przeciwniku, jak był ktoś kto potrafił obsługiwać radio Abwehra ;)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Misiek

• JG300
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: Grudnia 07, 2015, 12:14:12 »
Z drugiej strony jednak mam mniej czasu na granie i grając na Storm of War w CODzie po prostu znudziłem się lecąc patrol z kolegami przez 2 godziny po to aby wylądować... Wolę te 2h spędzić w walce - inaczej kupiłbym DCSa i katował szybowce czy cessnę.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #122 dnia: Grudnia 07, 2015, 12:48:35 »
Racja. Dziś nie mam czasu już na takie latanie, może raz w tygodniu by się udało, bo mi tego brakuje. Ale to już nie te czasy. Kiedyś to się czekało w slotach i 1h na rozpoczęcie misji, dziś tę wygospodarowana godzinę bym nie chciał marnować na czekanie. Z drugiej strony mogłoby coś być w formie ciągłej - tzn wchodzisz szybko do walki i już. Byle by to było w formie dynamicznej.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #123 dnia: Grudnia 07, 2015, 23:25:51 »
Tak mam wrażenie, że kupować BOS'a już nie warto, a BOM'a jeszcze nie warto. Chyba, że będzie jakaś obniżka, to ewentualnie. Żal straszny, ale było się przyzwyczaić, po CLOD'dzie...
Kufa, to jeszcze nie zdążyłem odłożyć na upgrade kompa a już mi piszecie, że nie warto? No to super gra musi to być... Bez dwóch zdań ;).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Misiek

• JG300
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: Grudnia 08, 2015, 06:37:04 »
Zanim ja kupiłem, pożyczyłem konto od kolegi. Niestety zachwyt był tak wielki (mimo wczesnej bety), że i tak rzuciłem się na BOSa jak tupolew na brzozę. Rozczarowanie przyszło dopiero później. Gra czasem ma podrygi "atrakcyjności" gdy wypuszczą nową letnią mapę czy patcha lecz rozsądek nie pozwala mi wywalić większej kasy np na BOM a skoro ruskimi nie latam to nie kupowałem konta premium, stwierdziłem, że kwestią czasu jest jak gra osiągnie cenowy poziom ROFa i wówczas sobie kupię fokę za 5 Eur. Na pewno BOS jest lepszą pozycją dla singli bez dzieci albo ludzi po rozwodach z dorosłymi dziećmi (nie mam na myśli dopiekania komukolwiek) bo rozgrywka wymaga sporo czasu, tym bardziej, że trzeba latać meganudne misje offline aby wbić bekacze do stuki czy 151/20 do F-4. Od czasu premiery CODa przestałem ufać wszystkiemu co się wiąże z rozwinięciem słów "Ił-2" lecz są i tacy, którzy lubią doskonalić umiejętności na wciąż tej samej mapie.

« Odpowiedź #125 dnia: Grudnia 08, 2015, 08:58:25 »
Kufa, to jeszcze nie zdążyłem odłożyć na upgrade kompa a już mi piszecie, że nie warto? No to super gra musi to być... Bez dwóch zdań ;).

Nie rozpędzaj się z tym upgradem. Ostatnio wymieniłem GTX 770 na 980ti i przyrost klatek w BOSie wyniósł dokładnie zero. Dalej mam około 45 fps gdy widzę przed sobą kilka samolotów.

Offline Misiek

• JG300
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: Grudnia 08, 2015, 11:13:09 »
Heh.... podobnie u mnie przynajmniej na multi. Wymieniłem procka na i7 4790K i prawie zero przyrostu fpsów. BOS jest delikatnie mówiąc bardzo dziwnie napisaną grą...

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Grudnia 08, 2015, 11:45:55 »
Bardzo dziwnie. W sumie to trochę case Red Orchestra 2. Czyli mało uzasadniona i w moim przekonaniu bezsensowna próba dotarcia do odbiorców z kompletnie innej grupy docelowej. W RO2 na siłę wstawili jakieś bezsensowne unlocki. Tu na siłę tez chcą "urynkowić" tytuł na fali tych wszystkich WT-klonów. Takie rozdwojenie jaźni. Sterowanie myszką, brak zaawansowanych opcji graficznych (!), czołgi... O tym, że to wszystko zwyczajnie brzydziej wygląda i gorzej chodzi niż RoF, to już nie chce mi się któryś raz tam pisać nawet.

