Zanim zaczniesz lutować nowe scalaki na pcb stick to możesz jeszcze zrobić kilka testów.
Test1.
Odłącz połączenie J7 kontrolera z stickc PS/2. Zmierz napięcie na J7 (brąz, zielony). Jeśli jest sprawdź czy jest zegar na pomarańczowym (oscyloskop sygnał, drugi koniec masa). Jeśli jest zegar to może uda się zaobserwować serial control (zakładam, że jest cykliczne odpytywanie). Możesz synchronizować oscyloskop tym sygnałem. Jeśli nie można zauważyć tego sygnału to jeszcze o niczym nie świadczy.
Test 2.
Po odłączeniu tak jak w test1, sprawdzić w stick omomierzem czy nie ma zwarcia zasilania VCC oraz gnd. Jeśli jest ok. oraz z testu 1 jest zasilanie oraz zegar ok to można połączyć 3 sygnały z kontrolera J7 oraz stick. Są to zasilanie oraz zegar. Jeśli był widoczny na oscyloskopie sygnał serial control to go także łączymy.
Test3.
W układzie pomiarowym z test2 podłączamy oscyloskop na wyjście data (żółty przewód). To wyjście nie jest połączone z J7. Wybieramy jakiś przycisk w stick i wykonujemy manualnie on/off. Na wyjściu data powinno coś się pojawiać. Jeśli w test 1 nie był widziany sygnał serial control to możemy wykonać test4.
Test 4.
Mamy połączone J7 z PS/2 3 przewody zasilanie oraz zegar. Teraz musimy manualnie podawać na serial control 0/1 oraz jednocześnie on/off na przycisk w stick. Nie wiem czy na serial control jest rezystor pull up, to można sprawdzić.
Wnioski z testów.
-Jeśli w test1 są sygnały i napięcie to jest szansa, że jest coś uszkodzone w stick.
- Jest jeszcze taka możliwość, że są sygnały na pcb kontrolera a po podłączeniu znikają. To sugeruje zwieranie stick.
Możliwości lokalizacji uszkodzenia jest bardzo dużo, ale dla praktyków. Nie chcę się rozpisywać, musisz sam próbować. Jeśli już będziesz wymieniał scalaki w stick to tam także można zlokalizować który scalak lub może być uszkodzony element bierny, tutaj też pomaga praktyka. Mam nadzieję, że nie pomieszałem, ale tak to wygląda w praktyce.