« Odpowiedź #128 dnia: Grudnia 08, 2015, 12:36:03 »
Heh.... podobnie u mnie przynajmniej na multi. Wymieniłem procka na i7 4790K i prawie zero przyrostu fpsów. BOS jest delikatnie mówiąc bardzo dziwnie napisaną grą...
Dobrze wiedzieć. Myślałem że procek (i5 2500k@4.2GHz) jest u mnie wąskim gardłem i chodziła mi po głowie wymiana na Skylake'a.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #129 dnia: Grudnia 08, 2015, 19:32:02 »

Hmmm, tzn? Owszem, online teraz dawno nie latalem ale off mam prawie stale 60fps na ziemi, w powietrzu, czy nad dymiacym Stalingradem. Ustawienia Ultra, i7 4770K podkrecony na 4,3, GTX 980 Ti i podzialce 4k, wygladzanie 2x i 16x. Moze gdzies macie waskie gardlo? 30-45 fps mam online w czolgach za to, ale tu bylo 50 graczy i wszystko na ziemi....
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #130 dnia: Grudnia 08, 2015, 21:47:10 »
Moze gdzies macie waskie gardlo?

Nic z tego. Wszystko inne śmiga aż miło. pCars na ultra, Assetto Corsa też full max na trzech monitorach, Fallout 4 na ultra... Zresztą temat wydajności BoSa był nie raz poruszany na oficjalnym i steamowym forum. Kiedyś BoS działał mi dobrze, spieprzyli coś w którymś patchu.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: Grudnia 09, 2015, 11:06:07 »
Odpaliłem też wczoraj i mi spadły klatki. Nawet na najniższych ustawieniach. Mapa letnia wygląda pięknie za to.

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #132 dnia: Grudnia 09, 2015, 12:42:07 »
Muszę przyznać że cieszyłem się tym simem przez chwilę,  doświadczyłem sporego spadku fps przy misjach gdzie dużo się dzieje. Spadki fps są gdy pojawi się tylko trochę więcej różnego rodzaju aktywnych obiektów na mapie :( Szkoda....

Offline Misiek

• JG300
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: Grudnia 10, 2015, 18:13:02 »
Hmmm, tzn? Owszem, online teraz dawno nie latalem ale off mam prawie stale 60fps na ziemi, w powietrzu, czy nad dymiacym Stalingradem. Ustawienia Ultra, i7 4770K podkrecony na 4,3, GTX 980 Ti i podzialce 4k, wygladzanie 2x i 16x. Moze gdzies macie waskie gardlo? 30-45 fps mam online w czolgach za to, ale tu bylo 50 graczy i wszystko na ziemi....

Ja niestety mam o wiele wolniejszą grafikę (R9 270X 4GB) i 8 GB ramu (wymieniałem płytę i procek oraz ssd ale BOS idzie z HDD) Ale to BOS jest spieprzony skoro cokolwiek innego z CODem włącznie idzie - powiedziałbym - lepiej niż poprawnie. Skoro ROF działa idealnie, WT również - a tam się na prawdę sporo więcej dzieje niż w BOS i COD, to znaczy, że nie potrafią napisać dobrze gry. Ja nie wątpię, że BOS dobrze pójdzie na sprzęcie za 10 kafli ale raczej nie o to chodzi...

« Odpowiedź #134 dnia: Grudnia 12, 2015, 18:19:30 »
Ja niestety mam o wiele wolniejszą grafikę (R9 270X 4GB) ... Ale to BOS jest spieprzony

U mnie przy i5 4670 (bez K), 8 GB RAM i... Radeonie 7870 2 GB grając w rozdzielczości FullHD (1080p) przy AA x4 ustawionym w samej grze jest prawie zawsze 60 fps, z chwilowym spadkiem do 45 fps przy intensywnym szukaniu ciężarówek ukrytych w miasteczku (na letniej mapie), zaś przy starciu 8 na 8 offline (15 uczestników AI) są chwilowe spadki do 40 fps i to na tle ziemi. To wszystko przy wykorzystaniu FreeTracka gdzie procesor obciążony jest jego obliczeniami. System to zadbany Windows 7 64 bit (w spoczynku 47 procesów w menadżerze zadań).

Jedyny minus to tearing (rozrywanie obrazu) przy poruszaniu głową, możliwy do wyeliminowania ustawieniem AA bezpośrednio z panelu kontrolnego sterowników, ale wtedy szybkość Freetracka nieco spada.